Kern Tec GmbH: Λάδι & Αλεύρι από κουκούτσια φρούτων!

kern-tec.com

Ποιος μπορούσε να φανταστεί ότι μετά από πολλά χρόνια οι πυρήνες αγαπημένων φρούτων, όπως ροδάκινα, βερίκοκα, κεράσια και δαμάσκηνα, ένα απόβλητο και σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτοι πόροι, θα είχαν μεγάλη αξία λόγω των πολύτιμων συστατικών τους και θα αξιοποιούνταν από επιχειρήσεις του εξωτερικού.

Κουκούτσια: Παλαιότερα θεωρούνταν υποπροϊόντα …τώρα έχουν την τιμητική τους!

Συνήθως τα πετάμε, στην πραγματικότητα όμως, περιέχουν σημαντικά συστατικά για την υγεία μας. Ένα κουκούτσι περιέχει έως 28% πρωτεΐνη, υψηλά ποσοστά ακόρεστων λιπαρών οξέων και βιταμίνη Ε. Η ασφάλεια των τελικών προϊόντων που προκύπτουν από τη διαδικασία, έχει πιστοποίηση κατόπιν ελέγχων για αυτό λογίζονται πλέον τα κουκούτσια ως υπερτραφή! Αυτός ήταν και ο λόγος που οδήγησε κάποιους, στην αξιοποίησή τους.

Κάποτε το κουκούτσι ενός φρούτου, αποτελούσε «φύρα», σήμερα επαναχρησιμοποιείται και εξάγεται!

Η εταιρία Kern Tec GmbH στην Αυστρία, εκμεταλλεύεται τα κουκούτσια των πυρηνόκαρπων, τα οποία χρησιμοποιούνται εκ νέου, ως συστατικά τροφίμων. Έτσι προσφέρει μία βιώσιμη λύση για την παγκόσμια μείωση των απορριμμάτων.

Τα φρούτα πλένονται απαλά, αποξηραίνονται. Στη συνέχεια, διαχωρίζουν τους σπόρους από τα κελύφη, για να ξεδιπλώσουν τη μέγιστη θρεπτική αξία της δύναμής τους.

Λάδια φτιαγμένα από σπόρους δαμάσκηνου, βερίκοκου και κερασιών. Μαντολάτα σοκολάτας, με ανακυκλωμένα κουκούτσια βερίκοκου. Επόμενος στόχος είναι η παραγωγή γάλακτος, αλευριού και σκόνης πρωτεΐνης και όλα αυτά από τα κουκούτσια!

Τα καινοτόμα και βιώσιμα αλεύρια, λόγω της φυσικής τους περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες έως και 60 % είναι ιδανικά ως συστατικό σε ποτά, ή γεύματα για λάτρεις της φυσικής κατάστασης  με αίσθηση ποιότητας και βιωσιμότητας. Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως συστατικό ψησίματος σε ψωμιά ή αμυγδαλωτά.

Το χρυσό κίτρινο λάδι

Aprikosenkernöl Marillenkernöl Kirschkernöl kirschöl aprikosenöl sauerkirschkernöl kernöl pflaumenöl zwetschkenkernölΑπό τους σπόρους δαμάσκηνου, βερίκοκου ή κερασιού παίρνουμε το χρυσό κίτρινο λάδι το οποίο εντυπωσιάζει με την ισχυρή γεύση του που μοιάζει με αμυγδαλωτό χωρίς την προσθήκη ζάχαρης! Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι τα προϊόντα της  εταιρίας Kern Tec GmbH βραβεύτηκαν στον σημαντικότερο διαγωνισμό λαδιού στον κόσμο: «AVPA World Oils» μεταξύ των καλύτερων εξειδικευμένων λαδιών.

Δεν μας μένει λοιπόν τίποτε άλλο, από το να δοκιμάσουμε τις αλμυρές σάλτσες σαλάτας, τις φινετσάτες ζύμες για αρτοσκευάσματα με άρωμα αμυγδάλου, τις μπάρες με granola, και τα έλαια για το πρόσωπο και το σώμα.

Η μείωση της σπατάλης τροφίμων, είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της εποχής μας κι έτσι τα φρούτα μπορούν πλέον να αξιοποιηθούν από τη φλούδα τους, μέχρι τα κουκούτσια τους!