Το Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποιεί για σχέδιο εγκατάστασης φιλορωσικής κυβέρνησης στην Ουκρανία

Ρωσικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία

Το Ηνωμένο Βασίλειο κατηγόρησε τον Πρόεδρο Πούτιν ότι σχεδιάζει να εγκαταστήσει μια φιλορωσική προσωπικότητα για να ηγηθεί της κυβέρνησης της Ουκρανίας. Το Υπουργείο Εξωτερικών (Foreign Office) έκανε το ασυνήθιστο βήμα ονομάζοντας τον πρώην βουλευτή της Ουκρανίας Γεβέν Μουράγιεφ, ως πιθανό υποψήφιο του Κρεμλίνου.

Η Ρωσία ήδη έχει μετακινήσει 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία, αλλά αρνείται ότι σχεδιάζει εισβολή. Οι υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν προειδοποιήσει, ότι η ρωσική κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες εάν υπάρξει εισβολή.

Η Ρωσία έχει καταλάβει στο παρελθόν εδάφη της Ουκρανίας, όταν προσάρτησε την Κριμαία το 2014, όταν η χώρα ανέτρεψε τον πρόεδρό της που ήταν φίλα-προσκείμενος της Μόσχας. Από τότε, ο στρατός της Ουκρανίας έχει εγκλωβιστεί σε πόλεμο με αντάρτες που υποστηρίζονται από τη Ρωσία σε περιοχές στα ανατολικά κοντά στα σύνορα της Ρωσίας. Υπολογίζεται ότι 14.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην περιοχή του Ντονμπάς.

Σε δήλωσή της, η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας ανέφερε: «Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται σήμερα ρίχνουν φως στην έκταση της ρωσικής δραστηριότητας που έχει σχεδιαστεί για να ανατρέψει την νόμιμη ουκρανική κυβέρνηση» και συμπληρώνει: «Η Ρωσία πρέπει να αποκλιμακώσει και να τερματίσει τις εκστρατείες επιθετικότητας και παραπληροφόρησης και να ακολουθήσει ένα μονοπάτι διπλωματίας».

Νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έγραφε στο Twitter, ότι το Foreign Office «παραπληροφορεί» και το προέτρεψε «να σταματήσει αυτές τις προκλητικές δραστηριότητες» και «να σταματήσει να διαδίδει ανοησίες».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε, ότι υπάρχει «πολύ σοβαρός κίνδυνος» εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά εάν γίνει αυτό, θα υπάρξουν «σοβαρές οικονομικές συνέπειες», συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων.

Η Ρωσία έχει αρνηθεί, ότι σχεδιάζει οποιαδήποτε επίθεση, αλλά ο κ. Πούτιν έχει ζητήσει από τη Δύση, να μην επιτρέψει την ένταξη της Ουκρανίας στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ. Θέλει επίσης το ΝΑΤΟ να εγκαταλείψει τις στρατιωτικές ασκήσεις και να σταματήσει να στέλνει όπλα στην ανατολική Ευρώπη, θεωρώντας αυτό ως άμεση απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας.

culpanews.gr με πληροφορίες απο BBC