Η Lufthansa σχεδιάζει 26.000 απολύσεις

Όλοι γνωρίζουν ότι η νέα κρίση του κορωνοϊού έπληξε τον τουρισμό και τις αερομεταφορές. Αλλά είναι τόσο μεγάλο το πλήγμα, ώστε η εμβληματική Lufthansa σχεδιάζει έως και 26.000 απολύσεις (εκ των οποίων οι μισές εντός Γερμανίας) και μάλιστα λίγες μέρες αφότου η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε πακέτο στήριξης 9 δις. ευρώ; Ο Χάινριχ Γκρόσμπονγκαρντ, ειδικός σε θέματα αερομεταφορών μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF), υποστηρίζει ότι: «η αεροπλοΐα έχει πληγεί όσο κανένας άλλος κλάδος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα προηγούμενα χρόνια ο συγκεκριμένος κλάδος είχε δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας. Αλλά τώρα η τάση έχει αντιστραφεί, όσο δυσάρεστο κι αν είναι αυτό…»

Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Ένα παράδειγμα: «Ας πούμε ότι δεν πετάει ένα από τα Airbus Α320 ή A380 που έχω στη διάθεσή μου. Αυτό και μόνο σημαίνει ότι καταργούνται 80 ή ακόμη και 100 ή 120 θέσεις εργασίας, που συνδέονται άμεσα με το συγκεκριμένο αεροσκάφος. Μιλάμε για πιλότους, ιπτάμενους συνοδούς, τεχνικούς, λέει ο Χάινριχ Γκρόσμπονγκαρντ. Κατά συνέπεια, επισήμανε, θα πρέπει να προχωρήσει σε αντίστοιχη μείωση του αριθμού των πιλότων και των ιπταμένων συνοδών, ενώ περικοπές θα γίνουν και στη διοίκηση, αλλά και στις θυγατρικές αεροπορικές εταιρίες Austrian Airlines, Swissair και Brussels Airlines.

Αναλυτές της Allianz/Euler Hermes εκτιμούν ότι συνολικά οι αεροπορικές εταιρίες σε όλον τον κόσμο θα καταργήσουν περίπου 750.000 θέσεις εργασίας. Με τα σημερινά δεδομένα η διοίκηση της Lufthansa αναμένει ότι η ομαλότητα δεν θα επανέλθει πριν το 2023. Το ίδιο επισημαίνει και ο Χάινριχ Γκρόσμπονγκαρντ, επικαλούμενος στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (IATA) «δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στην Ευρώπη μπορεί να έχουμε υπό έλεγχο τον κορωνοϊό, ωστόσο άλλες μεγάλες οικονομίες- ΗΠΑ, Ρωσία, Βραζιλία, Ινδία- απέχουν πολύ από αυτή την κατάσταση, θα έλεγα μάλιστα ότι εκεί η κατάσταση κλιμακώνεται. Όλα αυτά επηρεάζουν την οικονομική συμπεριφορά και αυτό θα γίνει ορατό στον κλάδο των αερομεταφορών».

Πηγή: dw.com