Νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν: Ο Μητσοτάκης δεν ξέρει τη συνθήκη της Λωζάνης, αλλά θα τη μάθει

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στη συνέντευξη στο TRT

Δεν έχουν τέλος οι απειλές του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, φτάνοντας στο σημείο να απειλήσει προσωπικά τον Έλληνα πρωθυπουργό “θα μάθει ..” ότι η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Σε συνέντευξής του, στο δίκτυο TRT Haber, ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε αρχικά στη συμφωνία για το ξεμπλοκάρισμα των σιτηρών από την Ουκρανία και στη συνέχεια αφού έκανε τα παράπονά του για την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, μίλησε, σε εμπρηστικό τόνο, για το γεύμα με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Φάγαμε με τον Μητσοτάκη στο αρχοντικό Vahdettin και του είπα: ”Ας μην εμπλέξουμε ​​τρίτη χώρα ανάμεσα μας και να προχωρήσουμε μεταξύ μας τις διαβουλεύσεις”. Μετά από τρεις εβδομάδες πάει εκεί (στο Κογκρέσο) έδωσε την ομιλία του και από εκεί επέστρεψε στο Νταβός. Έκανε τα ίδια πράγματα” υποστήριξε ο Ερντογάν.

Έτσι ακύρωσα τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου. Υπάρχουν πέντε και τέσσερις, συνολικά εννέα βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Όταν τα λες αυτά, το αρνούνται. Σκοπεύουν να τοποθετήσουν εξοπλισμό και στα νησιά. Λένε ότι είναι για να αμυνθούν ενάντια στη Ρωσία. Τι δύναμη έχεις; Ακόμη και οι ΗΠΑ δεν μπορούν να το κάνουν αυτό, σημείωσε

Στη συνέχεια, ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε, ότι η χώρα μας τον εμποδίζει να πάρει μαχητικά λέγοντας χαρακτηριστικά “Η Ελλάδα προσπαθεί να μας εμποδίσει να αγοράσουμε αεροπλάνα για την ασφάλεια μας, απο στη Γαλλία και στις ΗΠΑ.

Ο  Τούρκος πρόεδρος κλιμακώνοντας τις επιθετικές του δηλώσεις ανέφερε «Σε οποιοδήποτε αρνητικό βήμα κατά της Τουρκίας, θα αντιδράσουμε» και πρόσθεσε “Αυτά που κάνει η Ελλάδα είναι αντίθετα όχι μόνο με τη  Συμφωνία της Λωζάννης, αλλά και της Συμφωνίας των Παρισίων. Νομίζω ότι ο Μητσοτάκης δεν γνωρίζει, ότι η κυριαρχία αυτών των νησιών δόθηκε (στην Ελλάδα) παραμένοντας υπό καθεστώς αποστρατικοποίησης. Νομίζω ότι θα το μάθει …”

Απειλές εξαπέλυσε νωρίτερα και ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν, του ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος αναφερόμενος στην επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στη Θράκη, κάλεσε την Ελλάδα «να τερματίσει τις πολιτικές διάκρισης κατά της “τουρκικής” μειονότητας», όπως προκλητικά ισχυρίστηκε, επισημαίνοντας ότι «η Τουρκία θέλει την επίλυση αυτών των προβλημάτων με πολιτική αρχών και συνέπειας».