41 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ

Σαν σήμερα πριν από 41 χρόνια στις 28 Μαΐου 1979, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο, υπεγράφη από τον τότε Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή  η Συνθήκη Προσχώρησης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.
Στην ιστορικής αξίας ομιλία που εκφώνησε την ημέρα της υπογραφής της συμφωνίας ένταξης, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στον μέλλον της Ευρώπης:«Η Ελλάς προσέρχεται στην Ευρώπη με τη βεβαιότητα ότι στα πλαίσια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης εμπεδώνεται για όλα τα μέρη η εθνική ανεξαρτησία, κατοχυρώνονται οι δημοκρατικές ελευθερίες, επιτυγχάνεται η οικονομική ανάπτυξη και γίνεται με τη συνεργασία όλων κοινός καρπός η κοινωνική και οικονο
μική πρόοδος.
Ενώ σε άλλο σημείο επισήμανε προφητικά …
«Η ενωτική διαδικασία της Ευρώπης προχωρεί αμετάκλητη. Βρισκόμαστε στο σημείο που δεν έχει επιστροφή. Χρειάστηκε πολύ αίμα και πολύς χρόνος για να συνειδητοποιήσουν οι Ευρωπαίοι την ταυτότητά τους, τις κοινές ρίζες τους και την κοινή τους αποστολή…..»
Σαράντα ένα (41) χρόνια μετά η ιστορία δικαίωσε πλήρως τον Κωνσταντίνο Καραμανλή για την επιμονή του, η Ελλάδα να προσχωρήσει στην ΕΟΚ.  Αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα στην σύγχρονη ιστορία της χώρας μας. Η ένταξη στην ΕΟΚ συνετέλεσε στη σταθεροποίηση και στην αναβάθμιση της ποιότητας της Δημοκρατίας, ισχυροποίησε τη χώρα μας, και βοήθησε σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη.
Σήμερα το μήνυμα της Αλληλεγγύης και της κοινής αντιμετώπισης των σύγχρονων προκλήσεων, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Η πρόταση των 750 δισ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Σχέδιο Ανάκαμψης της ΕΕ συμπίπτει με τη συμπλήρωση 41 ετών από την υπογραφή της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ, ενώ υπογραμμίζει πως η Ευρώπη παραμένει «ζωντανή». Δεν είναι τυχαίο πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το μεγαλύτερο εγχείρημα συνεργασίας και κοινής πολιτικής κρατών στην ανθρωπότητα, εάν αυτό συνοδευτεί και από την πραγματική οικονομική της ενοποίησης δεν θα έχει να φοβηθεί τίποτα.