Morgan Stanley: Πιθανή χρεοκοπία τύπου Βενεζουέλας για τη Ρωσία

«Βλέπουμε τη χρεοκοπία ως το πιο πιθανό σενάριο», έγραψε σε σημείωμα τη Δευτέρα ο Simon Waever, επικεφαλής της πιστωτικής στρατηγικής της Morgan Stanley. «Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα ήταν μια τακτική πτώχευση, αλλά μια πτώχευση τύπου Βενεζουέλας». Η πτώχευση δεν μπορεί να συμβεί μέχρι τις 15 Απριλίου, που σηματοδοτεί το τέλος της περιόδου χάριτος 30 ημερών για τις πληρωμές ομολόγων που οφείλει η ρωσική κυβέρνηση.

Οι πιθανότητες για τις πληρωμές του εξωτερικού χρέους από τη Ρωσία μειώνονται, καθώς οι τιμές των ομολόγων πέφτουν, η χώρα πλησιάζει σε ύφεση και οι περιορισμοί πληρωμών μετά την εισβολή σφίγγουν την Ουκρανία, επισημαίνει η Morgan Stanley.

Αν και το εθνικό χρέος σπάνια πέφτει σε μονοψήφιο αριθμό, η Morgan Stanley ανεφέρει, ότι τα ομόλογα της Ρωσίας «θα μπορούσαν να πλησιάσουν» σε αυτό το επίπεδο. Ο Λίβανος και η Βενεζουέλα είναι τα μόνα πρόσφατα παραδείγματα χρέους από μια χώρα που έχει διολισθήσει μέχρι στιγμής.

Η ενδεικτική τιμολόγηση δείχνει ότι οι επενδυτές αποτιμούν τα ομόλογα του 2023 σε περίπου 29 σεντς ανά δολάριο, το χαμηλότερο στην ιστορία σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg, αν και δεν φαίνεται να έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές σε αυτά τα επίπεδα.

Διαβάστε περισσότερα στο moneyview.gr