Πέντε χρόνια μετά το Bataclan … Κάτι άλλαξε …

Nicolas DEBRAY από το Pixabay

Πέντε χρόνια μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι ο φόβος των εξτρεμιστών εξακολουθεί να υπάρχει. Ο εφιάλτης δεν έληξε και η απειλή παραμένει υψηλά αφού με τη δίκη Charlie Hebdo πολλαπλασιάσθηκαν οι επιθέσεις σε Παρίσι και Νίκαια. Αυτό που άλλαξε, είναι η μέθοδος δράσης των τρομοκρατών. Για τις σφαγές του 2015 η οργάνωση ήταν περίπλοκη, κατευθυνόμενη από το εξωτερικό, με κομάντος και εκρηκτικά. Σήμερα έχουμε να κάνουμε με μεμονωμένα άτομα που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί και περνούν στη δράση μόνα τους, ακόμα και απλά με ένα μαχαίρι.

Αυτό που επίσης άλλαξε είναι οι αντιδράσεις της εκτελεστικής εξουσίας στο λόγο και στις πράξεις. Το 2015 ο Φρανσουά Ολάντ μιλούσε για «τρομοκρατική βαρβαρότητα» και ποτέ για ισλαμιστική επίθεση, ενώ σήμερα ο Εμανουέλ Μακρόν,  ξεπέρασε το ταμπού και μιλάει  για ισλαμιστικές επιθέσεις και για ριζοσπαστικοποιημένο πολιτικό Ισλάμ που οπλίζει το χέρι των δολοφόνων. Παράλληλα κάνει ξεκάθαρα το διαχωρισμό με τους μουσουλμάνους που ζουν ειρηνικά στη χώρα και  προχωρά σε απελάσεις, κλείσιμο τζαμιών, διάλυση διάφορων ενώσεων και οργανισμών καθώς και απαγόρευση ιμάμηδων από ξένες χώρες, μέτρο που έχει προκαλέσει την οργή του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Για τους Γάλλους, το ζητούμενο των τρομοκρατών παραμένει το ίδιο: αποσταθεροποίηση της χώρας, μάχη εναντίον του κοσμικού χαρακτήρα της Γαλλικής Δημοκρατίας και εναντίον του μοντέλου ζωής και πολιτισμού.

Πηγή: DW