Ουκρανία: Οι Ρώσοι κατέλαβαν το Λουχάνσκ – Τι σημαίνει για τη μάχη του Ντονμπάς & τον ευρύτερο πόλεμο

Για άλλη μια φορά, η Ρωσία προχωρά. Για άλλη μια φορά, η Ουκρανία υποχωρεί. Η σκληρή και παρατεταμένη μάχη, που είχε προβλεφθεί για το Lysychansk αποφεύχθηκε, με μια στρατηγική αποχώρηση, σύμφωνα με τον ουκρανό περιφερειάρχη Serhiy Haidai.

“Η Ρωσία είχε ένα τεράστιο πλεονέκτημα στο πυροβολικό και τα πυρομαχικά. Αν συνεχίζαμε, απλώς θα το είχαν καταστρέψει από απόσταση, οπότε δεν είχε νόημα να αμυνόμασταν άλλο.” δήλωσε ο ουκρανό περιφερειάρχη.

Το ίδιο επισημαίνουν και στις ρωσικές αναφορές για την κατάληψη της πόλης, οι οποίες αναφέρουν, ότι κινήθηκαν χωρίς αντίπαλο. Βίντεο, που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Κυριακή, δείχνει Τσετσένους μαχητές να χορεύουν στις κεντρικές συνοικίες.

Η κατάληψη του Lysychansk σημαίνει, ότι η Ρωσία κατέλαβε ουσιαστικά ολόκληρη την περιοχή του Λουχάνσκ, βασικό στρατηγικό στόχο, της εισβολής του Προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία.

Τι σημαίνει, για τη μάχη του Ντονμπάς, αλλά και για τον ευρύτερο πόλεμο

Για τους Ουκρανούς το κρίσιμο ήταν να αποφύγουν μια περικύκλωση, όπως αυτή της Μαριούπολης. Αν και η άμυνά τους στην πόλη του νότιου λιμανιού επιβράδυνε τη ρωσική προέλαση για πολλές εβδομάδες, το τελικό αποτέλεσμα ήταν οι δολοφονίες και η σύλληψη χιλιάδων, από τους πιο ικανούς στρατιώτες του ουκρανικού στρατού. Η Ουκρανία ήθελε να το αποφύγει αυτό με κάθε κόστος.

Στη νυχτερινή του ομιλία, ο Πρόεδρος Ζελένσκι το δήλωσε ρητά. «Θα ξαναχτίσουμε τα τείχη, θα ανακτήσουμε τη γη, αλλά οι άνθρωποι πρέπει να σωθούν πάνω από όλα», είπε στο έθνος.

Ο Serhiy Haidai είπε ακριβώς το ίδιο, λέγοντάς μου: “Τα στρατεύματά μας έχουν υποχωρήσει σε πιο οχυρωμένες θέσεις… Κρατήσαμε την άμυνα του Λουχάνσκ για πέντε μήνες. Ενώ κρατούσε αυτή η άμυνα, χτίζαμε νέες οχυρώσεις στην περιοχή του Ντόνετσκ. Τώρα τα στρατεύματα έχουν πάει εκεί»

Δεδομένου ότι η ρωσική σημαία κυματίζει πλέον πάνω από τις δύο πόλεις, αυτή η λογική μπορεί να φαίνεται λίγο στρεβλή, αλλά το θέμα του είναι ότι έπαιζαν ένα μεγάλο παιχνίδι, αγόραζαν πολύτιμο χρόνο.

Περισσότερος χρόνος σημαίνει περισσότερες προμήθειες

Όσο περισσότερο μπορούν να καθυστερήσουν τη ρωσική προέλαση, τόσο πιο προηγμένα συστήματα πυραύλων και πυροβολικού μπορούν να φέρουν στον αγώνα. Τα HIMARS που παρέχονται από τις ΗΠΑ, που βρίσκονται ήδη σε δράση, λέγεται ότι αλλάζουν ριζικά την ισορροπία της σύγκρουσης. Περισσότερος χρόνος σημαίνει περισσότερες προμήθειες, οι οποίες με τη σειρά τους στρέφουν τη ζυγαριά υπέρ τους, ειδικά δεδομένου ότι οι κυρώσεις σημαίνουν ότι η Ρωσία αγωνίζεται να αντικαταστήσει το χρησιμοποιημένο υλικό και τα πυρομαχικά της.

Τώρα για τη ρωσική προοπτική. Δηλωμένος στόχος τους είναι η κατάληψη –  «απελευθέρωση», του Ντονμπάς. Η λήψη του Λουχάνσκ φέρνει αυτό ένα βήμα πιο κοντά. Το πόσο σημαντικό ήταν αυτό το έδειξε ο Πρόεδρος Πούτιν σήμερα, όταν έκανε τους διοικητές της επίθεσης «Heroes of Russia», το υψηλότερο δυνατό βραβείο της Ομοσπονδίας.

culpanews.gr με πληροφορίες από το BBC