Fragolino:  H Φραουλένια Σαμπάνια των Ιταλών

Photo: Jens Theeß on Unsplash

Fragolino ή Uva fregola σημαίνει “σταφύλι φράουλα”. Έχει αποκτήσει φανατικούς οπαδούς σε όλον τον κόσμο και είναι το “κρυμμένο” μυστικό που φέρνουν μαζί τους, όσοι ταξισεύουν στην Ιταλία. Θαυμάσιο, τραγανό, φρουτώδες, η βόρεια ιταλική ποικιλία σταφυλιών Fragola, έχει μία πολύ έντονη γεύση φράουλας.

Η προέλευση του Fragolino – Φήμες & Αλήθειες

Είναι ένας Ιταλικός, ερυθρός αφρίζον οίνος, που παράγεται στο Βένετο. Το είδος σταφυλιού Vitis Labrusca, εισήχθη από τους Αμερικάνους, για την καταπολέμηση της πανώλης, ενός παράσιτου που ονομάζεται φυλλοξήρα. Η φυλλοξήρα κατέστρεφε την ευρωπαϊκή αμπελοκαλλιέργεια και τη παραγωγή του κρασιού. Όμως το αμερικάνικο αμπέλι, είναι πιο ανθεκτικό στα παράσιτα. Οι Βενετοί οινοποιοί είχαν την ιδέα, να φτιάξουν κρασί, απευθείας με αυτό το νέο σταφύλι.

Ένας νόμος όμως της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), με στόχο την εξάλειψη του ανταγωνισμού, στην ευρωπαϊκή αγορά κρασιού, από κρασιά που παράγονται με μη ευρωπαϊκά σταφύλια, έχει καταστήσει παράνομη την πώλησή τους.

Για να αποθαρρυνθεί η κατανάλωσή του και η πώληση στο χρηματιστήριο, έχουν επίσης διαδοθεί φήμες, ότι η απαγόρευσή του, οφείλεται σε τοξικές ποσότητες μεθανόλης ή τανίνης. Στην πραγματικότητα όμως, οι συγκριτικές μετρήσεις μεταξύ κρασιών, Vitis Vinifera και Vitis Labrusca, δεν κατέληξαν ποτέ σε επιβλαβείς ποσότητες!

Οι νότες και τα αρώματα του Fragolino

Γλυκό, ντελικάτο, δροσιστικό, αφρώδες,  με μία λεπτή επίγευση φράουλας, που γίνεται από τη πρώτη γεύση του ποτού αισθητή! Το χρώμα του  Fragolino κυμαίνεται από λεπτό κεχριμπαρένιο έως ροζέ, αλλά μπορεί να φτάσει και το μπορντό. Το πλούσιο άρωμα των φραουλών σε ένα ποτήρι σαμπάνιας, πηγαίνει τέλεια με πιάτα όπως: κρέας, φρούτα, κέικ, πίτες κ.α.

Το ποτό αυτό, είναι κατάλληλο για πικνίκ αλλά και για δείπνα, σε εορταστικές περιόδους. Το λαμπρό γλυκό κρασί, μόλις 6,5% με 7,5% αλκοολούχων βαθμών, πίνετε εύκολα, χωρίς να βλάπτει το κεφάλι, καθώς δεν δημιουργεί αίσθημα βαρύτητας. Με αρώματα βύσσινου, φράουλας, κερασιού που εκρήγνυνται στη μύτη και με μία ιδέα κανέλας, να συμπληρώνει την αρωματική του λίστα. Στο στόμα είναι πλούσιο, με κυρίαρχο στοιχείο τη φράουλα και η επίγευση  του φρουτένια με μακρά διάρκεια. Σερβίρετε στους 6 με 8ο C.

Γνωστά Κοκτέιλ με Fragolino

Η σαμπάνια συνοδεύει πάντα τις εορταστικές εκδηλώσεις, αυτός άλλωστε είναι ένας λόγος που δημιουργήθηκαν γνωστά κοκτέιλ. Το Fragolino είναι κατάλληλο για ελαφριά κοκτέιλ, με βελούδινη και απαλή σύνθεση. Οι πιο γνωστές συνταγές είναι οι εξής:

Strawberry Spritz: ¼ Fragolino, ¾ Brut Rose ή Prosecco, σόδα, πάγος και μία φέτα λεμονιού.

Strawberry Old Fashioned: Σε ένα ποτήρι με πάγο, ρίχνουμε 60 γραμμάρια σκούρο ρούμι, ¾ λικέρ fragolino και ¼ σιρόπι Sugar in the raw (διαλυμένο σε ίση ποσότητα με ζεστό νερό). Προσθέτουμε 2 κ.γ. Angostura Bitters. Ανακατεύουμε καλά και γαρνίρουμε με 2 φλούδες λεμόνι και μία φράουλα.

Strawberry Gimlet: 14 γραμμάρια Τζίν, 28 γραμμάρια χυμό λάιμ, ¾ λικέρ Fragolino, και 14 γραμμάρια σιρόπι φράουλας. Ανακατεύουμε καλά και γαρνίρουμε με  φλούδα λάιμ και μία φράουλα.

Strawberry Malar: 40 γραμμάρια τζιν, 25 γραμμάρια λικερ Fragolino, 100 γραμ. σαμπάνια Fragolino, 45 γραμ. φράουλες και πάγοι σε κύβους.

Πάρτε μία γεύση από γνωστές ιταλικές εταιρείες: Bottega & Fiorelli που παράγουν κρασιά, λικέρ ή σαμπάνιες Fragolino.