Τα “αρκουδάκια” της Haribo μεγάλωσαν

Hans Riegel (1923-2013) / Photo: alchetron.com

Παιχνιδιάρες, χρωματιστές, ζουμερές, φρουτοκαραμέλες που εδώ και 100 χρόνια αναστατώνουν μεγάλους και παιδιά με την μαλακή και λαστιχένια τους υφή. Τα γνωστά σε όλους μας αρκουδάκια, Gummy bear, εφευρέθηκαν το 1922 από τον Hans Riegel Sr.

Ο “εφευρέτης”

Ο Hans Riegel γεννήθηκε στην Βόννη, τον Μάρτιο 1923. Ήταν ο μεγαλύτερος γιός του ιδρυτή της εταιρίας Hans Riegel Sr. Από την παιδική του ηλικία ο Hans Riegel junior, ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με την κατασκευή ζαχαροπλαστικής. Ο πατέρας του, το 1920 ιδρύει την HARIBO και ξεκινά την παραγωγή γλυκισμάτων στο πλυσταριό μιας αυλής με μοναδικά εφόδια έναν σάκο ζάχαρη, μια μαρμάρινη πλάκα, ένα σκαμπό, έναν φούρνο, ένα χάλκινο καζάνι και έναν πλάστη. Το 1921, η γυναίκα του, Gertrud, γίνεται η πρώτη υπάλληλος της νέας επιχείρησης.

Σπουδάζει οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Rheinische Friedrich Wilhelms της Βόννης και ολοκληρώνει τις σπουδές του με διδακτορικό και θέμα: « Η ανάπτυξη της παγκόσμιας βιομηχανίας ζάχαρης, κατά τη διάρκεια και μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο». Η πρώτη επιτυχία του Hans, μαζί με τον μικρό του αδελφό  Paul, ήλθε σε ηλικία 23 ετών με ένα φρουτένιο αρκουδάκι να χορεύει! Τρία χρόνια αργότερα, ακολουθεί και το γνωστό σαλιγκάρι γλυκόριζας. Η νεαρή τότε μητέρα του, στην αρχή με το ποδήλατο και μετά με αυτοκίνητο, διένειμε σε όλους τους πελάτες της περιοχής, 100 κιλά γλυκά την ημέρα!

Η εταιρία Haribo

Η ονομασία της εταιρίας, προέρχεται από τα δύο πρώτα γράμματα του ονόματος του εφευρέτη και από την καταγωγή του, την Βόννη (HAns RIegel BOnn / HARIBO).

To 1922 o Hans Riegel Sr βάζει το πρώτο λιθαράκι στην επιτυχία της HARIBO, δημιουργώντας τα TANZBÄR, ένα αρκουδάκι από φρουτοκαραμέλα, το οποίο μελλοντικά θα γίνει παγκοσμίως γνωστό ως HARIBO Goldbear. Ήταν μεγαλύτερο από τα σημερινά Goldbears, αλλά πιο λεπτό. Δύο TANZBÄR στοίχιζαν μόνο 1 pfennig (πφένινγκ), δηλαδή 1 cent, στη χτυπημένη από τον πληθωρισμό Γερμανία.

Μέσα σε μία εικοσαετία (1930-50), η μικρομεσαία επιχείρηση των 400 υπαλλήλων, έφτασε να απασχολεί τους 1.000. Τη δεκαετία του ’60 διαφημίζεται για πρώτη φορά στη τηλεόραση με το μοναδικό σύνθημα: «Η Haribo δίνει χαρά σε μεγάλους και παιδιά!».

Tο ’70 τα έντονα προεξέχοντα πόδια του Gummy bear, υποχωρούν και παίρνουν το σημερινό τους σχήμα. Ενώ τo 1990 αλλάζει και εμφάνιση. Τα χρώματά του δεν είναι τόσο έντονα, καθώς η πολύχρωμη εμφάνισή του, διασφαλίζεται από εκχυλίσματα φρούτων και φυτών που χρησιμοποιούνται.

Το 1986 η HARIBO εξαγοράζει την εταιρεία Edmund Münster GmbH & Co. KG και το 1996, τη βέλγικη εταιρεία γλυκισμάτων Dulcia, η οποία παράγει για δεκαετίες τα αγαπημένα προϊόντα marshmallow της Dulcia Soft-Kiss, Coco-Balls και Rombiss. Επίσης καταγράφεται στο παγκόσμιο ρεκόρ Guinness, για την είκοσι τετράχρονη συνεργασία της με τον ηθοποιό και δημοφιλή αστέρα Thomas Gottschalk.

Μετά από 85 χρόνια προστίθεται και έκτη γεύση «Μήλο» καθώς και 25% χυμός φρούτων έτσι τα Goldbears, ψηφίζονται από το κοινό ως «Best seller 2009». Η Βόννη τιμά τους αδελφούς Riegel, για την προσφορά τους στην οικονομία της Βόννης, με την καταχώρηση στο «Χρυσό Βιβλίο της πόλης».

 Boeing & ο Μηχανοκίνητος αθλητισμός

«Ιπτάμενοι πρεσβευτές» γίνονται, τα δύο “Boeing 737” με αποκλειστική εμφάνιση στον στόλο της Haribo τον Μάιο 2015, ενώ προστίθενται με brand name: Tropifrutti. Απογειώθηκε η εταιρία για μία δεκαετή μοναδική συνεργασία. To γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών τιμά τον δρ. Hans Riegel, ως «Chevalier» του: «Τάγματος της Λεγεώνας Τιμής», ένα βραβείο που λαμβάνουν ελάχιστα άτομα του εξωτερικού.

Με δύο Porche ντυμένες στα χρώματα της Haribo, σαρώνουν την πίστα στο πρωτάθλημα Nurburgring Endurance Series. Αργότερα με την ομάδα Mercedes AMG, φτάνουν στην ένατη θέση του γνωστού αγώνα 24 ωρών «πράσινη κόλαση».

Τον Οκτώβρη του 2013 ο δρ. Hans Riegel, αφήνει την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 90 ετών. Αποτέλεσε τον μακροβιότερο ενεργό Διευθύνοντα Σύμβουλο της Γερμανίας!

Η Haribo συνεχίζει

Το 2014 αποφασίζει η εταιρία να μετακομίσει σε μία έκταση 27 εκταρίων στο Graftshaft, ιδανική για ένα μεγάλο κέντρο logistics και ένα σύγχρονο διοικητικό κτίριο. Η επιτυχία της Haribo δεν περιορίζεται στην γερμανική αγορά, αλλά δραστηριοποιείται σε πάνω από 100 χώρες παγκοσμίως, διαθέτοντας εγκαταστάσεις παραγωγής σε 16 τοποθεσίες και απασχολεί πάνω από 7.000 υπαλλήλους.

Ο Hans Guido Riegel αναφέρει: «Η Βόννη θα παραμείνει για πάντα ένα κομμάτι της Haribo». Σκοπός της ζωής και βαθιά επιθυμία του δρ. Hans Riegel, ήταν να κάνει την ζωή των μικρών …αλλά και των μεγάλων λίγο πιο γλυκιά!

Δείτε εδώ όλες τις διαφημίσεις της ΗΑRΙΒΟ

HARIBO GOLDBÄREN: TROPIFRUTTI (1986)