Πιθανόν το SPD να καταγράψει το χειρότερο αποτέλεσμα στις επόμενες εκλογές

Ιδιαίτερα απαισιόδοξα είναι τα μηνύματα που λαμβάνει το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) στη Γερμανία, τρείς μήνες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου. Οι τελευταίες Δημοσκοπήσεις δίνουν στους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες 14 – 16%, ποσοστό που θα σήμαινε την καταστροφή του κόμματος.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο Γενικός Γραμματέας του SPD Λαρς Κλινγκμπάιλ είναι από το 2017 κάνει ότι  μπορεί για να εμφυσήσει αισιοδοξία και αγωνιστικό κλίμα στην απελπισμένη «ομάδα». Προτρέπει, κινητοποιεί, απευθύνει εκκλήσεις. «Πρέπει να ανακτήσουμε τώρα το έδαφος!» ανέφερε σε μια διαδικτυακή συνάντηση με νεαρούς υποψηφίους των Σοσιαλδημοκρατών. «Θέλω θα είστε πρότυπο, να προχωράτε μπροστά!».

Οι υποψήφιοι του SPD θέλουν να πλησιάσουν όσους περισσότερους ψηφοφόρους μπορούν προσωπικά σε κάθε εκλογική περιφέρεια. «Πείτε τους με επιχειρήματα γιατί χρειαζόμαστε μια ισχυρή σοσιαλδημοκρατία στη Γερμανία» προτρέπει ο Κλινγκμπάιλ. Προσιτά ενοίκια, καλύτερη περίθαλψη, σταθερές συντάξεις, υψηλότεροι μισθοί, προστασία του κλίματος με παράλληλη διατήρηση της βαριάς βιομηχανίας είναι μόνο μερικά από τα θέματα που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του SPD. Για τον Γενικό Γραμματέα του Κόμματος το αποτέλεσμα των εκλογών είναι ανοιχτό.

Έλλειψη δεξιοτήτων στο παλαιότερο γερμανικό κόμμα

Την ίδια αισιοδοξία ωστόσο δεν συμμερίζεται ο Ούβε Γιουν, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Τρίερ. «Το SPD θα πρέπει να φοβάται ότι στις επικείμενες εκλογές ενδέχεται να καταγράψει το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα από την ίδρυση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας» παρατηρεί. Όπως σημειώνει, αν ρωτήσει κάποιος στη Γερμανία ποιο κόμμα είναι συνυφασμένο με τη συνέχεια και τη σταθεότητα, αυτό είναι το CDU. Όταν μιλάμε για ανανέωση, συνειρμικά έρχονται στο μυαλό οι Πράσινοι. «Δεξιότητες που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής, της οικονομίας και γενικά τη διαχείριση κρίσεων απαντώνται πιο έντονα σε μέλη του CDU ή τον Πρασίνων» εκτιμά ο Γιουν.

Το SPD χάνει πολλούς από τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του

Τα τελευταία χρόνια το SPD μοιάζει πάντως πολύ με το κόμμα των Πρασίνων ως προς τις προτεραιότητες που θέτει: χειραφέτηση, ανεκτικότητα, κλιματική αλλαγή, βιώσιμη ανάπτυξη. Την ίδια ώρα χάνει πολλούς από τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του. «Το απλό εργατικό δυναμικό που δεν συνδέεται με κάποιο συνδικάτο και εργάζεται επισφαλώς έχει απομακρυνθεί από το SPD, εν μέρει πηγαίνοντας προς το AfD και εν μέρει απέχοντας» εξηγεί ο Γιουν. Σήμερα μπορεί να κερδίσει κάποιους επιπλέον πόντους μόνο μεταξύ των ψηφοφόρων άνω των 60: δημόσιους υπαλλήλους, μέλη συνδικάτων ή καλά αμειβόμενους εξειδικευμένους εργάτες.

Ο Όλαφ Σολτς δεν ενθουσιάζει

Την ίδια ώρα ο νηφάλιος Όλαφ Σολτς δεν φαίνεται να έχει το πολιτικό χάρισμα που κινητοποιεί μάζες. «Οι ψηφοφόροι αμφιβάλλουν για το κατά πόσο ο Σολτς ταιριάζει στο SPD» παρατηρεί ο Γιουν. Επί δεκαετίες ο Σολτς ανήκε στη συντηρητική πτέρυγα του κόμματος και το 2019 αντιτάχθηκε σε μια στροφή προς τα αριστερά. Ο Γιουν θεωρεί ότι οι Σοσιαλδημοκράτες παρά ταύτα δεν έχουν άμεσα άλλη επιλογή. Μακροπρόθεσμα όμως χρειάζεται να αλλάξουν θεμελιωδώς τον προσανατολισμό τους. Αν θέλει το SPD να ξανακερδίσει τους ψηφοφόρους θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά τι αντιπροσωπεύει η σοσιαλδημοκρατία στον 21 αιώνα της ψηφιοποίησης.

culpanews.gr με πληροφορίες από την Deutsche Welle