Γαλλία: Έδιωξαν από το σχολείο μαθήτριες που πήγαν με αμπάγια

Σχεδόν 300 μαθητές προσήλθαν στα σχολεία της Γαλλίας τη Δευτέρα, φορώντας την αμπάγια (abaya-μακριά μουσουλμανική ρόμπα), που απαγορεύτηκε στα σχολεία την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Παιδείας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 298 κορίτσια, κυρίως ηλικίας 15 ετών και άνω, εμφανίστηκαν στο σχολείο με την αμπάγια. Τα περισσότερα από τα κορίτσια, συμφώνησαν να αλλάξουν άλλα ρούχα. Ωστόσο, 67 κορίτσια αρνήθηκαν να συμμορφωθούν και στάλθηκαν στο σπίτι.

Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει, σε κάθε περίπτωση περίοδος διαλόγου, τόσο με το προσωπικό των σχολείων, όσο και με τις οικογένειές των μαθητριών και αν αποτύχει ο διάλογος, τότε θα αποκλειστούν από τα μαθήματα.

Η γαλλική κυβέρνηση πιστεύει ότι η απαγόρευσή της αμπάγιας  έχει γίνει ευρέως αποδεκτή, καθώς από το σύνολο των 12 εκατομμυρίων αγοριών και κοριτσιών που θα φοιτήσουν φέτος στα σχολεία, μόλις 300 μαθητές/τριες, προσήλθαν με το «απαγορευμένο ένδυμα». Ωστόσο, ομάδα νομικών  που εκπροσωπεί ορισμένους μουσουλμάνους φαίνεται ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη για την απαγόρευση της αμπάγιας..

Το συγκεκριμένο ένδυμα φοριέται όλο και περισσότερο στα σχολεία, οδηγώντας σε πολιτικό διχασμό, με τα δεξιά κόμματα να πιέζουν για την απαγόρευση, ενώ τα αριστερά έχουν εκφράσει ανησυχίες για τα δικαιώματα των μουσουλμάνων γυναικών και κοριτσιών.

Στη Γαλλία απαγορεύονται τα θρησκευτικά σύμβολα σε σχολεία & κυβερνητικά κτίρια

Να σημειώσουμε ότι η Γαλλία έχει επιβάλει αυστηρή απαγόρευση των θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία και τα κυβερνητικά κτίρια, με το επιχείρημα ότι παραβιάζουν τους κοσμικούς νόμους.

Το 2004 απαγόρευσε στα κρατικά σχολεία τη χρήση της μουσουλμανικής μαντήλας, που καλύπτει το πρόσωπο, προκαλώντας τότε την οργή της γαλλική μουσουλμανική κοινότητα των πέντε εκατομμυρίων ατόμων, ενώ το 2010, προχώρησε και στην απαγόρευση της χρήση πέπλων ολόκληρου του προσώπου στο κοινό,.

Να υπενθυμίσουμε, ότι η Γαλλία έχει επιβάλει αυστηρή απαγόρευση των θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία από τον 19ο αιώνα, συμπεριλαμβανομένων των χριστιανικών συμβόλων, όπως μεγάλοι σταυροί, σε μια προσπάθεια να περιορίσει κάθε καθολική επιρροή στη δημόσια εκπαίδευση.

Αντικατοπτρίζοντας τον μεταβαλλόμενο πληθυσμό της, έχει επικαιροποιήσει τον νόμο όλα αυτά τα χρόνια για να συμπεριλάβει τη μουσουλμανική μαντίλα και την εβραϊκή κιπά, αλλά οι αμπάγια δεν είχαν απαγορευθεί εντελώς μέχρι τώρα.