Η Κίνα ζητά από τις τράπεζες να σταματήσουν τις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα

Photo MichaelWuensch Pixabay

Η κυβέρνηση της Κίνας προχωρά στον περιορισμό  των κρυπτονομισμάτων, ζητώντας από τις τράπεζες και τις πλατφόρμες πληρωμών να σταματήσουν την υποστήριξη των  συναλλαγών σε ψηφιακό νόμισμα. Η εντολή δόθηκε την Παρασκευή για τον τερματισμό των δραστηριοτήτων “εξόρυξης” Bitcoin στην επαρχία Sichuan.

Η τιμή του Bitcoin μειώθηκε κατά περισσότερο από 10% τη Δευτέρα 21/6, αλλά σταθεροποιήθηκε στις ασιατικές συναλλαγές την Τρίτη. Η αξία του κρυπτονομίσματος μειώθηκε περίπου 50%, από τότε που σημείωσε υψηλό ρεκόρ πάνω από 63.000 $ τον Απρίλιο.

Τη Δευτέρα, η κεντρική τράπεζα της Κίνας και η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC), κάλεσαν αρκετές μεγάλες τράπεζες και εταιρείες πληρωμών, να λάβουν αυστηρότερα μέτρα σχετικά με το εμπόριο κρυπτονομισμάτων. Οι τράπεζες κλήθηκαν να μην παρέχουν προϊόντα ή υπηρεσίες όπως διαπραγμάτευση, εκκαθάριση και διακανονισμό συναλλαγών κρυπτονομισμάτων, ανέφερε η PBOC σε δήλωση της.

Οι Τράπεζες της Κίνας σταματούν συναλλαγές με κρυπτονομίσματα

Ο τρίτος μεγαλύτερος διαχειριστής  περιουσιακών στοιχείων της Κίνας, η Αγροτική Τράπεζα της Κίνας, δήλωσε ότι θα ακολουθήσει την οδηγία του PBOC και θα διεξάγει τη δέουσα επιμέλεια στους πελάτες για να σταματήσουν παράνομες δραστηριότητες που περιλαμβάνουν “εξόρυξη” κρυπτονομισμάτων και συναλλαγές. Η Ταχυδρομική Τράπεζα Ταμιευτηρίου της Κίνας δήλωσε επίσης ότι δεν θα διευκολύνει ανάλογες συναλλαγές κρυπτονομισμάτων. Η κινεζική πλατφόρμα πληρωμών Alipay, η οποία ανήκει στον κολοσσό χρηματοοικονομικών τεχνολογιών Ant Group, δήλωσε ότι θα δημιουργήσει ένα σύστημα παρακολούθησης για τον εντοπισμό παράνομων συναλλαγών κρυπτογράφησης.

Η Κίνα αντιπροσώπευε το 65% της παγκόσμιας παραγωγής Bitcoin

Το τελευταίο μέτρο προέκυψε όταν οι αρχές στη νοτιοδυτική επαρχία Σιτσουάν διέταξαν την Παρασκευή να κλείσουν τις επιχειρήσεις εξόρυξης Bitcoin. Η Κίνα αντιπροσώπευε περίπου το 65% της παγκόσμιας παραγωγής  πέρυσι, με την επαρχία Sichuan ως τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό της, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Cambridge. Τον περασμένο μήνα, το υπουργικό συμβούλιο της Κίνας και το κρατικό συμβούλιο, δήλωσαν ότι θα καταργήσουν την εξόρυξη και την εμπορία κρυπτονομισμάτων, ως μέρος μιας εκστρατείας για τον έλεγχο των χρηματοοικονομικών κινδύνων.

Bitcoin στη δίνη του «σταυρού θανάτου»

Ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν για πιθανές περαιτέρω μειώσεις στην τιμή του Bitcoin λόγω του φαινομένου του διαγράμματος τιμών, που είναι γνωστό ως «σταυρός θανάτου». Αυτό συμβαίνει όταν μια βραχυπρόθεσμη μέση γραμμή τάσης διασχίζει κάτω από μια μακροπρόθεσμη μέση γραμμή τάσης. Άλλα κρυπτονομίσματα μειώθηκαν επίσης, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για αυστηρότερη ρύθμιση των ψηφιακών νομισμάτων σε όλο τον κόσμο.

Κλείνοντας, ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s ανακοίνωσε ότι ένα σπάνιο διαμάντι σε σχήμα αχλαδιού που αναμένεται να πουληθεί έως και 15 εκατ.$, μπορεί να αγοραστεί στη δημοπρασία τον επόμενο μήνα, χρησιμοποιώντας κρυπτονομίσματα. Είναι η πρώτη φορά που ένα τόσο μεγάλο διαμάντι προσφέρεται σε δημόσια πώληση με κρυπτογράφηση.

culpanews.gr με πληροφορίες από το BBC