18 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων

Πως θεσπίστηκε ο εορτασμός των Μουσείων

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM)  το 1977 καθιέρωσε ως διεθνή ημέρα μουσείων,  την 18η Μαΐου (International Museum Day). Στόχος του ήταν να γίνουν τα μουσεία, φορείς πολιτιστικών αλλαγών, «με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης , την ειρήνη και την συνεργασία μεταξύ των λαών».

Το Ελληνικό τμήμα ICOM διοργανώνει το μήνα Μάιο, ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το θέμα του Ελληνικού Εορτασμού είναι: «Το μέλλον των μουσείων: αναστοχασμός και επανεκκίνηση».

Η λειτουργία των μουσείων αλλά και γενικότερα ο χώρος του πολιτισμού, επηρεάστηκε βαθύτατα από την κρίση του Covid 19. Σε αυτή την κρίσιμη καμπή, τα μουσεία καλούνται να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με το κοινό, προωθώντας σημαντικές αλλαγές όσον αφορά στην ψηφιοποίηση των μουσειακών συλλογών.

Λαμβάνοντας υπόψη τη μετά- Covid εποχή, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2021 θα εορταστεί και φέτος ψηφιακά, με σειρά διαδικτυακών δράσεων στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου.

Στο πλαίσιο του εορτασμού για τη Διεθνή ημέρα των Μουσείων 2021 θα προβληθούν στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου διαλέξεις αλλά και εκθέσεις με ενδιαφέρουσα θεματολογία. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να τις παρακολουθήσει δωρεάν χωρίς προεγγραφή.

Πρόγραμμα Δράσεων

 Σάββατο 15 Μαΐου ώρα 11:00 – 12:00

Διάλεξη με θέμα: «Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 στην Ευρωπαϊκή ζωγραφικής και χαρακτική του 19ου αι.» από τη Διονυσία Γιακουμή (Δρ. Ιστορίας της Τέχνης- Επιμελήτρια Μουσείου Γ. Γουναρόπουλου».

Τρίτη 18 Μαΐου ώρα 19:00 – 20:00

Παρουσίαση Έκθεσης: «Μεταξύ ουρανού και γης. Σύγχρονη Ιαπωνική χαρακτική» από τη Διονυσία Γιακουμή (Δρ. Ιστορίας της Τέχνης- Επιμελήτρια Μουσείου Γ. Γουναρόπουλου».

Σάββατο 22 Μαΐου ώρα 11:00 – 12:00

Διάλεξη με θέμα: «Προσωποποιήσεις της Ελλάδας στην τέχνη του 19ου αι.» από τη Σταλίνα Βουτσινά (Δρ. Ιστορίας της Τέχνης)

Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά στην πλατφόρμα zoom  και μπορείτε να τις παρακολουθήσετε ΕΔΩ