Στοιχεία πως λειτουργούσε η Χαμάς στον πύργο του AP & Al-Jazeera έδωσε το Ισραήλ 

Το Ισραήλ έδωσε πληροφορίες στις ΗΠΑ, δείχνοντας πώς λειτουργούσε η Χαμάς μέσα στο κτίριο στη Γάζα, όπου στεγαζόταν μεταξύ άλλων το Associated Press και το Al-Jazeera  ανέφεραν σήμερα Κυριακή 16/5 αξιωματούχοι στην Ιερουσαλήμ.

Παράλληλα επιβεβαίωσαν ότι το τηλεφώνημα του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου το Σάββατο αφορούσε, εν μέρει, τον βομβαρδισμό του κτιρίου και ότι το Ισραήλ έδειξε στο Μπάιντεν και τους Αμερικανούς αξιωματούχους τις απαιτούμενες πληροφορίες πίσω από το βομβαρδισμό.

Το Ισραήλ έδωσε στοιχεία πως λειτουργούσε η Χαμάς μέσα στο κτίριο

«Τους δείξαμε στοιχεία που αποδεικνύουν πως η Χαμάς λειτούργησε από αυτό το κτίριο», ανέφερε πηγή κοντά στον υπουργό Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι. “Κατανοώ ότι βρήκαν την εξήγηση ικανοποιητική.”

Οι ΗΠΑ ήταν η μόνη χώρα που ρωτήθηκε για το χτύπημα του IDF στο κτίριο, το οποίο όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές ο στρατός στέγαζε τα γραφεία των στρατιωτικών πληροφοριών της Χαμάς, άλλα και τα γραφεία των πρακτορείων ειδήσεων του AP και Al Jazeera.

Ο Ashkenazi μίλησε επίσης με περισσότερους από 30 υπουργούς Εξωτερικών σε όλο τον κόσμο.«Από μια ανάλυση που έκανε το Υπουργείο Εξωτερικών, το 80% των 90 χωρών με τις οποίες μιλήσαμε τις τελευταίες ημέρες δημοσίευσαν επίσημες δηλώσεις που υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Δεν καλούν να σταματήσουν την επιχείρηση », ανέφερε η πηγή του υπουργείου.

«Βρισκόμαστε ακόμα σε θετικό μέρος όσον αφορά τη νομιμότητα μας να δράσουμε», πρόσθεσε η πηγή του Υπουργείου Εξωτερικών. «Υπάρχει πολύ σαφής υποστήριξη για τη στάση του Ισραήλ ότι η τρομοκρατία ξεπέρασε τα όρια».

Η Χαμάς δεν διστάζει να χρησιμοποιεί ανθρώπινες ασπίδες

Το IAF χτύπησε τον 12όροφο πύργο στη Γάζα το Σάββατο, δίνοντας προειδοποίηση μια ώρα νωρίτερα. «Το κτίριο στεγάζει τα γραφεία πολιτικών μέσων ενημέρωσης, στα οποία η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς κρύβεται από πίσω καθώς και δεν διστάζει να χρησιμοποιεί ως ανθρώπινες ασπίδες», ανέφερε το IDF σε δήλωση. “Η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς τοποθετεί σκόπιμα τα στρατιωτικά της περιουσιακά στοιχεία στην καρδιά του άμαχου πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας. Πριν από την επίθεση, το IDF προειδοποίησε τους αμάχους που ήταν στο κτίριο και τους έδωσε αρκετό χρόνο για να αποχωρήσουν.”

Υπό το φως της επίθεσης στο κτίριο στη Γάζα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken εξέφρασε την «ακλόνητη υποστήριξή του» στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Associated Press, Garry Pruitt, το Σάββατο, σημειώνοντας ότι «είναι απαραίτητη η αναφορά τους σε ζώνες συγκρούσεων».

Το AP και η Al Jazeera καταδίκασαν την αεροπορική επίθεση.

Ο Pruitt χαρακτήρισε το χτύπημα «μια εξαιρετικά ενοχλητική εξέλιξη». Είπε ότι δώδεκα δημοσιογράφοι και ανεξάρτητοι επαγγελματίες του ΑΡ βρισκόταν στο κτίριο, αλλά αποχώρησαν εγκαίρως.

“Είμαστε σοκαρισμένοι και τρομοκρατημένοι που ο ισραηλινός στρατός στόχευσε και  κατέστρεψε το κτίριο που στεγαζόταν τα γραφεία του AP και των άλλων ειδησεογραφικών οργανισμών στη Γάζα”, είπε. «Ο κόσμος θα ξέρει λιγότερα για το τι συμβαίνει στη Γάζα εξαιτίας του τι συνέβη σήμερα».

Ο εκπρόσωπος  της IDF, Αρχηγός. Ο Jonathan Conricus, απέρριψε την άποψη ότι το Ισραήλ επιδιώκει να σιωπήσει τα μέσα ενημέρωσης. “Αυτό είναι εντελώς λανθασμένο – τα μέσα δεν είναι ο στόχος”, είπε στο Reuters.

Από τη Δευτέρα η Χαμάς έχει εκτοξεύσει 2.300 ρουκέτες

Να σημειώσουμε ότι η Χαμάς άρχισε να εκτοξεύει ρουκέτες το βράδυ της προηγούμενης Δευτέρα, μετά τη δικαστική απόφαση για την εκδίωξη οικογενειών παλαιστινίων από την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τις συγκρούσεις της ισραηλινής αστυνομίας με παλαιστίνιους πιστούς στο τέμενος Αλ Άκσα, τρίτο ιερότερο τόπο του ισλάμ, στη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.

Ο ηγέτης της ισλαμιστικής οργάνωσης Ισμαήλ Χανίγια μιλώντας σε πλήθος οπαδών της Χαμάς στη Ντόχα του Κατάρ, δήλωσε  «Οι σιωνιστές νόμιζαν πως θα κατάφερναν να κατεδαφίσουν το τέμενος Αλ Άκσα, ότι μπορούσαν να εκτοπίσουν τον λαό μας από τη Σέιχ Τζάρα», και συνέχισε «Λέω στον Νετανιάχου: Μην παίζεις με τη φωτιά».

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες ότι το Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ (Χαμάς) έχουν εκτοξεύσει  περίπου 2.300 ρουκέτες από τη Δευτέρα. Από αυτές  1.000 αναχαιτίστηκαν από το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος, ενώ 380 κατέπεσαν μέσα στη Λωρίδα της Γάζας.

culpanews.gr με πληροφορίες από την Jerusalem Post