Μερομήνια: Τι καιρό θα κάνει το χειμώνα του 2022 & το 2023

Photo: Wolfgang Hasselmann on Unsplash

Είναι μία πανάρχαια μέθοδος πρόβλεψης του καιρού για όλο τον ερχόμενο χρόνο. Κάθε χρόνο τον Αύγουστο μήνα, οι μελετητές παρατηρούν τον καιρό, για δώδεκα ημέρες όσες δηλαδή και οι 12 μήνες του χρόνου. Η πρώτη μέρα για τον Αύγουστο, η δεύτερη για τον Σεπτέμβριο και ούτω καθεξής.

Η Ερμηνεία των Μερομηνίων

Όταν έχει αέρα ο καιρός του αντίστοιχου μήνα, θα είναι άστατος, τα λευκά σύννεφα που ‘τρέχουν’ στο ουρανό σημαίνουν χιονιά, ενώ τα σκούρα φέρνουν κρύο. Ο καθαρός ουρανός σημαίνει καλοκαιρία.

Νοέμβριος 2022

Το 1ο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου θα έχουμε υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή, η ηλιοφάνεια θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό της χώρας. Όμως από τις 15 έως τις 21 Νοεμβρίου θα έχουμε έντονη επιδείνωση του καιρού από τα βόρεια, με βροχές ακόμα και πλημμύρικα φαινόμενα. 22-25 Καλοκαιρία με αρκετή ηλιοφάνεια και ζεστές μέρες την εποχή. 26-30 Επιδείνωση του καιρού με αρκετές βροχοπτώσεις και μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας. Χιόνια θα πέσουν και σε χαμηλά υψόμετρα.

Δεκέμβριος 2022

1-10 Ξεκινά ο Δεκέμβρης με ισχυρές βροχοπτώσεις, η θερμοκρασία έως 15ο C. 11-18 Σημαντική επιδείνωση του καιρού, με έντονα καιρικά φαινόμενα και συνεχόμενη κακοκαιρία, όπως βροχές και πιθανές χιονοπτώσεις, με χιόνια σε όλη τη χώρα. 19-31 πολύ κρύος καιρός με αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες και βροχές. Αναμένονται χιονοπτώσεις, όχι μόνο στα ορεινά της χώρας αλλά και στα πεδινά έως και τις παραθαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας.

Photo: Andrey Bond on Unsplash

Ιανουάριος 2023

1-7 Η Πρωτοχρονιά θα ξεκινήσει με βροχές και χιονοπτώσεις σε όλη την Ελλάδα. 8-14 Πυκνή συννεφιά που θα οδηγήσει σε βροχές κατά τόπους και πιθανές χιονοπτώσεις, κυρίως στα ορεινά της χώρας. Δεν αναμένουμε ιστορικό χιονιά στη χώρα. 15-21 Σημάδια εμφανής βελτίωσης λόγω Αλκυονίδων ημερών, με άνοδο θερμοκρασίας. 22-28 Μετά από ένα διάλειμμα καλοκαιρίας, αναμένεται επιδείνωση του καιρού. 29-31 Περαιτέρω και πιο γενικευμένη επιδείνωση του καιρού με κύριο χαρακτηριστικό την πτώση της θερμοκρασίας, χιόνια σε χαμηλά υψομετρικά επίπεδα ακόμα κα στα πεδινά της Ελλάδας.

Φεβρουάριος 2023

1-8 Ο Φλεβάρης θα μας φέρει βροχές στα πεδινά της χώρας και χιόνια στα ορεινά. Τσουχτερό κρύο σε όλη τη χώρα. 9-15 Ο καιρός βελτιώνεται και δεν αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα, θα σημειωθούν ενδεχομένως ελάχιστες τοπικές βροχές.16-28 Προς το τέλος του Φεβρουαρίου, ο καιρός θα έχει βροχές και καταιγίδες, ενώ την Τσικνοπέμπτη θα έχει τσουχτερό κρύο. Εμφανώς βελτιωμένος θα είναι την Καθαρά Δευτέρα.

Μάρτιος 2023

1-14 Πτώση της θερμοκρασίας με πολλές βροχές και κρύο θα σημειωθούν χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλά υψομετρικά επίπεδα της Ελλάδας. 15-21 Επιμένει η κακοκαιρία με βαρυχειμωνιά και θυελλώδεις βοριάδες, παγετό και χιόνια ακόμη και στην Αττική. 22-31 Σημαντική βελτίωση του καιρού, ειδικά τις τελευταίες μέρες του Μαρτίου. Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου θα γίνει με πολύ καλό καιρό.

Απρίλιος 2023

1-7 Αποχαιρετάμε τον χειμώνα! Ο Απρίλης μήνας θα μυρίσει άνοιξη. 8-21 Ο καιρός συνεχίζει την καλοκαιρία του θα έχουμε λίγες βροχές, ήλιο με σύννεφα. Την Κυριακή των Βαΐων και όλη η Μεγάλη Εβδομάδα, θα έχει ομαλές καιρικές συνθήκες, με θερμοκρασία να αγγίζει τους 20ο C και ανέμους 3-4 μποφόρ. 22-30 Μικρή επιδείνωση με βροχές και καταιγίδες, θα έχουμε πτώση της θερμοκρασίας και θα επικρατήσουν δυνατοί άνεμοι.

Mάιος 2023

1-14 Λαμπερός θα είναι ο ήλιος της Πρωτομαγιάς, με θερμοκρασία 24ο C. Γενικά ο καιρός θα είναι αίθριος με κατά τόπους λίγες βροχές. 15-21 Άστατος με έντονες μπόρες και κεραυνούς, κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα. 22-31 Δεν αναμένονται ιδιαίτερες μεταβολές του καιρού. Ζεστός με ηλιοφάνεια με ανέμους 4 μποφόρ.

Photo: Ethan Robertson on Unsplash

Ιούνιος 2023

1-16 θα μας έρθει με μία πρόσκαιρη κακοκαιρία. Του Αγίου Πνεύματος θα είναι λίγο άστατος με λίγες βροχές και ανέμους. 17-21 Επιστρέφει η καλοκαιρία με άνοδο θερμοκρασίας και ζέστη. 22-30 Αίθριος με θερμοκρασίες 29ο C και αέρηδες 4 μποφόρ.

Ιούλιος 2023

1-7 Αναμένεται ασταθής με σποραδικές κατά τόπους μπόρες και έντονα μελτέμια, η θερμοκρασία έως 32ο C. 8-21 Αύξηση της θερμοκρασίας με καύσωνα. 22-31 Έντονη ζέστη συνεχίζεται ο καύσωνας. Μελτέμια στο Αιγαίο βελτιώνουν ελαφρώς την κατάσταση. Η θερμοκρασία ξεπερνά τους 40ο C. Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς λόγω έντονης ζέστης και αέρα.

Αύγουστος 2023

1-14 Φυσιολογικός για την εποχή ο καιρός, αρκετή ζέστη με αυγουστιάτικα μελτέμια στο Αιγαίο να δροσίζουν και να βελτιώνουν το αίσθημα της ζέστης. 15-21 Καύσωνας με τοπικές μπόρες, που ενδεχομένως χτυπούν τη Βόρεια Ελλάδα. Την ημέρα της Παναγίας, θα έχουμε αρκετή ζέστη και απουσία ανέμων. 22-31 Αίθρια καιρικά φαινόμενα με λίγους ανέμους στα πελάγη και φυσιολογικές θερμοκρασίες για την εποχή (έως 31ο C).