“Βληχή”: Η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου σε παγκόσμια πρεμιέρα στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Βληχή: Η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου

«Βληχή» δηλαδή το βέλασμα των προβάτων και των κατσικιών, ή το κλάμα των νηπίων, σε έναν αρχέγονο κόσμο.

Η παραγωγή της ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου “Βληχή”, από πλευράς της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), υλοποιήθηκε με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής της εξωστρέφειας.

Αποτελεί τη δεύτερη ανάθεση του προγράμματος της ΕΛΣ και του ΝΕΟΝ The Artist on the Composer, που κάνει παγκόσμια πρεμιέρα με συνοδεία των μουσικών συνόλων της ΕΡΤ στις 06, 07, 08 Μαΐου 2022, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο ΚΠΙΣΝ.

Το μόνο που μαρτυρά τι πραγματικά θα δούμε στην πολυαναμενόμενη ταινία μικρού μήκους του Γιώργου Λάνθιμου, είναι το τρέιλερ της ταινίας. Εικόνες σπαραχτικές μίας άλλης εποχής, που κυριαρχεί το ασπρόμαυρο αλλά και το γκρι χρώμα, στο νησί της Τήνου που γυρίστηκε τον Φεβρουάριο 2020.

Ο πολυβραβευμένος Έλληνας κινηματογραφικός δημιουργός, αποδεχόμενος την πρόταση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της ΕΛΣ Γιώργου Κουμεντάκη και της Διευθύντριας του ΝΕΟΝ Ελίνας Κουντούρη, υπέγραψε την παραγωγή, το σενάριο και τη σκηνοθεσία της ταινίας μικρού μήκους Βληχή, η οποία γυρίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020 στην Τήνο, με πρωταγωνιστές τη βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιό Έμμα Στόουν και τον διακεκριμένο Γάλλο ηθοποιό Νταμιάν Μποννάρ.

Το πρόγραμμα The Artist on the Composer, σε συνεργασία με τη Εθνική Λυρική Σκηνή, διασυνδέει πρωτοπόρους σύγχρονους εικαστικούς και σκηνοθέτες ή παραγωγούς ταινιών, με τη ζωντανή εκτέλεση ορχηστρικής μουσικής. Ο Γιώργος Λάνθιμος μέσα από το έργο του, συνομιλεί με έργα κλασικών συνθετών, απαλλαγμένος από οπερατικές συμβάσεις, πραγματοποιώντας άνοιγμα προς ένα κοινό, που μπορεί να μην έχει ασχοληθεί προηγουμένως με την όπερα.

Η Μουσικής της Βληχής

Η μουσική επένδυση της ταινίας αποτελείται από έργα των: Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπάχ, σε μεταγραφές του Κνουτ Νίστετ και Τοσίο Χοσοκάβα, τα οποία θα ερμηνευτούν ζωντανά στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος από τους σολίστ: Αγγελίνα Τκατσεβα (τσίμπαλο), Γου Γουέι (σενγκ), το κουαρτέτο «Μαρία Κάλλας» και τη Χορωδία της ΕΡΤ. Μαέστρος ο Νίκος Βασιλείου.

Το τρέιλερ της ταινίας

 

Συντελεστές

Γιώργος Λάνθιμος: Παραγωγή, σενάριο, σκηνοθεσία

Πρωταγωνιστούν: Έμμα Στόουν, Νταμιάν Μποννάρ,

Μουσική: Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ / Κνουτ Νύστεντ, Τόσιο Χοσοκάβα

Τσίμπαλο: Αγγελίνα Τκάτσεβα

Μουσική διεύθυνση: Νίκος Βασιλείου

Συμμετέχουν οι μουσικοί της ΕΛΣ: Νίκος Νικόπουλος (Φλάουτο), Ντιμίτρι Σαφαριάν-Σιμονένκο (Όμποε), ‘Aννα Δερμάνη (‘Aρπα), Σοφία Ταμβακοπούλου (Πιάνο), Αλέξης Θεοφυλάκτου (Βιολί), Μαρίνα Κολοβού (Βιολοντσέλο)

Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος. Με τη συμμετοχή της χορωδίας της ΕΡΤ

Σκηνικά: ‘Aννα Γεωργιάδου

Κοστούμια: ‘Aγγελος Μέντης

Χορογραφία: Χρήστος Παπαδόπουλος

Διεύθυνση φωτογραφίας: Θοδωρής Μιχόπουλος

Μοντάζ: Γιώργος Μαυροψαρίδης

Executive producer: Ρεμπέκκα Σκίννερ

Παραγωγός: Ελένη Κοσσυφίδου

Επιμέλεια προγράμματος: The Artist on the Composer
Γιώργος Κουμεντάκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΕΛΣ) – Ελίνα Κουντούρη (Διευθύντρια ΝΕΟΝ)

Αναλυτικές πληροφορίες στο: nationalopera.gr

Εισιτήρια: 10 ευρώ (το εισιτήριο στηρίζει το έργο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής). Προπώληση: ticketservices.gr & στα ταμεία ΕΛΣ – ΚΠΙΣΝ (2130885700, καθημερινά 09.00-21.00).

Ώρες παραστάσεων: 18:00 μ.μ., 20:00 μ.μ., 22:00 μ.μ. – Στην ταινία εμφανίζονται γυμνά σώματα.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ελληνικής Πολιτείας, οι αίθουσες της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ λειτουργούν στο 100% της χωρητικότητάς τους. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στην είσοδο, την έξοδο και καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης.

Φωτογραφίες © Γιώργος Λάνθιμος