Γερμανία: Η ΕΕ είναι στο πλευρό της Ελλάδας εάν απειληθεί από την Τουρκία

Photo Sharon Ang από το Pixabay

Σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Die Zeit, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Michael Roth επισημαίνει την ανάγκη συνέχισης της διαδικασίας διαλόγου Ελλάδας – Τουρκίας και ξεκαθαρίζει με τον πιο απόλυτο τρόπο στην Τουρκία, ότι εφόσον απειληθεί η ακεραιότητα της Ελλάδα και της Κύπρου η EE θα βρεθεί στο πλευρό τους.

Η Τουρκία να σταματήσει τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο 

O Michael Roth, απαντώντας στην ερώτηση για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων, στην συνοδό αρχηγών-κρατών της ΕΕ στα τέλη  Μάρτιου, εξηγεί  ότι «αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν τη ρητορική «άνοιξη» της ΕΕ ακολουθήσει κάτι συγκεκριμένο από την Άγκυρα. Η διαδικασία διαλόγου με την Ελλάδα πρέπει να συνεχιστεί. Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις δοκιμαστικές γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και να σταματήσει τις προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου».

Στο πλευρό της Ελλάδας η ΕΕ όταν αμφισβητείται η κυριαρχία της

Απαντώντας στην ερώτηση των  δημοσιογράφων της εφημερίδας σχετικά με τις διαφορετικές προσεγγίσεις που διαπιστώνονται στην ΕΕ για την πολιτική έναντι της Τουρκίας, και ότι  η Γαλλία και η Ελλάδα ζητούν από καιρό μια πιο σκληρή στάση κατά της  Τουρκίας ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας σημειώνει, ότι προωθούμε μια πορεία ενότητας και αποφασιστικότητας. Στην Άγκυρα, δεν πρέπει να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η ΕΕ μπορεί να διαιρεθεί. Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι είμαστε δίπλα της, όταν και εάν η Τουρκία θα αμφισβητεί την ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ελλάδας, και της Κύπρου. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι η ΕΕ, ως κοινότητα φιλελεύθερων δημοκρατιών, δυσκολεύεται να δώσει  την κατάλληλη και αποτελεσματική απάντηση στην αντιμετώπιση του εθνικισμού και του λαϊκισμού.

culpanews.gr με πληροφορίες από την zeit.de