Η Χριστουγεννιάτικη Συναυλία της ΕΡΤ στο Μέγαρο

Photo: megaron.gr

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΡΤ, υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού Γιώργου Πέτρου, θα μας παρουσιάσει τη Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου στις 20.30 στο Μέγαρο Μουσικής, γνωστές χριστουγεννιάτικες μελωδίες, ύμνους και παραδοσιακά κάλαντα, με τη φωνή της αξεπέραστης Βάσιας Αλάτη.

Η συναυλία θα ξεκινήσει με την Χορωδία της ΕΡΤ, η οποία θα παρουσιάσει τα παραδοσιακά μας κάλαντα, μαζί με χριστουγεννιάτικες μουσικές ιστορίες, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Μιχάλη Παπαπέτρου. Οι πρωτότυπες και οι διασκευές θα ακουστούν από σύγχρονους Έλληνες συνθέτες σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση.

Το Πρώτο Μέρος του Προγράμματος

Στο πρώτο μέρος του Προγράμματος, θα ακούσουμε τα εξής έργα Ελλήνων Συνθετών :

«Σαράντα μέρες» (Παραδοσιακά κάλαντα Θράκης) του Τάσου Ρωσόπουλου,  «Ελάτε εδώ γειτόνισσες» (Κάλαντα Ηπείρου) του Βιτάλη Καραγκεζίδη, «Κάλαντα Χριστουγέννων Προποντίδος» του Ιωσήφ Παπαδάτου, «Δέντρο Χριστουγεννιάτικο» του Νέστωρ Ταίηλορ, «Magnum Mysterium» του Χρήστου Σαμαρά, « Κάλαντα Προποντίδος» του Μιχάλη Οικονόμου, και «Άναρχος Θεός- Βυζαντινά Κάλαντα» του Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Μιχάλης Παπαπέτρου

Ερμηνευτές του α’ μέρους είναι οι εξής: Σολίστ: η Αναστασία Αγγελοπούλου, ενώ στο πιάνο ο Θάνος Μαργέτης. Στην Άρπα η Λίλια Εσίποβα και τέλος στα κρουστά οι: Μιχάλης Διακογιώργης, Φώτης Κόλλιας και Δημήτρης Κοντός.

Το Δεύτερο Μέρος του Προγράμματος

Στο δεύτερο μέρος του Προγράμματος, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα μαζί με τη Χορωδία της θα ερμηνεύσουν τα εξής έργα Ξένων Συνθετών :

 

«Σουίτα από την όπερα Παραμονή Χριστουγέννων» του Νικολάι Ρίμσκι Κόρσακοφ. Η όπερα βασίστηκε στο διήγημα του Νικολάι Γκογκόλ «Παραμονή Χριστουγέννων». Ο Κόρσακοφ το 1904 έγραψε μία θαυμάσια ορχηστρική σύνθεση αποτελούμενη από τέσσερα μέρη: Χριστουγεννιάτικη νύχτα, Ο χορός των άστρων, Το Σάββατο των Μαγισσών, Polonaise και ο Vakula και οι παντόφλες.

«Laudate DominumK. 339» του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ. Είναι μία ιερή χορωδιακή σύνθεση, που γράφτηκε το 1780. Το έργο προοριζόταν για εσπερινό που τελείτο μία συγκεκριμένη ημέρα, στο λειτουργικό ημερολόγιο των αγίων-εξομολογητών, για αυτό και ονομάζεται «Πανηγυρικός Εσπερινός για έναν Εξομολογητή». Σολίστ η υψίφωνος Βάσια Αλάτη.

«Ave maria» του Πιέτρο Μασκάνι. Αποτελεί μέρος της όπερας «Cavalleria Rusticana», η

Μαέστρος ΕΣΟ, Γ. Πέτρου

οποία είναι λαμπρό υπόδειγμα οπερατικού ρεαλισμού. Το «Ave maria», ξεκινά όχι ως τραγούδι αλλά ως ιντερμέδιο στην όπερα. Η μελωδία του όταν παρουσιάσθηκε στο κοινό το 1890, ήταν τόσο συγκινητική και αξιομνημόνευτη, που έγινε ένα αυτόνομο δημοφιλές έργο και προκάλεσε το συναίσθημα του βερισμού. Δηλαδή των οπερών, που απεικονίζουν την πραγματική ζωή! Σολίστ η υψίφωνος Βάσια Αλάτη.

«Hör mein bitten » του Φέλιξ Μέντελσον. Το μοτέτο του συνθέτη Μέντελσον «Ακούστε την προσευχή μου», είναι ένας ύμνος – διάλογος μεταξύ της σοπράνο και της χορωδίας που γράφτηκε το 1844. Αυτή τη φορά η χορωδία αναλαμβάνει, όχι συνοδευτικό αλλά υποκριτικό ρόλο, αποδίδοντας ένα αρμονικό ηχητικό τοπίο. Σολίστ η υψίφωνος Βάσια Αλάτη.

Βάσια Αλάτη, υψίφωνος«Hallelujah» του Γκέοργκ Χαίντελ. To κορυφαίο επίτευγμα του Χέντελ «Ο Μεσσίας», δεν ήταν άμεση επιτυχία. Το 1741 ο συνθέτης ήταν σε μεγάλο βαθμό χρεωμένος, μετά από μία σειρά μουσικών αποτυχιών. Η καριέρα του διαφαινόταν ότι θα τελείωνε και θα αναγκαζόταν να πάει φυλακή… εξαιτίας των χρεών του. Τον «Μεσσία» τον συνέθεσε σε μόλις 24 ημέρες, ένα ορατόριο 260 σελίδων. Δεν κοιμόταν, δεν έτρωγε, οι βοηθοί του, τον έβρισκαν δακρυσμένο καθώς συνέθετε. Όταν ολοκλήρωσε το  «Hallelujah», είπε στον υπηρέτη του: «Νόμιζα ότι όντως είδα όλο τον Ουρανό μπροστά μου και τον ίδιο τον μεγάλο Θεό καθισμένο στο θρόνο του, με συντροφιά τους αγγέλους». Σολίστ η υψίφωνος Βάσια Αλάτη.

Συντελεστές

Μουσική Διεύθυνση Χορωδίας: Μιχάλης Παπαπέτρου, Μουσική Διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου, Σολίστ: Βάσια Αλάτη, υψίφωνος.

Προϊστάμενος Τμήματος Ηχογραφήσεων: Μιχάλης Συγλέτος, Ηχοληψία: Νίκος Θεοδωρακόπουλος, Βασίλης Χανιώτης, Μουσική Σύμβουλος: Χριστίνα Σιώρου

Διεύθυνση Παραγωγής ΕΣΟ: Μαρία Κοπανά, Διεύθυνση Παραγωγής Χορωδίας: Σωτηρία Σβόλη, Βοηθός διεύθυνσης παραγωγής : Δημήτρης Βεργίνης, Ιωάννα Κοτοπούλη

Ας απολαύσουμε την μαγευτική αυτή βραδιά που μας ετοίμασε η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα μαζί με τη Χορωδία της ΕΡΤ Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 15.12.21 και ώρα 20.30 αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.

Τιμές Εισιτηρίων: Γ’ ζώνη: κανονικό (8 €), φοιτητές και νέοι έως 25 ετών, ΑΜΕΑ, άνεργοι (4 €). Β’ ζώνη: κανονικό (10 €), φοιτητές και νέοι έως 25 ετών, ΑΜΕΑ, άνεργοι (4 €). Α’ ζώνη: κανονικό (10 €). Διακεκριμένη ζώνη: (12 €).

Η συναυλία θα μεταδοθεί απευθείας από το Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 FM &95,6 FM . Παρουσίαση: Αλίνα Γιαλίνη

Πληροφορίες για την συναυλία στο megaron.gr