Τη Δευτέρα 5 Ιουλίου ξεκινούν οι καλοκαιρινές εκπτώσεις

ck/culpa media

Την Δευτέρα 5 Ιουλίου ξεκινά φέτος, με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, η δεύτερη τακτική εκπτωτική περίοδος, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου.

Η απόφαση ισχύει αποκλειστικά για το 2021 και ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες του εμπορικού κόσμου, την ανάγκη στήριξης της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας καθώς και την διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς.

Τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν την πρώτη Κυριακή, κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία οι θερινές εκπτώσεις, ξεκινούν τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου, όμως φέτος λόγω της κατάστασης, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων αποφάσισε την πρόωρη έναρξή τους σε μία προσπάθεια να τονωθεί η κίνηση στην αγορά.

Στη διάρκεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) προς τις Ομοσπονδίες και τους Εμπορικούς Συλλόγους σε όλη την χώρα:

Υποχρεωτική είναι η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (διαγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση σε εμφανή σημεία του καταστήματος

Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης ανήκει στην διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης.

Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής.

Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, διότι τα προβλεπόμενα πρόστιμα είναι βαρύτατα.