Σε ιστορικά υψηλά η Wall Street

image Brigitte is always pleased to get a coffee από το Pixabay

Με κέρδη έκλεισε την Παρασκευή η Wall Street, για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση, καταγράφοντας την καλύτερη εβδομάδα από τον Νοέμβριο του 2020, καθώς περιμένουν οι επενδυτές, πως η ανάκαμψη της οικονομίας είναι πολύ κοντά, ιδιαίτερα μετά τις θετικές ειδήσεις για την ανεργία στις ΗΠΑ και την έγκριση του σχεδίου προϋπολογισμού από τη Γερουσία.

Ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,30% στις 31.148 μονάδες, πλησιάζοντας το υψηλό των 31.188 μονάδων της 20ης Ιανουαρίου. Σε εβδομαδιαία βάση τα κέρδη του ανήλθαν στο 3,9%, η καλύτερη επίδοσή του από την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 13 Νοεμβρίου.

Ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη 0,39% στις 3.886 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq επίσης έκλεισε την ημέρα  με κέρδη 0,57% στις 13.856 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση ο δείκτης κατέγραψε κέρδη της τάξης του 6%, που είναι η καλύτερη επίδοσή του από τις 6 Νοεμβρίου 2020.

Την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι μετοχής της:  Nike 3,19% & Cisco 1,76%, ενώ στον αντίποδα υψηλότερες απώλειες είχαν οι μετοχές: UnitedHealth Group -1,46%, Boeing Co. -1,29%.

Έγκριση του σχεδίου προϋπολογισμού

Στα σημαντικά της τελευταίας ημέρας στης εβδομάδας, η έγκριση του σχεδίου προϋπολογισμού από τη Γερουσία, που θα επιτρέψει να περάσει το πακέτο βοήθειας ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων για την COVID-19. Οικονομικοί αναλυτές κρίνουν το πακέτο στήριξης κρίσιμο για την ενίσχυση της οικονομίας, ιδιαιτέρα στην σημερινή συγκύρια, όπου η αμερικανική οικονομία δέχεται ισχυρές πιέσεις λόγω της πανδημίας και τους υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων στις ΗΠΑ.

Υποχωρεί η ανεργία στις ΗΠΑ

Στα θετικά, τα στοιχεία που έδωσε για την ανεργία σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα τον Ιανουάριο δημιουργήθηκαν 49.000 θέσεις εργασίας, με  το ποσοστό ανεργίας να υποχωρεί στο 6,3%, από 6,7% που ήταν τον Δεκέμβριο. Οι κλάδοι με τις οι περισσότερες απολύσεις ήταν η μεταποίηση και οι κατασκευές