Eurostat: Κάτω του μέσου όρου της ΕΕ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στις περιφέρειες της Ελλάδας, πλην της Αττικής

Gerd Altmann / Pixabay

Στην ΕΕ το 2022, το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε σε 231 από τις 242 περιφέρειες, ενώ μειώσεις σημειώθηκαν σε 11 περιφέρειες. Αντίστοιχα στις περιφέρειες της Ελλάδας, πλην της Αττικής, ήταν κάτω του 75% του μέσου όρου της ΕΕ, με το Βόρειο Αιγαίο να καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα, το 2022, το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε σε 231 από τις 242 περιφέρειες της ΕΕ, ενώ μειώσεις σημειώθηκαν σε 11 περιφέρειες. Η περιοχή με τη μεγαλύτερη αύξηση του όγκου του ΑΕΠ ήταν στο Αλγκάρβε της Πορτογαλίας, με +17,0%. Μια άλλη πορτογαλική περιφέρεια κατατάσσεται δεύτερη υψηλότερη, η Região Autónoma da Madeira (+14,2%), ακολουθούμενη από τη νότια περιφέρεια της Ιρλανδίας (+13,5%), το Illes Balears στην Ισπανία (+12,5%) και την επαρχία Brabant Wallon στο Βέλγιο (+10,9%) .

Η πιο σημαντική πτώση καταγράφηκε στην περιοχή Yugoiztochen στη Βουλγαρία (-3,1%). Ακολούθησε μια άλλη περιφέρεια της Βουλγαρίας, η Severozapaden, η οποία κατέγραψε μείωση -1,7%, ακολουθούμενη από την Corse στη Γαλλία και το Észak Magyarország στην Ουγγαρία (και οι δύο -1,2%).

Η Νότια Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο είχαν το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ το 2022

Μετά τη Νότια Ιρλανδία, οι περιφέρειες με το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ ήταν το Λουξεμβούργο (257% του μέσου όρου της ΕΕ), η Ανατολική και η Κεντρική Ιρλανδία (247%), η Πράγα της Τσεχίας (207%) και η περιφέρεια της πρωτεύουσας των Βρυξελλών (196%). Το υψηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε αυτές τις περιφέρειες, σύμφωνα με τη Eurostat, μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει από την υψηλή εισροή εργαζομένων που μετακινούνται και από τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις που εδρεύουν εκεί.

Αντίθετα, στη χαμηλότερη κατάταξη του περιφερειακού κατά κεφαλήν ΑΕΠ το 2022 ήταν το Σεβεροζαπάντεν στη Βουλγαρία (40% του μέσου όρου της ΕΕ), το Βόρειο Αιγαίο (41%) και το Severen Tsentralen στη Βουλγαρία (42%).

Στην Ελλάδα το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη & στην Ήπειρο

Ειδικότερα για τις ελληνικές περιφέρειες, μετά το Βόρειο Αιγαίο η Eurostat καταγράφει το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και στην Ήπειρο (και οι δύο με 47% του μέσου όρου της ΕΕ) και στη Δυτική Ελλάδα (49%). Ακολουθούν η Θεσσαλία (52%), η Κεντρική Μακεδονία (53%), η Κρήτη (56%), τα Ιόνια Νησιά (57%), η Πελοπόννησος (59%), η Δυτική Μακεδονία (60%), το Νότιο Αιγαίο (67%), η Στερεά Ελλάδα (72%) και η Αττική (90%).