Πίσω από έναν πίνακα Modigliani ανακαλύφθηκαν τρία νέα σκίτσα

Nu couché (sur le côté gauche) (1917), one of Amedeo Modigliani's famous nudes, which will be offered Sotheby's New York on 14 May with an estimate in excess of $150m

Μία σπουδαία ανακάλυψη έκαναν οι επιμελητές του Μουσείου Hecht της Χάιφα στο Ισραήλ, βρήκαν τρία ολοκαίνουργια κρυμμένα έργα, κάτω από την επιφάνεια του πίνακα: «Γυμνό με καπέλο», του διάσημου εβραϊκής καταγωγής ιταλού καλλιτέχνη Amedeo Modilgliani.

Πως έγινε η ανακάλυψη

Ενώ χρησιμοποιούσαν οι επιμελητές ακτίνες Χ, για να δουν πιο προσεκτικά μία κρυμμένη φιγούρα, που αποκαλύφθηκε το 2010 και απεικονίζει ένα πορτρέτο της φίλης του Modilgliani την Maud Abrantes και προσπαθώντας να φέρουν αυτή την φιγούρα στο κέντρο, παρατήρησαν ακόμη δύο σιλουέτες. Η μία ενός άνδρα και η άλλη μίας γυναίκας, με τραβηγμένα μαλλιά!

«Γυμνό με καπέλο» του Amedeo Modigliani / photo: Courtesy Hecht Museum, Hifa University

Στις φιγούρες λείπουν οι επιμήκεις λαιμοί και τα λιτά άκρα. Αντίθετα, επιδεικνύουν το λιγότερα ανεπτυγμένο στυλ του ζωγράφου, λίγα παραδείγματα του οποίου στη πραγματικότητα σώζονται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2018 στο Tate, ανακάλυψε μία άλλη ερευνητική ομάδα στο Λονδίνο, ένα ακόμη επαναχρησιμοποιημένο καμβά. Αυτόν της συγγραφέως και κριτικού λογοτεχνίας Beatrice Hastings, η οποία ήταν μούσα και ερωμένη του καλλιτέχνη. Ο λόγος που ζωγράφιζε ο Modilgliani δύο και τρείς φορές τους καμβάδες του, ήταν καθαρά οικονομικός, για εξοικονόμηση καμβάδων και χρημάτων.

Η Ίνα Μπέρκοβιτς, ιστορικός τέχνης του μουσείου Hecht περιέγραψε τον καμβά «Γυμνό με καπέλο»,  που περιλαμβάνει τις πολλαπλές φιγούρες ως: «ένα σκίτσο που αντικατοπτρίζει την ατελείωτη αναζήτηση της καλλιτεχνικής έκφρασης του καλλιτέχνη».

Λίγα λόγια για τον ζωγράφο Μοντιλιάνι

Η ζωή του Αμεντέο μπορεί να ήταν σύντομη, καθώς πέθανε σε ηλικία μόλις 35 ετών από φυματιώδη μηνιγγίτιδα, αλλά έκανε μία πολύ μποέμικη και περιπετειώδη διαδρομή. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους του μοντερνισμού τον 20ο αι. Μία μέρα μετά το θάνατό του η σύντροφός του αυτοκτόνησε, μη αντέχοντας τον θάνατό του, ενώ ήταν έγκυος στο δεύτερό τους παιδί.

Οι ακτίνες Χ δείχνουν τη σιλουέτα ενός προηγούμενου σκίτσου. Photo: Ron Pincu / Hecht Museum

Ο Μοντιλιάνι θεωρείται ένας από τους πιο προβληματικούς ζωγράφους στην αγορά της τέχνης, καθώς αποτελεί έναν από τους πιο προσιτούς ζωγράφους για πλαστογράφηση!

Για το λόγο αυτό κυκλοφορούν τουλάχιστον πέντε αναλυτικοί κατάλογοι παρουσίασης των γνωστών και γνήσιων έργων του. Ανάμεσα στους καταλόγους, βρίσκεται και το έργο του Κρίστιαν Πάρισοτ (πρώην προέδρου Ινστιτούτου Αρχείων Μοντιλιάνι στην Ιταλία), ο ίδιος είχε την νομική άδεια να εκδίδει πιστοποιητικά γνησιότητας. Όμως το 2013 συνελήφθη από την ιταλική αστυνομία, για κατασχέσεις έργων, που αποδίδονταν στον Μοντιλιάνι και για ύποπτα πιστοποιητικά γνησιότητας.

Τα γνήσια έργα του, είναι από τα πιο ακριβά στον χώρο της τέχνης. Τον Ιούνιο 2015 ένα από τα πορτραίτα του, αυτό της «Ζαν Εμπιτέρν» πουλήθηκε στα 3,25 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας.

Το έργο «Γυμνό με καπέλο», πρόκειται να παρουσιασθεί αυτό το φθινόπωρο στο Ίδρυμα ‘Barnes’ στη Φιλαδέλφεια, στην έκθεση: «Modigliani Up Close», από τις 19.01.22 έως 29.01.23.