Θεαματικό ράλι τα ελληνικά ομόλογα. Αρνητική απόδοση στο 2ετές & το 3ετές

Cuplanews team

Νέα ιστορικά χαμηλά σημειώνουν σήμερα τα ελληνικά ομόλογα, καθώς ο οίκος Moody’s την προηγούμενη Παρασκευή προχώρησε σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε Βa3 από Β1 διατηρώντας σταθερό το outlook της αξιολόγησης. 

Συγκεκριμένα το κόστος του ελληνικού δανεισμού υποχωρεί, με το 10ετές να φτάνει το 0,74%, το 5ετές να προσεγγίζει το μηδέν και τους  βραχυπρόθεσμους ελληνικούς τίτλους, το 2ετές και το 3ετές ομόλογο, να βρίσκονται από την Παρασκευή σε αρνητικά επίπεδα για πρώτη φορά στην ιστορία, στο -0,027% και -0,06% αντίστοιχα. Τα παραπάνω είναι μια σημαντική κατάκτηση για την ελληνική οικονομία εν μέσω της πρωτοφανούς κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Το ράλι ακολουθούν και τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης, με τα κέρδη να είναι πιο εντυπωσιακά στις χώρες του Νότου. Οι τιμές, ιταλικών, πορτογαλικών και ισπανικών ομολόγων απογειώνονται και οι αποδόσεις βυθίζονται σε ολοένα και χαμηλότερα επίπεδα. 

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς με πτώση 3 μονάδων βάσης να διαμορφώνεται στο 0,589%. Πτώση 3 μονάδων καταγράφουν επίσης οι αποδόσεις των αντίστοιχων πορτογαλικών ομολόγων, που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το μηδέν (0,046%). Ανάλογη εικόνα και για την απόδοση του ισπανικού 10ετους στο 0,07%. 

Την ίδια ώρα η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς υποχωρεί κατά μία μονάδα βάσης στο -0,636%. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η απόδοση του 10ετούς Treasury κινείται 1,3 μονάδα βάσης χαμηλότερα, στο 0,80%. Υψηλό ρεκόρ καταγράφουν οι μετοχές παγκοσμίως, ενώ το δολάριο παραμένει αδύναμο  και το αργό κάνει άλμα.