Real Estate: Καλπάζει η ζήτηση, ακάθεκτο το ράλι τιμών

Μαρίνα Λευκάδας - Photo Mark Harpur on Unsplash

Παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες που προκάλεσε η υγειονομική κρίση, η αγορά ακινήτων  φαίνεται να παρουσιάζει σημαντική ανθεκτικότητα. Το γεγονός αυτό αποτυπώνουν εδώ και καιρό, οι ειδικοί της κτηματαγοράς, στα υψηλά ποσοστά ζήτησης και μάλιστα με ανοδικές τάσεις, συμπαρασύροντας, όπως είναι επόμενο και τις τιμές των ακινήτων .

Συγκεκριμένα, τόσο οι ξένοι αγοραστές και επενδυτές, όσο και οι ντόπιοι επικεντρώνουν σε μεγάλο βαθμό το ενδιαφέρον τους στην Ελλάδα και τα νησιά της. Πρόκειται αναμφισβήτητα για κορυφαίους τουριστικούς και επενδυτικούς προορισμούς οι οποίοι έχουν τραβήξει την προσοχή δυνητικών πελατών που είναι έτοιμοι να επιδοθούν σε ένα επενδυτικό σαφάρι, μιας και αναζητούν την ιδανική ευκαιρία για να αγοράσουν κατοικίες στην χώρα μας και περισσότερο στα ελληνικά νησιά.

Ο στόχος τους είναι, είτε να χρησιμοποιούν τα ακίνητα αυτά ως δεύτερη κατοικία, είτε να τα ενοικιάζουν για μια συγκεκριμένη περίοδο που θα τους επιφέρει μια ευνοϊκή απόδοση, είτε ακόμη και να αναζητήσουν οι ίδιοι μια δεύτερη ευκαιρία σε έναν άλλο τόπο.

Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις, προτεραιότητα στο νέο επενδυτικό τοπίο που διαμορφώνεται αυτή την στιγμή, έχουν οι πολυτελείς κατοικίες, τόσο εντός Αττικής, όσο και στους τουριστικούς προορισμούς.

Δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα της συγκεκριμένης τάσης είναι η επένδυση στο Ελληνικό και η επένδυση στον Σκορπιό της Λευκάδας. Ένας από τους βασικούς στόχους της επένδυσης του Ελληνικού είναι η ανάδειξη της Αθήνας ως ενός εκ των σημαντικών τουριστικών προορισμών παγκοσμίως.

Γενικότερα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως η επένδυση του Ελληνικού περιλαμβάνει οικιστικές αναπτύξεις, ξενοδοχειακές μονάδες, εμπορικές δραστηριότητες, χώρους οικογενειακής απασχόλησης – διασκέδασης, μουσεία, κέντρα πολιτισμού, κέντρα υγείας και ευεξίας, αθλητικές εγκαταστάσεις και χώρους αναψυχής, ένα πρότυπο επιχειρηματικό πάρκο εκπαίδευσης, έρευνας και επιχειρηματικότητας, όπως επίσης και την πλήρη διαμόρφωση της ήδη υπάρχουσας μαρίνας καθώς και την αναβάθμιση και ανάδειξη ολόκληρου του παραλιακού μετώπου, που μαζί με το πάρκο θα αποτελέσουν τον μεγαλύτερο πόλο έλξης του έργου. Πρόκειται για μια επένδυση, ύψους €8 δισ., που αναμένεται να συμβάλει κατά 2,4% στο ΑΕΠ της χώρας, ενώ παράλληλα θα εισφέρει συνολικά πάνω από €14 δισ. έσοδα σε φόρους στο κράτος στον ίδιο χρονικό ορίζοντα.

Αναφορικά με την επένδυση στον Σκορπιό της Λευκάδας, τα στοιχεία κάνουν λόγο για μια επένδυση ύψους 165 εκατ. ευρώ που θα αναβαθμίσει το νησί και την ευρύτερη περιοχή, ευελπιστώντας να την αναδείξει στο ελληνικό «Μόντε Κάρλο». Στόχος του Ρώσου μεγιστάνα, Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ είναι η δημιουργία ενός επίγειου παράδεισου για κροίσους και μεγιστάνες που θα απολαμβάνουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες και μια υπερπολυτελή ιδιωτικότητα. Το εν λόγω πρότζεκτ θα περιλαμβάνει vip σουίτες, και επαύλεις, εμβαδού από 500 έως 1.200 τ.μ., σπα, προπονητικό κέντρο και εστιατόρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, παιδότοπους, τεχνητή λίμνη, υποδομές ψυχαγωγίας με δυναμικότητα εξυπηρέτησης εκατοντάδων επισκεπτών και υποδομές για την εξυπηρέτηση του προσωπικού.

Αυτό που μένει από εδώ και πέρα είναι να εξαλειφθούν οι προβληματισμοί ακόμη και στους πιο δύσπιστούς, πως η ανοδική τάση που διαμορφώνεται στην κτηματαγορά δεν είναι μια φούσκα που θα σκάσει και θα πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις. Όπως επίσης, αυτό που αναμένουν όλοι από την  πολιτεία είναι να δείξει την αρωγή της σε επίπεδο κατάλληλων επενδυτικών συνθηκών και ανταγωνιστικότητας, αλλά και να διατηρήσει ένα περιβάλλον σταθερότητας που θα μαγνητίσει τους δυνητικούς αγοραστές τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό.

Θωμάς Γαζής
Οικονομολόγος – Σύμβουλος Επιχειρήσεων - Δραστηριοποιείται στον χώρο του Real Estate (ΠΕΙΡΑΙΩΣ REAL ESTATE) - Πρώην Operations Manager ΚΕΦΙΜ