Στις 14 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για την 3η δόση σε ανοσοκατεσταλμένους

Doctor photo created by freepik - www.freepik.com

Στη χθεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών η κ. Μαρία Θεοδωρίδου επισήμανε ότι στην ηλικιακή ομάδα 12-17 παρατηρείται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, πριν ακόμη ανοίξουν τα σχολεία και συμπλήρωσε, ότι σύμφωνα με στοιχεία από τις ΗΠΑ οι νοσηλείες 10πλασιάστηκαν λόγω της επικράτησης Δέλτα, ενώ  οι ανεμβολίαστοι έφηβοι έχουν 10πλάσια πιθανότητα να νοσηλευτούν.
Όπως σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου οι λόγοι που προκρίνεται ο εμβολιασμός αυτής της ηλικιακής ομάδας είναι:

  • Πρώτον για την ατομική τους προστασία, σωματική και ψυχική.
  • Δεύτερον η θωράκισή τους για την επιστροφή στο σχολείο.
  • Τρίτον η μείωση της διασποράς του ιού ώστε να προστατευτούν οι ευάλωτοι.
  • Τέταρτον η μείωση της πιθανότητας να αναπτυχθούν νέες μεταλλάξεις.

Σχετικά με τον εμβολιασμός των εγκύων η κ. Θεοδωρίδου τόνισε, ότι τα εμβόλια μπορούν να γίνονται καθ’ όλη της διάρκεια της κύησης και έχουν αποδείξει την ασφάλειά τους, ενώ ανέφερε ότι ήδη μέχρι σήμερα έχουν νοσηλευτεί 29 έγκυες σε ΜΕΘ και 2 έχουν καταλήξει.

14 Σεπεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού της 3ης δόσης

Όσον αφορά την τρίτη δόση, η Εθνική Επιτροπή έχει γνωμοδοτήσει ήδη θετικά για τους ανοσοκατασταλμένους, μεταμοσχευσμένους, νεφροπαθείς και καρκινοπαθείς και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν άτομα που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και οι άνω των 60 ετών.

Στην ίδια ενημέρωση ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ο κ. Θεμιστοκλέους, ανακοίνωσε, ότι την επόμενη Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου, θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα ραντεβού της 3ης δόσης, αρχής γενομένης με τους ανοσοκατεσταλμένους, ενώ από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, θα ξεκινήσει η αποστολή sms για να μπουν στο σύστημα και να κλείσουν τα ραντεβού τους.

Ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε επίσης στα ποσοστά εμβολιασμού των νεαρών ατόμων. Πιο συγκεκριμένα:

  • Οι 18-24 έχουν ήδη εμβολιαστεί σε ποσοστό 45,4% και με τα ραντεβού θα φτάσουν στο 47%
  • Οι 15-17 έχουν ήδη εμβολιαστεί σε ποσοστό 20% και με τα ραντεβού θα φτάσουν στο 23,1%. Έχουν ήδη εμβολιαστεί 74.000 έφηβοι.
  • Οι 12-14 έχουν ήδη εμβολιαστεί σε ποσοστό 9,6% και με τα ραντεβού θα φτάσουν στο 11,5%. Έχουν ήδη εμβολιαστεί 36.500 παιδιά.

«Ο πληθυσμός έχει ενημερωθεί αρκετά για τον εμβολιασμό των παιδιών. Το επόμενο διάστημα είναι πιθανόν να ενταθεί η ενημέρωση απευθείας στα παιδιά», σημείωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Δείτε εδώ την ενημέρωση