Η Πρωτοψάλτη στον κήπο του Μεγάρου

Photo: megaron.gr

Κάθε καλοκαίρι, οι θεατές έχουν την ευκαιρία να ξαπλώσουν στο γρασίδι στον κήπο του Μεγάρου, φέρνοντας τα μαξιλάρια τους και να απολαύσουν τις μαγικές φωνές των ερμηνευτών που αγαπούν, στο κέντρο της Αθήνας.

Έτσι και φέτος, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, μας καλεί  στις 08.06.22 να απολαύσουμε τη μοναδική Άλκηστη Πρωτοψάλτη.

Λίγα λόγια για την Άλκηστις

Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1954 από Έλληνες Ομογενείς. Ο πατέρας της ήταν χειρουργός. Αποφασίζουν να μετακομίσουν στην Αθήνα, λόγω των πολιτικών γεγονότων που λάμβαναν χώρα στην Αίγυπτο. Στην εφηβεία της ασχολείται με τον αθλητισμό, με μεγάλη επιτυχία, συγκεκριμένα με τον στίβο. Μετά από προτροπές φίλων, κάνει την πρώτη της ακρόαση με το Δήμο Μούτση, ο οποίος αναγνωρίζει το ταλέντο της και το 1975 κυκλοφορεί ο πρώτος της δίσκος, με όνομα: «Τετραλογία» και μελοποιημένα τραγούδια των: Καβάφη, Σεφέρη, Ρίτσο και Καρυωτάκη. Συνεχίζουν οι συνεργασίες και οι δίσκοι της, με τους: Σαββόπουλο, Ξαρχάκο, Σπανό, όμως ο παιδικός της φίλος Σταμάτης Κραουνάκης, της γράφει τον δίσκο: «Κυκλοφορώ και οπλοφορώ» και γίνεται σταθμός στην καριέρα της.

Photo: alkistisprotopsalti.gr

Άλλος ένας μεγάλος σταθμός, ήταν και ο δίσκος: «Σαν ηφαίστειο που ξυπνά», του Νίκου Αντύπα. Οι παραστάσεις αυτού του δίσκου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, έγραψαν ιστορία στα μουσικά δρώμενα και δισκογραφήθηκαν live. Καταγράφηκαν 300 παραστάσεις εντός και εκτός συνόρων! Το 2004 ο δίσκος «Να σε βλέπω να γελάς» με τρία τραγούδια του Στέφανου Κορκολή, έκαναν live συναυλίες για δύο ολόκληρα χρόνια στο Gazarte. Ενώ την ίδια χρονιά, μετέφερε την φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων στην τελετή λήξης της.

Έχει δανείσει επίσης τη φωνή της και σε ταινίες της Walt Disney: «Παναγία των Παρισίων», «Μαλλιά Κουβάρια». Ακολουθούν οι δίσκοι «Που τραβάς ελπίδα» με την Ευανθία Ρεμπούτσικα, αλλά και «Θεά του Παραδείσου» του Νίκου Αντύπα σε live συνεργασία με τη Συμφωνική του Δήμου Αθηναίων.  Το 2015 διετέλεσε αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βασιλικής Θάνου.

To νέο τραγούδι που θα ακούσουμε «Και μείναμε άνθρωποι»

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, μας υπόσχεται με τη δημιουργική της ανησυχία που την διακρίνει, ένα ξεχωριστό πρόγραμμα που περιλαμβάνει σημαντικές στιγμές της ελληνικής δισκογραφίας. Αγαπημένα τραγούδια που ανέδειξε το λαμπερό και κρυστάλλινο ηχόχρωμα της φωνής της, μέσα από τις ενορχηστρώσεις του σπουδαίου μουσικού Θωμά Κοντογεώργη. Το μοναδικό πρόγραμμα που ετοίμασε μαζί με τους μουσικούς της, είναι εμπλουτισμένο και με τα καινούργια της τραγούδια: «Νικητές χαμένοι», «Φως», «Και Μείναμε άνθρωποι».

Το τελευταίο δε, τραγούδι είναι με την υπογραφή του Papercut και του Νίκου Μωραΐτη. Είναι ένα μπλουζ που συμμετέχει ο Σταύρος Ξαρχάκος και θεωρείτε το τρίτο κατά σειρά single από το album που ετοιμάζουν οι δύο δημιουργοί και θα κυκλοφορήσει προσεχώς από την Panik Oxygen. Το χαρακτηριστικό του τραγουδιού που θα ακούσουμε «Και Μείναμε άνθρωποι» είναι το brand new ρετρό ύφος, το οποίο ντύνει με τη σπάνια φωνή της η Άλκηστις Πρωτοψάλτη.

Οι Συντελεστές

Οι χαρισματικοί μουσικοί που την πλαισιώνουν είναι οι:  Θωμάς Κοντογεωργής (πιάνο, ενορχηστρώσεις), Παντελής Ντζιάλας (κιθάρες), Πέτρος Βαρθακούρης (μπάσο), Τάκης Βασιλείου (drums, κρουστά) και Σοφία Ευκλείδου (βιολοντσέλο). Στους φωτισμούς είναι ο Δημήτρης Λάιος και στην Ηχοληψία ο Ζαχαρίας Σταμούλος.

Δείτε εδώ αναλυτικές πληροφορίες για τη συναυλία. Προπώληση: megaron.gr, (210-7282333). Εισιτήρια: 15 ευρώ. Ώρα έναρξης: 21:00 μ.μ.