Το νέο βιβλίο της Γλύκατζη-Αρβελέρ: “Από μένα Αυτά”

Η συγγραφέας. Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και οι Εκδόσεις Πατάκη, στις 19.06.23 και ώρα 19.00 μ.μ. οργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου: Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, “Από μένα Αυτά”.

Στο βιβλίο της, η συγγραφέας με τις φρέσκιες νεανικές της ιδέες, συνομιλεί με τον δημοσιογράφο Μάκη Προβατά και την προϊσταμένη διοικητικής υποστήριξης του Ευρωπαϊκού κέντρου Δελφών Έφη Βασιλοπούλου, για την φιλοσοφία ζωής, αλλά και τα ανέμελα παιδικά της χρόνια. Μεταξύ άλλων μιλά για τους γονείς της, την Κατοχή και την Αντίσταση, για την ζωή της στη Γαλλία, τη μητρότητα και τον ρόλο της ως γιαγιά.

Συζητά για την “ελληνική συνέχεια”, την Αρχαία Ελλάδα και το Βυζάντιο, για τη νεότερη ελληνική ιστορία που “Πελοποννησιάζει” αλλά και για τις “ανιστόρητες ανοησίες” του  Ταγίπ Ερντογάν, για την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ταυτοχρόνως, καταθέτει τις απόψεις της για το κατά πόσον βελτιώνει η εκπαίδευση τον άνθρωπο, για τους νέους την εποχή του διαδικτύου και τον σχολικό εκφοβισμό, για την έννοια της μνήμης, της λήθης και της αλήθειας, για τον έρωτα και τον ευτυχισμένο γάμο, την προδοσία και την απώλεια, για το εφικτό ή όχι της αυτογνωσίας και τον γρίφο που λέγεται “ψυχή”, για την ανθρωπιά ως μέγιστη αρετή και την τέχνη ως ζωντανό οργανισμό, για τους ποιητές που θαυμάζει.

Η έκδοση συμπληρώνεται, από παράρτημα με 14 δημοσιευμένα και αδημοσίευτα ποιήματά της.

Ποια είναι η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ

Από γονείς Μικρασιάτες η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, γεννήθηκε το 1926 και είναι Ελληνίδα βυζαντινολόγος και ιστορικός. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας- Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές της, στην École des Hautes Études στη Γαλλία, όπου αναγορεύτηκε Διδάκτωρ της Ιστορίας και Docteur ès Lettres. Παντρεύτηκε τον Ζακ Αρβελέρ που ήταν αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού της Γαλλίας και απέκτησε μία κόρη. Σήμερα ζει μόνιμα στη Γαλλία.

Υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και η πρώτη γυναίκα Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σορβόννης στην 700 ετών ιστορία του, το 1976. Ακόμη είναι πρέσβειρα Καλής Θελήσεως στη Unicef.

Είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Ηθικής του Εθνικού Κέντρου για την Επιστημονική Έρευνα (Γαλλία) του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και Επίτιμη Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών. Διετέλεσε Προέδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου Ελλάδας αλλά και Πρόεδρος του Μουσείου Τέχνης της Αμερικής.

Στο βιβλίο της ‘Ο Μέγας Αλέξανδρος των Βυζαντινών’, ισχυρίστηκε ότι στο τάφο της Βεργίνας, είναι θαμμένος ο μεγάλος αυτός ηγέτης. Στο Ελληνικό δημοψήφισμα του 2015 τάχθηκε υπέρ του ‘Ναι’ αφού εξέδωσε μία ανακοίνωση και ένα βίντεο με το οποίο δήλωσε την έμπρακτη στήριξή της για τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας, αφιερώνοντάς του ένα ποίημα. Τέλος τον Ιούνιο 2019 μαζί με άλλες εξέχουσες προσωπικότητες, ζήτησε τη ‘κατάργηση’ του πανεπιστημιακού ασύλου ενώ το 2021 διετέλεσε μέλος της Επιτροπής ‘Ελλάδα 2021’ για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

H παρουσίαση του βιβλίου

Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Παναγιώτης Ροϊλός, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου και ο Νίκος Α. Κούκης, Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Επίσης για το βιβλίο θα μιλήσουν και οι συγγραφείς Μάκης Προβατάς και Έφη Βασιλοπούλου.

Αποσπάσματα από το βιβλίο

Το βιβλίο της ξεκινά με την αφιέρωση: «Με τα μάτια στον ουρανό και τα πόδια στη γη, κυνήγα αδιάκοπα το όνειρό σου». «Η μεγάλη αμαρτία είναι να ξεχνάς αυτό που είναι η μνήμη σου». «Οι λέξεις πλέον κινδυνεύουν να μη γράφονται αλλά να γίνουν εικόνες…αυτό ισχύει για όλες τις γλώσσες και για την Ελληνική, η οποία κινδυνεύει».

«Είμαι από εκείνους που κρατούν τα πάντα και δεν τα πετούν. ‘Ρακοσυλλέκτης’. Κρατώ σπάγκους, γραμματόσημα, κορδέλες, δέματα και οτιδήποτε άλλο. Το κάθε αντικείμενο που έχω αγγίξει νιώθω πως είναι δικό μου με έναν ιδιαίτερο τρόπο, επομένως δεν το πετάω. Τα αντικείμενα που έχω κρατήσει είναι όλα ζωής, της δικής μου ζωής και πολλές φορές σκέφτομαι ότι όλα αυτά θα ζήσουν πιο πολύ από μένα και γι αυτό τα σέβομαι.»

  • Η εκδήλωση Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, ‘Από μένα Αυτά’ θα πραγματοποιηθεί στον κήπο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, στις 06.23 και ώρα 19:00 μ.μ.
  • Είσοδος ελεύθερη.
  • Πληροφορίες : Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού. Δ/νση: Στρατηγού Καλλάρη 50, τηλ. 210-6776540.
  • Δείτε τις πρώτες 19 σελίδες του βιβλίου της: https://www.patakis.gr/files/1195981.pdf