ΙΟΒΕ: Σημαντική ενίσχυση του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο

Photo by Paul Gilmore on Unsplash

Σημαντικά ενισχύθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος, στην Ελλάδα τον μήνα Μάρτιο. Σύμφωνα με έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε στις 96,9 μονάδες, έναντι 91,9 μονάδων τον Φεβρουάριο και βρίσκεται στην υψηλότερη επίδοση από τον Απρίλιο του 2020.

Άνοδος του δείκτη σε όλους τους τομείς της οικονομίας στην Ελλάδα

Η άνοδος του δείκτη καταγράφει τη βελτίωση των προσδοκιών σε όλους τους τομείς της οικονομίας, ηπιότερη στη Βιομηχανία και τις Κατασκευές, εντονότερη στο Λιανικό Εμπόριο και τις Υπηρεσίες, τομείς στους οποίους άλλωστε αναμένεται επανέναρξη της δραστηριότητας. Παράλληλα, βελτιώθηκε σημαντικά και η καταναλωτική εμπιστοσύνη. Καθώς καταγράφεται γενικευμένη κάμψη της απαισιοδοξίας, φαίνεται πως δημιουργούνται διστακτικές ίσως αλλά ορατές προσδοκίες βελτίωσης της δραστηριότητας το επόμενο χρονικό διάστημα. Η πρόοδος στη διαδικασία του εμβολιασμού και οι περισσότερες δυνατότητες ανίχνευσης του ιού, επιτρέπουν την τμηματική επαναλειτουργία της οικονομίας.

Αυτή η προοπτική επηρεάζει κυρίως τις προσδοκίες των νοικοκυριών, αλλά και τομείς που βρίσκονται επί μακρόν σε αναστολή λειτουργίας, όπως το Λιανικό Εμπόριο και ο Τουρισμός, αμφότεροι με σημαντική βαρύτητα για την ελληνική οικονομία. Επίσης οι αποφάσεις της οικονομικής πολιτικής τους επόμενους μήνες, στην Ευρώπη και εγχωρίως, θα είναι κρίσιμες για την εξέλιξη του οικονομικού κλίματος και τη διαμόρφωση προϋποθέσεων «επιστροφής στην κανονικότητα».

Βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη & ΕΕ

Αντίστοιχα, σημαντική βελτίωση εμφανίζει ο δείκτης οικονομικού κλίματος, τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και στην ΕΕ, όπου και διαμορφώθηκε στις 100,0 από 93,1 μονάδες στην ΕΕ και στις 101,0 από 93,4 μονάδες στην Ευρωζώνη. Η σημαντική ενίσχυση του δείκτη οικονομικού κλίματος οφείλεται στη βελτίωση των προσδοκιών σε όλους τους τομείς, καθώς επίσης και στους καταναλωτές.

Στην Βιομηχανία οι προσδοκίες ενισχύθηκαν για τέταρτο συνεχόμενο μήνα (+4,6), στις Υπηρεσίες (+7,0) εμφανίστηκε για πρώτη φορά έντονη ανάκαμψη μετά τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους, στο Λιανικό εμπόριο (+6,1) όλες οι συνιστώσες του δείκτη κινήθηκαν ανοδικά, όπως και εκείνες της καταναλωτικής εμπιστοσύνης (+3,6), ενώ στις Κατασκευές (+4,4) οι αισιόδοξες προσδοκίες για την απασχόληση οδήγησαν εκ νέου σε θετικές προσδοκίες του δείκτη.

Όσον αφορά στις μεγαλύτερες οικονομίες, η Γερμανία ξεχώρισε καθώς σημείωσε τη μεγαλύτερη μηνιαία βελτίωση στον δείκτη οικονομικού κλίματος (+7,9) και είναι προς το παρόν η μόνη χώρα από τις “big-6” όπου ο δείκτης οικονομικού κλίματος ανέκαμψε πάνω από το μακροχρόνιο μέσο όρο του. Αλλά και στις υπόλοιπες οικονομίες η ανάκαμψη ήταν εξίσου σημαντική: Ισπανία (+6,2), Γαλλία (+5,4), Ιταλία (+4,9), Ολλανδία (+4,4) και τέλος σε ηπιότερο βαθμό στην Πολωνία (+3,3).