Το Πεπόνι & τα πέντε πολύτιμα οφέλη του

Photo: Susanne Jutzeler, suju-foto : https://www.pexels.com/el-gr/photo/1327734/

Καλλιεργήθηκε από τους Αρχαίους Αιγυπτίους, ωστόσο οι πρόσφατες ανακαλύψεις σπόρων πεπονιού, χρονολογούνται γύρω στο 1350 π.Χ., σε ιερά πηγάδια από τον Νουραγικό πολιτισμό της Σαρδηνίας, κατά την Εποχή του Χαλκού. Ποσότητες πεπονιού βρίσκουμε στην Κρήτη και στην Πελοπόννησο, ενώ συνολικά καλλιεργούνται 65.000 στρέμματα, με ετήσια παραγωγή να φτάνει τους 20.000 τόνους!

Οι “συγγενείς” του

Το πεπόνι έχει πολλούς συγγενείς, διότι ανήκει στη μεγάλη οικογένεια των κολοκυνθοειδών, που περιλαμβάνει διάφορα είδη: πεπονιών, αγγουριών, κολοκυθιών, αλλά και κολοκυθών.

Λαμπερά μαλλιά και υγιές δέρμα

Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την παραγωγή σμήγματος, ενώ κρατά τα μαλλιά υγιή και λαμπερά. Επίσης η βιταμίνη Α και C βελτιώνει την ηλιακή βλάβη του δέρματος και συμβάλλει στην ενυδάτωσή του, αλλά και στη παραγωγή κολλαγόνου. Τέλος το πεπόνι είναι υψηλό σε Κάλιο, έναν ηλεκτρολύτη, που όταν ιδρώνουμε τον χάνουμε, άρα μετά από τη γυμναστική μας, ας φάμε λίγο πεπόνι για να ενυδατωθούμε.

Καλή καρδιά

Το κάλιο χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία κι έτσι ρίχνει την αρτηριακή πίεση, μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά και ρίχνει την κακή χολιστερόλη. Είναι το ιδανικό φρούτο, για άτομα που υποφέρουν από υπέρταση.

Βοηθά τον μεταβολισμό

Έχει ευεργετική δράση στο έντερο, καθώς άτομα που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα με το πεπόνι και τις φυτικές του ίνες λύνουν δια παντός, το πρόβλημα. Το Β-Καροτένιο έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει την ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από τη σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ.

Κατάλληλο για διαβητικούς

Ένα μεσαίου μεγέθους πεπόνι, περιέχει μόλις 100 θερμίδες γεγονός που το καθιστά κατάλληλο για δίαιτα. Εξαιτίας του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, η κατανάλωσή του δεν αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, οπότε είναι ό,τι πρέπει για τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη.

Το πεπόνι & η Ωχρά Κηλίδα

Η κύρια αιτία τύφλωσης σε άτομα άνω των 60 ετών, είναι η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Χάρη στα αντιοξειδωτικά: ζεαξανθίνη και λουτείνη που περιέχονται σε μεγάλη συγκέντρωση στο πεπόνι, προστατεύουν το μάτι από τις ελεύθερες ρίζες και φιλτράρουν τις επιβλαβείς ακτίνες μπλε φάσματος φωτός, περιορίζοντας έτσι, τις ζημιές από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Επίσης η βιταμίνη C επιβραδύνει την εξέλιξη του καταρράκτη.

Πώς επιλέγουμε το καλό πεπόνι

Το χρώμα του πρέπει να μην είναι φωτεινό, αλλά θαμπό και άχρωμο! Όσο πιο θαμπό, τόσο πιο γλυκό στη γεύση θα είναι! Επίσης θα πρέπει να είναι βαρύ για το μέγεθός του. Τέλος ζουλήξτε απλά το πεπόνι εκεί που είναι το κοτσάνι του, όσο πιο μαλακό είναι τόσο πιο λαχταριστό και χυμώδες θα είναι το εσωτερικό του!