Χρηματιστήριο: Άνοδος 5,72% το Φεβρουάριο – Eβδομαδιαία κέρδη 18% για την Aegean

ck/culpa media

Η αρνητική εικόνα που επικράτησε την Παρασκευή, τελευταία συνεδρίαση του Φεβρουαρίου, στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές δεν επηρέασε το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Οι Επενδυτές δεν άκουσαν τις σειρήνες, βλέπε ομόλογα, από τις διεθνείς αγορές και συνεχίζουν να «ποντάρουν» στην επανεκκίνηση της ελληνικές οικονομίας δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στα καλά νέα για τον τουρισμό. Να σημειώσουμε εδώ ότι η μετοχή της Aegean, την τελευταία εβδομάδα, κατέγραψε κέρδη της τάξης του 18%.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε τον δεύτερο μήνα του έτους λίγο πάνω από τι 790 μονάδες. Έτσι λοιπόν ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς τον παραδοσιακά δύσκολο  χρηματιστηριακά, μήνα Μάρτιο

Η συνεδρίαση

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε ανοδικά κατά 0,63% στις 792,38 μονάδες με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα €85,63 εκατ.. Ο σχετικά υψηλός τζίρος οφείλεται στην αναδιάταξη των δεικτών του MSCI, η οποία θα ισχύσει από την προσεχή Δευτέρα. Ο όγκος ανήλθε στα 38,8 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 29 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.

Ο FTSE/ΧΑ 20 ενισχύθηκε κατά 0,93% στις 1.892,53 μονάδες, ο FTSE/XA Mid Cap υποχώρησε κατά 1% στις 1.121,02 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,55% στις 468,24 μονάδες.

Με κέρδη 5,7% ο Φεβρουάριος

Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε τον Φεβρουάριο με κέρδη 5,73%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει απώλειες σε ποσοστό 2,05%.

Σε εβδομαδιαία βάση ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,4%, ο FTSE/XA 20 με κέρδη 1,2%, ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης ενισχύθηκε σημαντικά 4,61%.

Δύσκολος χρηματιστηριακά μήνας ο Μάρτιος

Κλείνοντας, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ, κ. Μάνος Χατζηδάκης: «Ο Μάρτιος έχει μια αρνητική ισχυρή αρνητική παράδοση τα τελευταία 22 χρόνια. Συγκεκριμένα εμφανίζει 15 αρνητικά πρόσημα και η μέση μηνιαία απόδοση είναι αρνητική κατά 2,55%. Πέρα από τις παραδόσεις και τα στατιστικά η ατζέντα προβλέπεται ασφυκτικά γεμάτη καθώς εντός του μήνα δεν αποκλείεται να εκκινήσουν διαδικασίες αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου σε σημαντικό αριθμό εταιριών (Aegean, Ελλάκτωρ, Τράπεζα Πειραιώς) αλλά και πιθανές εκδόσεις ομολόγων με κυριότερες αυτές των ΔΕΗ, Alpha Bank και Motor Oil.

Παράλληλα ο κύριος όγκος των αποτελεσμάτων χρήσης των δεικτοβαρών εταιριών αναμένεται εντός του μήνα με τις τράπεζες να μπαίνουν στο επίκεντρο αφού θα επικαιροποιήσουν τα στοιχεία των δανείων σε αναστολή, τις εκτιμήσεις τους για τα τεστ αντοχής και τα νέα χρονοδιαγράμματα των τιτλοποιήσεων. Τέλος, εντός του μήνα αναμένεται να ξεκινήσει το σταδιακό άνοιγμα του εμπορίου μετά την νέα παράταση που δόθηκε καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων δεν έδειξε σημάδια αποκλιμάκωσης. Όλα τα παραπάνω θα αποτελέσουν εναύσματα ενδιαφέροντος και ανάλογα με την ροή των πραγμάτων θα δώσουν περισσότερες αφορμές τάσης στην αγορά».