Ρόδι: 6 οφέλη για την υγεία μας

Photo: Marta Matyszczyk on Unsplash

Ρόδι το φρούτο της τύχης, της γονιμότητας και της μακροβιότητας! Το δέντρο ήταν γνωστό από την Αρχαία Ελλάδα, στον Όμηρο και στην Οδύσσεια υπάρχει αναφορά στη ροδιά ειδικότερα το φυτό καλλιεργούταν στους κήπους του βασιλιά Αλκίνοου. Η θεά Αφροδίτη συνέδεσε το όνομά της με την καταγωγή της ροδιάς, μιας και όπως λέει ο μύθος, φύτεψε η ίδια την πρώτη ροδιά στην Κύπρο.

Η φλούδα της ροδιάς πλούσια σε ταννίνη ήταν χρήσιμη , στην κατεργασία δερμάτων (βυρσοδεψία), στη βαφή των μαλλιών αλλά και στην ιατρική. Ας δούμε τα οφέλη αυτού του θαυματουργού φρούτου που διαθέτει η μητέρα γη.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Ο χυμός του ροδιού είναι γεμάτος από βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά. Πίνοντας τον χυμό του φρούτου, θωρακίζουμε την άμυνα του οργανισμού μας από εισβολές και εξάρσεις ιώσεων, αλλά και χαρίζουμε στον εαυτό μας περισσότερα χρόνια ευεξίας και αντιγήρανσης καθώς ο οργανισμός καταπολεμά τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες.

Συμβάλλει θετικά στο καρδιαγγειακό

Μειώνει την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι ταννίνες που διαθέτει το ρόδι είναι εχθρός του οξειδωτικού στρες κι έτσι εξαλείφει την εμφάνιση νοσημάτων όπως: έμφραγμα, πάρκινσον, αθηροσκλήρωση και καρκίνο.

Είναι αντιαλλεργικό & καταπολεμά την παχυσαρκία

Τα ρόδια μειώνουν τον κίνδυνο της παχυσαρκίας, καθώς όταν καταναλώνουμε το χυμό τους, πεινάμε λιγότερο και δεν έχουμε λιγούρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης διαθέτουν τις γνωστές πολυφαινόλες, ουσίες που ελαττώνουν τις βιοχημικές διαδικασίες που ενεργοποιούν τυχούσες αλλεργίες.

Προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού αλλά και του προστάτη

Το ελλαγικό οξύ είναι μία χημική ουσία που περιέχεται στο ρόδι και αναστέλλει την ανάπτυξη των οιστρογόνων του καρκίνου του μαστού. Σε μελέτη ουρολόγων που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, διαπίστωσαν ότι σε όσους άνδρες ασθενείς έδιναν ένα ποτήρι χυμό ροδιού την ημέρα, παρουσίασαν επιβράδυνση στα καρκινικά κύτταρα του προστάτη τους (PSA).

Βελτιώνει την μνήμη αλλά & τις αρθρίτιδες

Οι πολυφαινόλες που διαθέτουν τα ρόδια στο χυμό τους, βοηθούν σημαντικά τους δείκτες της λεκτικής και οπτικής μνήμης. Ενώ τα οιδήματα και ο πόνος των αρθρώσεων λόγω των αντιφλεγμονωδών συστατικών του ροδιού, μειώνονται σε σημαντικό βαθμό.

Ρόδι & αθλητισμός

Όταν αθλούμαστε καταναλώνει ο μυϊκός μας ιστός, το 80% της ροής του αίματος για παροχή οξυγόνου. Τα πλούσια νιτρικά άλατα που διαθέτουν τα ρόδια, βοηθούν τη ροή του αίματος, παρέχοντας στο οργανισμό μας περισσότερο οξυγόνο.