Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ – Μείωση 50% των αυξήσεων στους λογαριασμούς.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας

Σφοδρή επίθεση από το βήμα του 3ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο χαρακτήρισε “πρωθυπουργό εργολάβο”. Η χώρα σύντομα θα έχει προοδευτική κυβέρνηση, ήταν το μήνυμα που έστειλε κατά την έναρξη της εισηγητικής του ομιλίας.

Ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για ένα συνέδριο που αποτελεί “αρχή της αντίστροφης μέτρησης για την προοδευτική κυβέρνηση που έχει ανάγκη ο τόπος”, ενώ κάλεσε όλους τους συνέδρους να απλώσουν “το κόμμα παντού όπου αναπνέει η αντίσταση στις καταστροφικές κυβερνητικές πολιτικές”. “Να δώσουμε το μήνυμα της νίκης. Να μετατρέψουμε την οργή σε ορμητικό ρεύμα αλλαγής. Να μετατρέψουμε την απόγνωση σε ελπίδα. Και μαζί να δώσουμε τη μάχη να σηκώσουμε ξανά τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα”, είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι “αυτή είναι η μεγάλη ιστορική ευθύνη, που όλους εμάς εδώ σε αυτό το στάδιο μας βαραίνει”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε μια εφ’ όλης της ύλης επίθεση για την ακρίβεια, την πανδημία και τη συνολική πολιτική ανέφερε ότι “αυτή η Ελλάδα που μόλις βγήκε από τη χρεοκοπία ανταμώνει με την κοινωνική κρίση έχει την υπογραφή Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι ένας άνθρωπος, ένας πολιτικός που ασπάζεται πολιτικές που προκαλούν καταστροφή, που επιτάχυναν τις κρίσεις. Είναι ο πρωθυπουργός – εργολάβος που γνωρίζε για ποιους ήρθε να κυβερνήσει”.

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμετωπη με την κοινωνική οργή και χαρακτήρισε ιστορικό ατύχημα ότι σ’ αυτή τη συγκυρία η χώρα έχει κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη.

“Ούτε η πανδημία άλλαξε την πολιτική του. Μετέτρεψε την πανδημία σε ευκαιρία για να περάσει αντιλαϊκά νομοσχέδια και να δώσει χρήματα σε απευθείας αναθέσεις και να δώσει γη και ύδωρ σε ιδιωτικούς ομίλους στην υγεία” σημείωσε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι η ακρίβεια δεν είναι γέννημα του πολέμου, αλλά ήρθε πριν από αυτόν και έχει οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο.

Συγκεκριμένα, μίλησε για “ευθύνη απέναντι στη κοινωνική πλειοψηφία που για άλλη μια φορά βρίσκεται σε συνθήκες λεηλασίας”, “ευθύνη απέναντι στην εργατική τάξη που πάνω στις θυσίες της χτίστηκε η προοπτική του τόπου”, “ευθύνη απέναντι στη μεσαία τάξη που αισχρά εξαπατήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη στις προηγούμενες εκλογές” και πρόσθεσε “Η ευθύνη μας κυρίως απέναντι στις νέες και στους νέους, στις επόμενες γενιές που θα κληθούν να πάρουν στις δικές τους πλάτες το μέλλον αυτού του τόπου”.

Ο κ. Τσίπρας, παρουσιάζοντας 5+1 δεσμεύσεις στις 100 πρώτες ημέρες της Προοδευτικής κυβέρνησης, από την επόμενη των εκλογών με απλή αναλογική σημείωσε ότι « ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει όλο το προηγούμενο διάστημα επεξεργαστεί ένα πλαίσιο βαθιών τομών και μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου»

  • Ακρίβεια: Παρεμβάσεις για άμεση μείωση 50% των αυξήσεων στους λογαριασμούς.
  • Εργασία: Αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και επαναφορά εργασιακών δικαιωμάτων
  • Μικρομεσαίοι – Αγρότες: Διαγραφή χρέους πανδημίας και μικροπιστώσεις
  • Κοινωνική προστασία: Νέο ΕΣΥ και επιστροφή 13ης Σύνταξης
  • Νέα γενιά: Οικονομικά προσιτή στέγη για νέα ζευγάρια και απλοποίηση πρόσβασης στα ΑΕΙ για νέες και νέους
  • Αλλαγή παραγωγικού μοντέλου

Εκτός από το κυβερνητικό πρόγραμμα της Προοδευτικής κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας, απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα προς τις δημοκρατικές προοδευτικές δυνάμεις, “κάλεσμα συμπόρευσης και αγώνα για την απαλλαγή από το καθεστώς Μητσοτάκη», όπως ανέφερε.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε, ότι χρειάζεται η χώρα  “μια συμμαχία ανάπτυξης και προόδου με δικαιοσύνη, που θα αναδείξει και θα στηρίξει την προοδευτική κυβέρνηση” και πρόσθεσε εμείς, “η βασική αλλά όχι μοναδική δύναμη του προοδευτικού χώρου, αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί”.