ΕΚΤ: Κίνδυνος νέας κρίσης χρέους στην Ευρώπη

culpanews team

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω της ετήσιας έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στέλνει σήμα κινδύνου, προβλέποντας ότι τα ελλείμματα των κυβερνήσεων της ευρωζώνης θα αυξηθούν κατά μέσο όρο στο 8% του ΑΕΠ, αρκετά πάνω από τα επίπεδα του 2008, ενώ συγχρόνως το κρατικό χρέος στην ευρωζώνη αναμένεται να ξεπεράσει το 100% του ΑΕΠ το 2020, από το 86% που βρίσκεται σήμερα.
«Η πανδημία συνιστά μια μεσοπρόθεσμη πρόκληση στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών» προειδοποιεί η έκθεση της κεντρικής τράπεζας.
Στην Ελλάδα, το δημόσιο χρέος προβλέπεται να αγγίξει το 200% του ΑΕΠ και στην Ιταλία το 160%, ενώ θα ανέλθει στο 130% στην Πορτογαλία και λίγο κάτω από το 120% στη Γαλλία και την Ισπανία. «Αυτή η άνοδος που θα προκύψει στο δημόσιο χρέος θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια επαναξιολόγηση του κρατικού ρίσκου από τους παράγοντες της αγοράς και να αναζωπυρώσει πιέσεις στις πιο ευάλωτες χώρες» προειδοποιεί η ΕΚΤ.
Η Ιταλία πρέπει να αναχρηματοδοτήσει πάνω από το 15% του χρέους της την επόμενη χρονιά, ενώ το νούμερο αυτό είναι πάνω από 10% για τη Γαλλία, την Ισπανία, το Βέλγιο, την Φινλανδία και την Πορτογαλία, αναφέρει η ΕΚΤ, χαρακτηρίζοντας «σημαντικό» το μέγεθος των αποπληρωμών της επόμενης διετίας σε κάποιες χώρες.
Η ΕΚΤ υπογραμμίζει  πως η πανδημία θα ενισχύσει τις υφιστάμενες οικονομικές αδυναμίες της Ευρωζώνης, αναφέροντας ενδεικτικά τις υπερβολικά υψηλές τιμές των στοιχείων ενεργητικού, τη χαμηλή κερδοφορία των τραπεζών και πιθανές υποβαθμίσεις, το υψηλό κρατικό χρέος και τα υψηλά ρίσκα όσον αφορά τη ρευστότητα και την πίστωση στον μη τραπεζικό τομέα.
Δυσάρεστες επιπτώσεις βλέπει και για το λεγόμενο «θανάσιμο εναγκαλισμό» μεταξύ κυβερνήσεων και τραπεζών που έχουν υψηλά επίπεδα κρατικών ομολόγων, προειδοποιώντας ότι αυτό «δημιουργεί ρίσκα αρνητικών αλληλεπιδράσεων από υποβαθμίσεις της αξιολόγησης του αξιόχρεου κρατών ή τραπεζών».
Στην έκθεσή της η Τράπεζα αναφέρει πως, υπάρχει ο κίνδυνος σημαντικός αριθμός εργαζομένων να δουν την πόρτα της εξόδου εάν οι επιχειρήσεις χρειαστεί να μειώσουν την δραστηριότητάς τους ως συνέχεια  στη μείωση της ζήτησης.
Το συμπέρασμα που βγαίνει από την έκθεση της ΕΚΤ είναι, ότι ο κορονοϊός ανοίγει τον δρόμο για την επόμενη κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.