Τουρκία & Αίγυπτος θα συνεργαστούν πιο στενά στη Λιβύη

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου & ο Αιγύπτιος ομόλογός του Σαμέχ Σούκρι στηνκοινή συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, 13 Απριλίου 2023 / Photo: AA

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία και η Αίγυπτος σχεδιάζουν να ενισχύσουν τη συνεργασία  τους για να εξασφαλίσουν τη σταθερότητα στη Λιβύη, μετά τη συνάντηση του στην Άγκυρα με τον Αιγύπτιο ομόλογο του Σάμεχ Σουκρί.

Οι δύο χώρες έχουν ξεκινήσει μια προσπάθεια να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους, μετά την διακοπή των διπλωματικών τους δεσμών, όταν πριν από δέκα χρόνια, ανετράπη ο τότε προέδρου της Αιγύπτου και σύμμαχος της Άγκυρας, Μοχάμεντ Μόρσι.

Θα συνεργαστούμε στενότερα για τη Λιβύη από εδώ και στο εξής. Στη σημερινή μας συνάντηση, (είδαμε) ότι οι απόψεις μας δεν είναι ουσιαστικά πολύ διαφορετικές αλλά ότι σκεφτόμαστε διαφορετικά σε ορισμένες μεθόδους”, είπε ο Τσαβούσογλου.

Οι δύο χώρες θα εργαστούν σε έναν οδικό χάρτη για τη διεξαγωγή εκλογών στη Λιβύη και θα συνεργαστούν για την εκπαίδευση και την ενίσχυση ενός κοινού στρατού μεταξύ των δυνάμεων στα ανατολικά και δυτικά της Λιβύης, είπε.

Από την πλευρά του, ο Σούκρι ανέφερε ότι υπάρχει αμοιβαία βούληση σχετικά με τη Λιβύη, μεταξύ των δύο χωρών και ότι και οι δύο χώρες βρίσκονται στην ίδια πλευρά όσον αφορά τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης που θα εκπροσωπεί τη βούληση του λιβυκού λαού και θα προστατεύει την εδαφική ακεραιότητα του Χώρα.

Παράλληλα ο υπουργός εξωτερικών της Αιγύπτου κάλεσε την Τουρκία να αποσύρει τις δυνάμεις της από τη Συρία, σε μια ένδειξη της συνεχιζόμενης έντασης μεταξύ των δύο χωρών, παρά τις προσπάθειες για την αποκατάσταση των σχέσεων τους.

«Δήλωσα ότι πρέπει να διαφυλαχθούν η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Είπα επίσης ότι οι ξένες δυνάμεις πρέπει να αποσυρθούν από το έδαφος της Συρίας», είπε ο Σάμεχ Σουκρί, αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχε νωρίτερα με τον Τσαβούσογλου.

Τέλος, οι δύο υπουργοί δήλωσαν ότι οι πλευρές εργάζονται για μια πιθανή συνάντηση μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι.

Τον περασμένο μήνα ο Τσαβούσογλου επισκέφθηκε το Κάιρο για μια μονοήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο μετά από πρόσκληση του Σούκρι, σε μια πρώτη μεταξύ των χωρών εδώ και 11 χρόνια.