Lamda Development: Ζημιές €51,7 εκατ. το 2020

Το ελληνικό / lamdadev.com

Η LAMDA Development ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα του 2020. Σύμφωνα με αυτά οι ζημιές ανήλθαν σε €51,7 εκατ., με την καθαρή αξία ενεργητικού (NAV) να διαμορφώνεται στα €6,23 ανά μετοχή.

Το 2020 αποτέλεσε χρονιά σημαντικών προκλήσεων, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19. Πιο συγκεκριμένα, η αναστολή λειτουργίας των Εμπορικών Κέντρων της LAMDA Development , The Mall Athens, Golden Hall και Mediterranean Cosmos για συνολική περίοδο άνω των 100 ημερών κατά τη διάρκεια του έτους, η παροχή πρόσθετης βοήθειας, βάσει απόφασης της Εταιρείας, – πλέον των νομοθετικά προβλεπόμενων μειώσεων στα μισθώματα – στους καταστηματάρχες/μισθωτές, τα περιοριστικά μέτρα στη λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων (π.χ. μέτρα click-away, click-inside) καθώς και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας, είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση κερδοφορίας των Εμπορικών Κέντρων της Εταιρείας.

Μείωση μισθωμάτων

H Εταιρεία, κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, προχώρησε σε μείωση μισθωμάτων στα εμπορικά της κέντρα ως ακολούθως:

ποσοστό 40% για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο (ήτοι αθροιστικά για περίοδο που αντιστοιχεί στο ήμισυ του έτους), σύμφωνα με τις σχετικές νομοθετικές προβλέψεις,

ποσοστό 40% για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο μόνο στους κλάδους εστίασης, ψυχαγωγίας και πολιτισμού, σύμφωνα με τις σχετικές νομοθετικές προβλέψεις,

πρόσθετη βοήθεια, βάσει απόφασης της Εταιρείας, με τη μορφή εκπτώσεων (πλέον της προαναφερθείσας νομοθετικά προβλεπόμενης μείωσης 40%).

Συνοπτική Ανάλυση Ενοποιημένων Οικονομικών Αποτελεσμάτων
Έτος 2020 Έτος 2019 % μεταβολή
The Mall Athens 15,2 28,8 -47%
Mediterranean Cosmos 11,3 18,6 -39%
Golden Hall 10,4 16,9 -38%
EBITDA Εμπορικών Κέντρων 36,9 64,3 -43%
Αποτίμηση ακινήτων -43,3 71,7
Ενοποιημένα Καθαρά Αποτελέσματα (μετά από φόρους & δικαιώματα μειοψηφίας) -51,7 49,9
Καθαρή Αξία Ενεργητικού ανά μετοχή (Net Asset-NAV) (€ ανά μετοχή) 6,23 6,54 -5%

 

Βασικοί Δείκτες Εμπορικών Κέντρων

Παρά τις πρωτόγνωρα αντίξοες συνθήκες, η μέση πληρότητα των Εμπορικών Κέντρων διαμορφώθηκε στο 98%, αμετάβλητη έναντι της μέσης πληρότητας το 2019. Επίσης, η Εταιρεία πέτυχε, μετά την έναρξη της κρίσης της πανδημίας, να διαπραγματευτεί 80 νέες ή προς ανανέωση συμβάσεις εμπορικής συνεργασίας με τους ίδιους οικονομικούς όρους, διαφυλάττοντας έτσι την αξία των Εμπορικών Κέντρων.

Βασικοί Δείκτες Εμπορικών Κέντρων (Ετήσια Μεταβολή 2020 έναντι 2019)
Επισκέπτες Πωλήσεις Καταστημάτων
The Mall Athens -63% -53%
Mediterranean Cosmos -51% -50%
Golden Hall -44% -43%
ΣΥΝΟΛΟ -56% -49%

 

Οδυσσέας Αθανασίου: Υλοποιείται το οράματός μας για το Ελληνικό

Mε αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου LAMDA Development κ. Οδυσσέας Αθανασίου δήλωσε σχετικά: Το 2020 ήταν μία ακόμα σημαντική χρονιά για τη LAMDA Development. Μία χρονιά κατά την οποία σημειώσαμε ιδιαίτερα μεγάλη πρόοδο όσον αφορά την υλοποίηση του οράματός μας για το Ελληνικό. Κλείσαμε εκκρεμότητες ετών, ξεκινήσαμε τις πρόδρομες εργασίες κατεδάφισης υφιστάμενων συγκεκριμένων κτισμάτων στο πρώην αεροδρόμιο. Μία χρονιά που εγκαινιάσαμε στρατηγικές συμμαχίες με κορυφαίες στον κλάδο τους εταιρείες όπως η ΤΕΜΕΣ, ολοκληρώσαμε με σημαντική υπερκάλυψη την έκδοση Κοινού Ομολογιακού Δανείου ύψους 320 εκατ. ευρώ στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 10.000 Έλληνες ιδιώτες επενδυτές, ενώ πρόσφατα επικαιροποιήσαμε τους όρους τραπεζικής χρηματοδότησης ύψους 1,16 δισ. ευρώ για τα έργα της πρώτης φάσης ανάπτυξης του Ελληνικού. Σε ό,τι αφορά τα εμπορικά κέντρα, αν και η πανδημία επηρέασε αναπόφευκτα τη λειτουργία τους, επιβεβαίωσε ταυτόχρονα την εμπιστοσύνη των καταστηματαρχών, με την πληρότητα να αγγίζει σταθερά το 100%. Αναμένουμε σύντομα την επάνοδό τους σε πλήρη λειτουργία, πάντα με ασφάλεια για τους εργαζομένους και τους επισκέπτες. Βρισκόμαστε πλέον ένα βήμα πριν τη μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ στη LAMDA.

Δείτε εδώ τη πλήρη ανακοίνωση της Lamda Development