Δημήτρης Παπαδημητρίου: ‘Έξω από το κάδρο”

O συνθέτης, Δημήτρης Παπαδημητρίου / photo: aefestival.gr

Μία ξεχωριστή συναυλία υψηλής αισθητικής, με μελωδίες ανεξίτηλες και κρυμμένα διαμάντια, ετοιμάζει ο καταξιωμένος συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου, την Πέμπτη 16 Ιουνίου στο Ηρώδειο, ειδικά σχεδιασμένη για το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.

«Έξω από το κάδρο»

Το πρόγραμμα της συναυλίας «Έξω από το κάδρο», περιλαμβάνει την αντιπροσωπευτική επιλογή των τραγουδιών του συνθέτη, από το σύνολο του έργου του, με σπουδαίο ποιητικό λόγο και υπέροχες ερμηνείες. Επίσης για πρώτη φορά σε ζωντανό κοινό θα παρουσιάσει  τραγούδια, που στο διαδίκτυο έτυχαν μεγάλης αποδοχής περί τα 100.000 views, όπως ο «Μεγάλος Αιρετικός».

Μαζί του στη σκηνή θα βρεθούν οι: Κώστας Μακεδόνας, Γιώτα Νέγκα, Βερόνικα Δαβάκη, Γιώργος Φλωράκης, καθώς και οι πρωταγωνιστές του Moby Dick οι:  Μπάμπης Βελισσάριος, Θοδωρής Βουτσικάκης και Αιμιλιανός Σταματάκης. Ο Αργύρης Μπακιρτζής από τους Χειμερινούς κολυμβητές, ως έκτακτη συμμετοχή θα αποτελέσει την έκπληξη της βραδιάς.

Ο συνθέτης θα διευθύνει ένα 13μελές σύνολο μουσικών, που με την  δεξιοτεχνική τους μαεστρία, θα απογειώσει τόσο τους ερμηνευτές, όσο και τα πασίγνωστα τραγούδια που αγαπήθηκαν από το κοινό και αποτελούν σημείο αναφοράς, στη νέα έντεχνη και λαϊκή μουσική.

Λίγα λόγια για τον Συνθέτη

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου κατέχει μία κομβική θέση, στον χώρο των σύγχρονων Ελλήνων συνθετών, καθώς το έργο του είναι πολυσχιδές και πολυεπίπεδο. Έχει τιμηθεί με σημαντικά ελληνικά και διεθνή βραβεία. Θεωρείται από πολλούς, ο σύγχρονος εκφραστής της μελοποιημένης ποίησης και του λόγιου ελληνικού τραγουδιού, οδηγώντας το παράλληλα με την λαϊκότητα της αποδοχής του, στον συμφωνικό ήχο.

Υπήρξε συνεργάτης του Μάνου Χατζιδάκι σε δίσκους, συναυλίες, αλλά και στο Τρίτο πρόγραμμα. Το 1993 επελέγη από τη Συμφωνική ορχήστρα της Βοστώνης ως ένας από τους επτά καλύτερους νέους συνθέτες του κόσμου, για να αποτελέσει μέλος της ομάδας «Tanglewood». Το 2022 ανεβάζει το μιούζικαλ «Moby Dick» σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα. Παράλληλα ηχογραφεί το Κονσέρτο για πιάνο και ορχήστρα και κυκλοφορεί πλέον σε ολόκληρο τον κόσμο από τη σπουδαία γερμανική εταιρία κλασικής μουσικής MDG.

Λίγα λόγια για τους καλλιτέχνες

Γιώργος Φλωράκης. Μία φωνή βαθιά, ανδρική, αισθαντική, φερμένη από τα παλιά, με μουσικότητα «Απολλώνιας» προσέγγισης. Ο Γιώργος Φλωράκης έχει πει περίπου 40 τραγούδια, του Δημήτρη Παπαδημητρίου σε πρώτη εκτέλεση και είναι η φωνή, που αντιπροσωπεύει σθεναρά το ρομαντικό φάσμα του συνθέτη.

Βερόνικα Δαβάκη. Την γνωρίσαμε στα τραγούδια «Πάμε να βρούμε λίγη θάλασσα» «Σελήνη» κ.α. Ξεκίνησε τη πορεία της με ρεμπέτικο ρεπερτόριο, αργότερα διαπιστώσαμε ότι διέθετε και  σμυρναίικες αναφορές. Η πολυτάλαντη νέα καλλιτέχνιδα με την καθάρια, ευφρόσυνη, λιτή φωνή, έχει κατορθώσει να υποτάξει την υποκριτική της ερμηνεία, στις ανάγκες της μουσικής. Η φύση της διττή ηθοποιός και μουσικός.

Αργύρης Μπακιρτζής. Η χαρακτηριστική χροιά της φωνής του, τον έκανε αγαπητό και δημοφιλή στο κοινό του μακροβιότερου ελληνικού σχήματος των «Χειμερινών Κολυμβητών». Συναντήθηκε με τον Δημήτρη Παπαδημητρίου τη δεκαετία  του ‘90 με το τραγούδι «Περαστικές» από τον δεύτερο δίσκο του συνθέτη: «Βίος Ελληνικός». Στη συναυλία θα έχουμε τη χαρά να τον ακούσουμε σε δύο νέα τραγούδια.

Κώστας Μακεδόνας. «Χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια» από τον δίσκο: «Λόγω Τιμής» μας πάει πίσω στα έτη 1996-97 στην σειρά που έκανε πάταγο στο Mega. Αυτό το τραγούδι αγαπήθηκε και τραγουδήθηκε πολύ και από τους τραγουδιστές: Γεράσιμο Ανδρεάτο, Δημήτρη Μητροπάνο κ.α., αλλά και από το κοινό! Ο Κώστας Μακεδόνας, με την στεντόρεια γεμάτη θάρρος και παρρησία φωνή του, θα “διαλαλήσει” με τον δικό του τρόπο το τραγούδι. Επίσης θα έχουμε τη χαρά να ακούσουμε πρώτοι και τα νέα τραγούδια από την επικείμενη δισκογραφική τους δουλειά με τον συνθέτη, που θα παρουσιαστούν τον φθινόπωρο.

Γιώτα Νέγκα. Ζεστή, νοσταλγική, γνήσια λαϊκή-έντεχνη φωνή, με αξιόλογες συνεργασίες στο χώρο της Ελληνικής δισκογραφίας όπως Παναγιώτη Καλαντζόπουλο, Βαγγέλη Κορακάκη, Κώστα Λειβαδά, Θέμη Καραμουρατίδη κ.α.  Αυτή τη φορά στα άμεσα σχέδια του Δημήτρη Παπαδημητρίου, είναι η δισκογραφική συνεργασία με την ερμηνεύτρια.

Ωδείου Ηρώδου Αττικού: Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Αθήνα – Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022, 21:00 – Hλεκτρονική προπώληση των εισιτηρίων: aefestival.gr  viva.grpublic.gr.

Τιμές εισιτηρίων: Διακεκριμένη Ζώνη 60€, Ζώνη Α΄ 50€, Ζώνη Β΄ 40€, Ζώνη Γ΄ 30€, ΑΜΕΑ 5€, Άνω Διάζωμα 25€, 20€, 15€, 10€, Φοιτητικό/ 65+/ Καλλ. Σωματείων 16€, 12€, 8€, Ανέργων / Σπουδαστικό Καλλ. Σχολών 5€.