Spoudassato Moussikin: Αφιέρωμα στον Μανώλη Καλομοίρη από τους σπουδαστές του Ωδείου Αθηνών

“Spoudassato Moussikin” μία ξεχωριστή συναυλία – αφιέρωμα στον συνθέτη Μανώλη Καλομοίρη παρουσιάζει το Ωδείο Αθηνών στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ την Κυριακή 01.10.23 και ώρα: 19.30.

O συνθέτης Μανώλης Καλομοίρης

«Η μάνα μου το θεωρούσε σαν οικογενειακή συμφορά, ο θείος Αρμόδιος σχεδόν το ίδιο… η μουσική είναι μία μεγάλη τέχνη που είχε δοξάσει τους άξιους τεχνίτες της και μόνο πως έπρεπε να το σκεφτώ καλά, αν ένοιωθα τη δύναμη να καταπιαστώ με τις δυσκολίες της».

Γεννήθηκε στη Σμύρνη, σε νεαρή ηλικία βρέθηκε στην Αθήνα όπου ξεκίνησε τις συστηματικές σπουδές του, στο πιάνο. Η μητέρα του τον προόριζε γιατρό, όμως αυτός αποφασίζει να πάει στη Βιέννη, να σπουδάσει ανώτερα θεωρητικά και πιάνο. Ερχόμενος στην Ελλάδα διορίζεται καθηγητής στο Ωδείο Αθηνών, σκοπός του ήταν η δημιουργία μίας ‘εθνικής σχολής’ στα πρότυπα των άλλων χωρών, με συνδυασμό τον γερμανικό ρομαντισμό με τα ελληνικά μοτίβα.

Ακολούθησε μία πλούσια μουσική δημιουργία όπου αντλούσε έμπνευση από τη δημοτική νεοελληνική ποίηση, κυρίως του Κωστή Παλαμά. Ιδρύει πρώτα το ‘Ελληνικό Ωδείο’ μετέπειτα το ‘Εθνικό Ωδείο’, διορίζεται Αρχιμουσικός σε όλες τις στρατιωτικές μπάντες ενώ τιμάται με το Εθνικό Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών.

Συνέθεσε πολλά έργα μεταξύ αυτών πέντε όπερες, τρείς συμφωνίες, ένα κονσέρτο για πιάνο κύκλους τραγουδιών για φωνή και ορχήστρα ή για φωνή και πιάνο, έργα για πιάνο, μουσική δωματίου, χορωδιακά, καθώς και έργα για παιδιά. Υπήρξε ακόμη συγγραφέας παιδαγωγικών βιβλίων για τη θεωρία της μουσικής.

Τι θα ακούσουμε στην Συναυλία – Αφιέρωμα του μεγάλου συνθέτη

Θα απολαύσουμε σπουδαστές αλλά και απόφοιτους που θα ερμηνεύσουν έργα του σπουδαίου συνθέτη, ενώ παράλληλα θα παρουσιαστούν σε πρώτη εκτέλεση και δύο νέα έργα σπουδαστών της τάξης Σύνθεσης του Ωδείου Αθηνών, γραμμένα ειδικά για την περίσταση. “Ο άνεμος της Βελανιδιάς” του σπουδαστή Δημήτρη Ανδρονιάδη και “Οι Παραλλαγές- Φαντασία” του σπουδαστή Πέτρου Χοχλακάκη.

Η σημασία της παρουσίασης των έργων αυτών, από τη νεότερη γενιά μουσικών συνίσταται στην προσφορά μιας νέας, δροσερής ματιάς στις ιστορικές αυτές σελίδες της ελληνικής μουσικής, συνδέοντας το έργο του Καλομοίρη με το μέλλον.

Στόχος του Ωδείου Αθηνών είναι να εστιάσει στη λυρική και εσωστρεφή διάσταση του δημιουργού της “Συμφωνίας της Λεβεντιάς και του Πρωτομάστορα”.

Συμφωνία της Λεβεντιάς

Oι συντελεστές

Το Ωδείο Αθηνών είναι το κατεξοχήν αρχαιότερο μουσικό-παιδαγωγικό ίδρυμα της χώρας μας. Οι σπουδαστές και απόφοιτοι θα ερμηνεύσουν έργα για πιάνο και σύνολα δωματίου, που καλύπτουν πάνω από είκοσι πέντε χρόνια της μουσικής δραστηριότητας του πληθωρικού Έλληνα συνθέτη.

Με έργα των : Μανώλη Καλομοίρη και Δημήτρη ΑνδρονιάδηΠέτρου Χοχλακάκη (σπουδαστών του Ωδείου Αθηνών).

Ερμηνεύουν: Δημήτρης Ανδρονιάδης, (σπουδαστής τάξης Σύνθεσης & πιάνο), Ζαχαρίας ΓεράνηςΠάρις Δημάτσας (φωνή), Ανδριάνα Δρογώση (πιάνο), Αναστασία Ευδαίμων (φωνή), Χριστίνα Ζάκα (φωνή), Νάσος Κοκκώνης (βιολοντσέλο), Ορέστης Λαζάρου (φωνή), Παναγιώτης Μαυροειδής (βιολί), Θοδωρής Μαρινόπουλος (πιάνο), Κατερίνα Μουστάκη (κλαρινέτο), Νεφέλη Μπρακουμάτσου-Τσώνη (άρπα), Βασίλειος Παπαναγιώτου(βιόλα), Νικόλ Παππά (βιολί), Στράτος Πογκοσιάν (φλάουτο), Αριάδνη Ρωσοπούλου – Βουγιούκα (πιάνο), Αλεξάνδρα Σελίμη (πιάνο), Θοδωρής Φιλιππόπουλος (πιάνο),  Γιασμίν Φολίνι (πιάνο), Πέτρος Χοχλακάκης (σπουδαστής τάξης Σύνθεσης & πιάνο).

Την καλλιτεχνική επιμέλεια υπογράφει ο Διευθυντής Μουσικών Σχολών του Ωδείου Αθηνών, Φίλιππος Τσαλαχούρης.

  • Αφιέρωμα στον Μανώλη Καλομοίρη: ‘Spoudassato Moussikin’.
  • Κυριακή 10.23 & ώρα: 19.30, στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ.
  • Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου, τα οποία θα διανέμονται από την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023, αποκλειστικά μέσω της  https://www.ticketservices.gr/event/gno-spoudassato-moussikin/?lang=el