Συνεδρίο ΣΥΡΙΖΑ – Πολάκης: Να πάρουμε μια, δύο τράπεζες – Φίλης: Να μην κυνηγήσουμε τη χίμαιρα του Κέντρου

Με τις ομιλίες των συνέδρων συνεχίστηκε και τελείωσε αργά το βράδι η δεύτερη ημέρα των εργασιών του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Φίλης: Να μην εγκαταλείψουμε το δημοκρατικό ριζοσπαστισμό της Αριστεράς  για να κυνηγήσουμε τη χίμαιρα ενός απροσδιόριστου Κέντρου

Ο πρώην υπουργός Παιδείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης ζήτησε: “να πούμε «όχι» στην αποιδεολογικοποίηση και την ασπόνδυλη ταυτότητα”. Ανέφερε χαρακτηριστικά  ότι το συνέδριο είναι ο χώρος για την αναγκαία αυτοκριτική, και για αυτά που δεν έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, «για τις σχέσεις κράτους-Εκκλησίας, τα ΜΜΕ και την ΕΡΤ, τις εξορύξεις, τον East Med, την ασυδοσία του Καμμένου, μαζί με συμπεριφορές που έπληξαν το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς». Ο κ. Φίλης τόνισε ότι «το δημοκρατικό ριζοσπαστισμό της Αριστεράς δεν τον εγκαταλείπουμε για να κυνηγήσουμε τη χίμαιρα ενός απροσδιόριστου Κέντρου», και κάλεσε τα μέλη του κόμματος «να μην προχωρήσουμε σε μια στρατηγικού χαρακτήρα μεταμόρφωση του πολιτικού μας υποκείμενου με οδηγό τον αρχηγισμό, τη ρευστοποίηση της κομματικής μας συγκρότησης και έναν ανερμάτιστο πολυσυλλεκτισμό που υποκλίνεται βαθιά στον κυβερνητισμό και την εξουσία ως αυτοσκοπό

Πολάκης: Aριστερή πολιτική είναι να πάρεις 1 ή 2 συστημικές τράπεζες στα χέρια σου & εθελουσία έξοδο των δικαστών

Ο Π. Πολάκης στην παρέμβασή του, υποστηρίξε ότι «πλησιάζει ο καιρός που ο ελληνικός λαός θα εμπιστευτεί ξανά τις τύχες του και την ελπίδα του στο ΣΥΡΙΖΑ». Περιγράφοντας ακόμα τις «προδιαγραφές» μιας «αριστερής πολιτικής», τόνισε ότι «αριστερή πολιτική είναι να πάρεις 1 ή 2 συστημικές τράπεζες στα χέρια σου», στην προοπτική μιας «δεύτερης φοράς Αριστεράς», προτείνοντας ακόμη «να ξαναοργανώσουμε να ξανασπαρθεί ο κάμπος της Θεσσαλίας που σχολάζει», λόγω της κρίσης το τελευταίο διάστημα.

Kατά τον κ. Πολάκη, αλλαγές πρέπει να γίνουν και στο πεδίο της Δικαιοσύνης, με εθελουσία έξοδο των δικαστών, «για να ανέβουν οι άλλοι από κάτω». Τέλος, ο Π. Πολάκης, άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας ως «επιτελικό κράτος των αριστοάχρηστων». Συγκεκριμένα, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «τρώει» τα λεφτά που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ

Παππάς: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χωρίζεται στο 3% και στο 33%

Στην ομιλία του ο κ. Παππάς απάντησε στην κριτική που ασκήθηκε από ορισμένους ομιλητές ότι πρόκειται για “κεντρώα, δεξιά στροφή”. “Κάθε άλλο”, τα ισχυρά, μαζικά κόμματα, που μπορούν να διαμορφώνουν πολιτικά γεγονότα, έχουν κοινωνικά αντίβαρα. Είναι η ασπίδα του λαού όταν τα συμφέροντα και σκοτεινοί κύκλοι πάνε να επιβάλουν την ατζέντα τους”.είπε.

Ο πρώην υπουργός επισήμανε, την ανάγκη με τις αποφάσεις του το συνέδριο αυτό να επιβεβαιώσει αυτό που “ομόφωνα” ψηφίστηκε στην ιδρυτική διακύρηξη, δηλαδή τη συσπείρωση όλου του κόσμου “από την ριζοσπαστική Αριστερά μέχρι το προοδευτικό Κέντρο. Κλείνοντας, απηύθυνε έκκληση για ενότητα και ανέφερε πως το “κόμμα” που όλοι θέλουν είναι “χωρίς ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, χωρίς παλιούς και καινούργιους, που δεν χωρίζεται στο 3% και στο 33%, που ενώνει”.

Σκουρλέτης: Θα ήθελα να ακούσω για την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ & ότι θα αναστείλουμε το Χρηματιστήριο Ενέργειας

Την αντίθεσή του στην εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από την βάση εξέφρασε ο Πάνος Σκουρλέτης, στην τοποθέτησή του στο συνέδριο. «Το επίδικο δεν είναι η εσωκομματική εκλογή αλλά ο διάλογος και ο διάλογος που γίνεται εδώ μέσα αλλά θα πρέπει να βλέπει προς τα έξω.

Αναφέρθηκε στον εσωκομματικό διάλογο λέγοντας ότι «εμείς μετά το 2019 είχαμε μία αστοχία, είμαστε το μοναδικό κόμμα που έχασε εκλογές, ξεκινήσαμε την συζήτηση για την αποτίμηση αλλά την αφήσαμε στη μέση. …Το δεύτερο όπλο μας είναι οι ισχυρές προγραμματικές δεσμεύσεις που θα απαντούν στα προβλήματα της συγκυρίας. Οι θέσεις μας θα πρέπει να είναι βαθιά αντι-νεοφιλελεύθερες καθώς είναι ο νεοφιλελευθερισμός που έχει γεννήσει τα μεγάλα προβλήματα. Θα ήθελα να ακούσω για την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ. Ή ότι θα αναστείλουμε και θα επανασχεδιάσουμε το Χρηματιστήριο Ενέργειας».

Έκλεισε λέγοντας ότι « Οφείλουμε nα βγούμε με μία ρωμαλέα πρόταση ώστε η επόμενη κυβέρνηση να είναι μία αριστερή προοδευτική κυβέρνηση και όχι μόνο μία κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ».

Τζανακόπουλος Το συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει πανικό στα επιτελεία των αντιπάλων μας

«Το συνέδριο μας ήδη έχει στείλει μήνυμα νίκης, πολιτικής αλλαγής», είπε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, υποστηρίζοντας ότι το συνέδριο «έχει προκαλέσει πανικό στα επιτελεία των αντιπάλων μας, τα επιτελεία του καθεστώτος Μητσοτάκη».

Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι ο νεοφιλελευθερισμός παράγει μόνο αδιέξοδα, φτώχεια, δυστυχία, προσφυγιά, τεράστιες κοινωνικές ανισότητες, ενώ πρόσθεσε πως «βρισκόμαστε ενώπιον και μιας ακόμα τεράστιας αλλαγής στον τροπο που διαμορφώνεται ο σύγχρονος κόσμος, ανοίγει ένα κεφάλαιο που αρκετές γενιές το έζησαν στη μέγιστη επικινδυνότητα του, και αυτό ειναι το κεφάλαιο της πυρηνικής απειλής».

Τόνισε το στόχο διαμόρφωσης ρεύματος πολιτικής αλλαγής και νίκης, σημειώνοντας ότι αυτό γίνεται με συγκεκριμένες προγραμματικές αιχμές και πολιτικές προτάσεις. Πρόσθεσε ότι το χάσμα μεταξύ της πολιτικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ και των οργανωμένων δυνάμεων του μειώνεται αλλά έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Σημείωσε ότι ένα κόμμα είναι τα μέλη του, οι άνθρωποι του, οι εκπρόσωποι του στους φορείς της κοινωνικής εκπροσώπησης, στα κινήματα, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους επιστημονικούς συλλόγους».