Βαρόμετρο ZDF: Το SPD ξεπερνά ξανά την CDU/CSU μετά από 19 χρόνια

Σύμφωνα με το πολιτικό βαρόμετρο της γερμανικής τηλεόρασης ZDF, εάν είχαμε εκλογές την επόμενη Κυριακή στη Γερμανία, η ένωση CDU/CSU θα παρέμενε στο 22% (σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση), το χαμηλότερο ποσοστό που είχε ποτέ. Το SPD θα έφτανε στο 25 % (συν 3% σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση) και θα ήταν η ισχυρότερη δύναμη για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2002.

Projektion: Wenn am nächsten Sonntag wirklich Bundestagswahl wäre ... - null. null

Το AfD θα βρισκόταν στο 11% (αμετάβλητο), το FDP επίσης με 11% (συν 1%) και θα ακολουθούσε η Αριστερά – Die Linke με 7% (συν 1%). Οι Πράσινοι – Gruene, από την άλλη, θα έβλεπαν τα ποσοστά τους να μειώνονται σημαντικά και να φτάνουν στο 17% (μείον 3%). Όλα τα άλλα κόμματα μαζί θα είχαν 7% (μείον 2%), ενώ κανένα κόμμα θα είχε πάνω από 3%

Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα θα μπορούσε να δώσει τρεις εναλλακτικές για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Με μια πολύ μικρή πλειοψηφία για έναν μεγάλο συνασπισμό, Grosse Cualition. Θα ήταν αρκετό για το συνασπισμό Ampel (φανάρι) που αποτελείται από το SPD, τους Πράσινους και το FDP, καθώς και για μια συμμαχία CDU/CSU, Πράσινων και FDP.

Als Bundeskanzler*in ist geeignet: - null. null

Ο Scholz διευρύνει το προβάδισμά του

Η θετική τάση για τον Olaf Scholz (Όλαφ Σολτς) συνεχίζεται τόσο για την καταλληλότητα ως Καγκελαρίου, όσο και για την προτίμηση ενός από τους τρεις υποψηφίους. Το 65% πριν από μια εβδομάδα, έφτασε στο 70% τώρα να εμπιστεύεται τον Όλαφ Σολτς για καγκελάριο (αρνητικές γνώμες έχει το 25%).

Στο 25% παρέμειναν οι θετικές γνώμες για τον Armin Laschet Chancellor (Άρμιν Λάσετ) όσες και τον Αύγουστο ενώ το 70% πιστεύουν, ότι δεν είναι κατάλληλος για καγκελάριος.

Μια μονάδα πάνω στο 23% έναντι 22% της μέτρησης του Αυγούστου εμφανίζει η υποψηφία των Πρασίνων Annalena Baerbock (Ανναλένα Μπέρμποκ), ενώ το 71% την θεωρούν ακατάλληλη για το αξίωμα της καγκελαρίου.

culpanews.gr με πληροφορίες από την ZDF