Διεθνείς αγορές: Ενισχύεται ο S&P 500 – Ανοδικές τάσεις στις τιμές πετρελαίου & φυσικού αερίου

Image pixabay.com

Βελτιωμένο εμφανίστηκε το επενδυτικό κλίμα χθες στις ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση ότι η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ εμφάνισε σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο αύξηση ελαφρώς μικρότερη 0,4% έναντι 0,8% του Ιουλίου, της αναμενομένης 0,5% και σε ετήσια βάση ενισχύθηκε κατά 5,95%έναντι 6,6% του Ιουλίου.

Στην Ευρωζώνη η βιομηχανική παραγωγή εμφάνισε σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο αύξηση μεγαλύτερη 1,5%, Ιούνιος: -0,1% της αναμενομένης 0,6% και σε ετήσια βάση κατέγραψε ισχυρή ενίσχυση 7,7%, εκτίμηση: 6%, Ιούνιος: 10,1% για πέμπτο συνεχόμενο μήνα.

Διεθνή Χρηματιστήρια

Ανάκαμψη παρουσίασαν τη χθεσινή ημέρα οι μετοχικές αγορές στις ΗΠΑ επηρεαζόμενες από τα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για τον τομέα μεταποίησης. Ο δείκτης S&P 500 παρουσίασε ενίσχυση κατά 0,85% και απέχει μόλις 1,2% από το ιστορικό υψηλό 4.536,95  που κατέγραψε στις αρχές Σεπτεμβρίου. Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε ο κλάδος ενέργειας 3,81%, λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου, ενώ ο κλάδος εταιρειών κοινής ωφέλειες ήταν ο μόνος που σημείωσε πτώση -0,15%.

Υποχώρηση παρουσίασε χθες ο δείκτης Stoxx 600 Ευρώπης -0,80% με αποτελέσματα να ολοκληρώσει τη συνεδρίαση σε χαμηλό 463,91  1½ μήνα. Ανάκαμψη αναμένεται να παρουσιάσουν σήμερα οι μετοχικές αγορές στην Ευρώπη.

Καθοδικά σήμερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία -0,62% για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα. Συνεχίζονται οι πιέσεις στις μετοχικές αγορές στην Κίνα, καθώς αρνητικά επηρεάζει η ανησυχία για τον τομέα ακινήτων μετά την αναστολή διαπραγμάτευσης των ομολόγων της Evergrande λόγω πιθανής αδυναμίας αποπληρωμής υποχρεώσεων. Ο δείκτης Hang Seng China παρουσιάζει ισχυρή πτώση -2,1% για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα.

Συνάλλαγμα – Επιτόκια  – Ομόλογα

Η ισοτιμία ευρώ/δολάριο παρουσιάζει σήμερα 17/9 ελαφρώς καθοδικές τάσεις $1,1790 – $1,1795, ωστόσο διατηρείται υψηλότερα του χαμηλού $1,1770 δύο εβδομάδων στο οποίο υποχώρησε τη Δευτέρα. Την υποχώρηση της ισοτιμίας περιορίζει η διαφαινόμενη ενίσχυση των μετοχικών αγορών σήμερα στην Ευρώπη. Στήριξη για την ισοτιμία εντοπίζεται στην περιοχή των $1,1660 ενώ αντίσταση στα $1,1910.

Ελαφρώς ανοδικά σήμερα οι αποδόσεις στη λήξη κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη. Η απόδοση στη λήξη του 10ετούς ομολόγου αναφοράς ΗΠΑ εμφάνισε χθες χαμηλό 1,258% τριών εβδομάδων, ωστόσο σήμερα διαμορφώνεται στην περιοχή του μέσου όρου 21 ημερών 1,30%.

Ενέργεια – Εμπορεύματα

Διατηρείται η ανοδική τάση στη τιμή του πετρελαίου, η οποία διαμορφώνεται πλησίον του υψηλού $73,14/βαρέλι 1½ μήνα που κατέγραψε τη χθεσινή ημέρα. Ισχυρή άνοδο σημείωσε χθες η τιμή του πετρελαίου 3,05%, επηρεαζόμενη από τη μεγαλύτερη 6,4 εκατ. των εκτιμήσεων 3,6 εκατ. μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ.

Ισχυρή άνοδο παρουσίασε χθες η τιμή του ΣΜΕ φυσικού αερίου 3,8% και ανήλθε σε νέο υψηλό $5,65/εκατ. BTU επτά ετών. Η εκτίμηση για ελλείψεις στην παραγωγή φυσικού αερίου τη χειμερινή περίοδο λόγω των προβλημάτων στον κόλπο του Μεξικού επηρεάζει ανοδικά την τιμή.

Ελαφρώς καθοδικά σήμερα η τιμή spot χρυσού ($1.786/ουγγιά)

Δείτε εδώ την πλήρη Ανάλυση Διεθνών Αγορών της Alpha Bank