Ο Ερντογάν αποσύρει τα αυτοκίνητα της Volkswagen από τα υπηρεσιακά οχήματα

Η τουρκική κυβέρνηση φαίνεται πως προχωρά σύντομα σε μποϋκοτάζ κατά της Volkswagen (VW) αποσύροντας τα αυτοκίνητα της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας από τον στόλο των υπηρεσιακών οχημάτων. Η απόφαση του τούρκου προέδρου Έρντογαν, πιθανόν να έχει να κάνει με την ακύρωση της επένδυσης της  VW στην Τουρκία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας «Sözcü», το προεδρικό γραφείο φέρεται να εξέδωσε εγκύκλιο προς τα υπουργεία και τις αρχές, να αποσύρουν τα αυτοκίνητα της VW από υπηρεσιακά.

Η VW στο παρελθόν είχε σχεδιάσει την κατασκευή ενός εργοστάσιο για τα μοντέλα της Passat και Skoda Superb κοντά στην τουρκική πόλη Manisa (Μαγνησία – Μικράς Ασίας). Το ύψος της επένδυσης θα ανερχόταν σε περίπου 1 δισ. €. Το εργοστάσιο θα δημιουργούσε περισσότερες από 4.000 θέσεις εργασίας και η παραγωγή θα ανέρχονταν σε 300.000 οχήματα ετησίως.

Τα σχέδια της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας ακυρώθηκαν λόγω των δημοκρατικών ελλειμμάτων στην Τουρκία. Το κρίσιμο γεγονός που οδήγησε στην ακύρωση της επένδυσης ήταν η εισβολή του τούρκικου στρατού στη Συρία τον Οκτώβριο του 2019, η οποία επικρίθηκε έντονα διεθνώς. Μετά από αυτό η Volkswagen ανακάλεσε την επένδυση για την κατασκευή του εργοστασίου, ανακοινώνοντας επίσημα  ότι: «υπό τη σημερινές συνθήκες, δεν είναι αναγκαία η επιπρόσθετη παραγωγή οχημάτων»

Ο Τούρκος υπουργός Βιομηχανίας Μουσταφά Βαράνκ είχε αντιδράσει τότε με ιδιαίτερα βαρείς χαρακτηρισμούς: «Γνωρίζαμε ότι μερικοί άνθρωποι δεν ήθελαν πολιτικά αυτήν την επένδυση στην Τουρκία. Εάν μια εταιρεία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο, τότε πρόκειται περί απάτης του επενδυτή εάν οι αποφάσεις του ληφθούν λόγω πολιτικής πίεσης. Η VW εξαπάτησε τους μετόχους της». Να αναφέρουμε ότι ο στόλο των υπηρεσιακών της οχημάτων στην Τουρκία αριθμεί πάνω από 100.000 οχήματα.