Ο Θησαυρός του Παναγιώτη Τούντα ǀ Δευτέρα 3 Απριλίου – Μικρό Παλλάς

Τη Δευτέρα στις 3 Απριλίου στο Μικρό Παλλάς, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ελληνικής Μουσικής και με την οργάνωση του Ελληνικού Σχεδίου, θα παρουσιαστούν τραγούδια από τον μουσικό θησαυρό, του αξέχαστου ρεμπέτη Παναγιώτη Τούντα.

Οι ‘Λαϊκοί Ιππότες’ καθώς και οι ‘Ματσαράγκες, πέντε Χοροί του Υποκόσμου, για σόλο κιθάρα’ θα παρουσιαστούν σε πρώτη ελληνική εκτέλεση τα δύο έργα του συνθέτη Τάσου Ρωσόπουλου, με κιθαρίστα την Κορίνα Βουγιούκα.

Οι “Ματσαράγκες” & οι “Λαϊκοί Ιππότες” του Τάσου Ρωσόπουλου

Το Ελληνικό Σχέδιο με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση, θέλοντας να θέσει στο επίκεντρο και να φωτίσει το Ρεμπέτικο τραγούδι, αναζήτησε τις παλαιές πηγές δύναμης και αλήθειας στο σήμερα.  Με αυτό τον τρόπο, παρήγγειλε στον συνθέτη Τάσο Ρωσόπουλο, δύο έργα που θα παρουσιαστούν στο πρώτο μέρος της βραδιάς σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση. Ο συνθέτης σχολιάζει:

O συνθέτης, Τάσος Ρωσόπουλος

«Οι ‘Ματσαράγκες’ είναι ένα έργο που συνδυάζει την ρεμπέτικη παράδοση με το λόγιο ρεπερτόριο της κιθάρας ως μια προσπάθεια δημιουργικής αξιοποίησης της παράδοσης σε νέο υλικό. Πέντε γνώριμες φιγούρες αναζητούν έναν χορό πριν βγουν για ματσαράγκες. Ο καθένας τον σκοπό του, ο καθένας τον ρυθμό του, όλοι τους χορεύουν για μια στιγμή ελευθερίας, μια στιγμή δικαίωσης και παρηγοριάς.
Οι «Λαϊκοί Ιππότες» είναι ένα μουσικό έργο για σύνολο δωματίου, που διηγείται αποσπάσματα της ρεμπέτικης ζωής, με κεντρικό άξονα τον άγραφο και απαράβατο κώδικα που οι ρεμπέτες προάσπιζαν στο ήθος, την εμφάνιση και την συμπεριφορά τους. Ένα έργο για το κούρδισμα (καραντουζένι), το μουστάκι, τον ερωτισμό, τα όπλα, το διαρκές παράπονο, το κουστούμι, τη ματαίωση, την αίσθηση ελευθερίας, την περηφάνια, την απομόνωση, το τραγούδι, το χασίς, τον χορό, τη διαμαρτυρία.»

Ο μουσικός θησαυρός του Παναγιώτη Τούντα

Άγνωστα και ακυκλοφόρητα τραγούδια του μεγάλου Σμυρνιού συνθέτη Τούντα ελαφρά, μικρασιάτικα-καφέ αμάν, ρεμπέτικα και δημοτικά, ενορχηστρώθηκαν από έναν σύγχρονο σπουδαίο του ρεμπέτικου, τον Μανόλη Πάππο και θα παρουσιαστούν ανασυντεθειμένα, στο δεύτερο μέρος της βραδιάς.

Ο ενορχηστρωτής Μανόλης Πάππος αδιαμφισβήτητα θεωρείται από τους κορυφαίους εκτελεστές μπουζουκιού του καιρού μας, διατηρεί την πηγαία έκφραση και ήχο του οργάνου σε μία εποχή που το μπουζούκι τείνει να εκφυλισθεί. Πήρε ως επί το πλείστο μια απλή σελίδα με μόνο το μελωδικό υλικό και τις «ανταποκρίσεις», χωρίς καν τα ακόρντα. Σε σπάνιες περιπτώσεις πήρε πάρτα πιάνου και φωνής, όπου δηλαδή υπήρχαν και τα ακόρντα. Και άλλες φορές μόνο ιδέες «ορφανές», δηλαδή χωρίς ανάπτυξη και φυσικά στίχο. Τα ευρήματα αποκάλυψαν ένα πλούσιο κοίτασμα τριάντα περίπου τραγουδιών!

Το υλικό του Παναγιώτη Τούντα προέρχεται από προσχέδια μελλοντικών τραγουδιών ή μελωδιών ή τραγούδια τα οποία δεν είχαν ολοκληρωθεί στιχουργικά κι έτσι παρέμειναν ακυκλοφόρητα. Οι σύγχρονοι ποιητές – στιχουργοί, που έγραψαν στίχο πάνω στις ακυκλοφόρητες μελωδίες του Τούντα σε μία ετεροχρονισμένη συνεργασία με χρονική απόσταση ενός αιώνα είναι οι εξής: Διονύσης Καψάλης, Γιώργος Κοροπούλης, Κώστας Φασούλας, Δημήτρης Παπαδημητρίου και Βερόνικα Δαβάκη.

Η σολίστ κιθάρας, Κορίνα Βουγιούκα

Οι Συντελεστές

Ανέκδοτα τραγούδια Παναγιώτη Τούντα’ Στίχοι: Διονύσης Καψάλης, Γιώργος Κοροπούλης, Κώστας Φασουλάς, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Βερόνικα Δαβάκη.

Μουσικοί: Μανόλης Πάππος, μπουζούκι /ενορχήστρωση, Γιάννης Ζευγώλης, βιολί, Κώστας Κωστάκης, κιθάρα, Χαρούλα Τσαλπαρά, πιάνο, Γιάννης Κάτος, κοντραμπάσο Αυγερινή Γάτση, ακορντεόν.

Ερμηνεύουν: Αυγερινή Γάτση, Βερόνικα Δαβάκη, Παναγιώτης Παναγάκης και ο Μανόλης Πάππος.

‘Ματσαράγκες, πέντε χοροί του υπόκοσμου για σόλο κιθάρα’ και Λαϊκοί Ιππότες’ του Τάσου Ρωσόπουλου.

Μουσικοί: Κορίνα Βουγιούκα, κιθάρα, Κωστής Θέος, τσέλο, Ίρις Λουκά, βιόλα, Βαγγέλης Παπαγεωργίου, ακορντεόν κοντσέρτου.

Παραγωγή: Ίδρυμα Ωνάση, Καλλιτεχνική επιμέλεια / Εκτέλεση παραγωγής: Το Ελληνικό Σχέδιο. Πρόεδρος -Σχεδιασμός καλλιτεχνικού προγράμματος: Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Διευθυντής: Βασίλης Δραμουντάνης. Σχεδιασμός ήχου: Γιάννης Λαμπρόπουλος.
Artwork: Γιώργος Βαβυλουσάκης. Επικοινωνία για το Ελληνικό Σχέδιο: Ειρήνη Λαγουρού

Θέατρο Μικρό Παλλάς: Αμερικής 2 & Στοά Σπυρομήλιου Αθήνα, τηλ.210-3210025 Ώρα παράστασης: 21.15 μ.μ. 03.04.23

Τιμές εισιτηρίων: VIP: 30€, Ζώνη Α΄ 15€, Ζώνη Β΄ 10€, Μειωμένο: 8 € (Φοιτητικό, ΑΜΕΑ, 65+)

Χορηγοί Επικοινωνίας: ΕΡΤ, ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΜΕΛΩΔΙΑ, OGDOO.GR

Η ηλεκτρονική προπώληση των εισιτηρίων έχει ήδη ξεκινήσει:

https://www.ticketservices.gr/event/o-thisavros-tou-panayioti-tounta-kai-to-neo-sto-rempetiko-c/?lang=el