Η Apple κατηγορείται για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού

Η Apple κατηγορείται για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του App Store.

Η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επίτροπος για θέματα Ψηφιακής Εποχής Margrethe Vestager έγραψε στο Twitter ότι “οι καταναλωτές χάνουν”. Πρόκειται για χρεώσεις που επιβλήθηκαν πριν από δύο χρόνια, από την εφαρμογή μουσικής ροής Spotify, η οποία ισχυρίστηκε ότι η Apple “πνίγει” την καινοτομία σε αυτόν τον κλάδο.

Η Apple αντιμετωπίζει μεγάλο πρόστιμο και ενδέχεται να αναγκαστεί να αλλάξει τις πολιτικές της, εάν τα επιχειρήματά της δεν πείσουν τις ρυθμιστικές αρχές. Να θυμίσουμε ότι στο παρελθόν σε παρόμοιες καταγγελίες, είχε αρνηθεί οποιαδήποτε παράνομη συμπεριφορά.

Η υπόθεση αφορά τον τρόπο, με τον οποίο οι πολιτικές του App Store επηρεάζουν τη ροή μουσικής. Η κατηγορία κατατέθηκε αρχικά το 2019 από τον συνιδρυτή του Spotify, Daniel Ek, ο οποίος είπε ότι η Apple “περιορίζει τις επιλογές και καταστέλλει την καινοτομία”.

Η Apple στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό στην αγορά ροής μουσικής

“Οι κανόνες της Apple στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό στην αγορά ροής μουσικής, αυξάνοντας το κόστος των ανταγωνιστικών εφαρμογών ροής μουσικής. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές για τις συνδρομές μουσικής εντός εφαρμογής σε συσκευές iOS”, ανέφερε σε δήλωσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε απάντηση, η Apple δήλωσε ότι δεν έλαβε προμήθεια για το 99% των συνδρομητών του Spotify. “Στο επίκεντρο αυτής της υπόθεσης είναι η απαίτηση της Spotify να διαφημίζει εναλλακτικές προσφορές στην εφαρμογή iOS τους, μια πρακτική που κανένα κατάστημα δεν επιτρέπει στον κόσμο”, ανέφερε σε δήλωση της η εταιρεία.

Για άλλη μια φορά, θέλουν όλα τα πλεονεκτήματα του App Store, αλλά από την άλλη δεν θέλουν να πληρώσουν τίποτα για αυτό. Το επιχείρημα της Επιτροπής για λογαριασμό του Spotify είναι το αντίθετο του θεμιτού ανταγωνισμού.”

Ο Alexander Holland, διευθυντής περιεχομένου και στρατηγικής της πλατφόρμας μουσικής ροής Deezer δήλωσε ότι ήταν ικανοποιημένος με τα ευρήματα της Επιτροπής. “Είναι ένα σημαντικό βήμα προς ένα δίκαιο ανταγωνιστικό τοπίο, όπου κυρίαρχοι παράγοντες της αγοράς, όπως η Apple πρέπει να ανταγωνιστούν με ανεξάρτητες εταιρείες όπως η Deezer σχετικά με την ποιότητα των υπηρεσιών, την καινοτομία και την εμπειρία των καταναλωτών, παρά με τεχνητά εμπόδια και την έλλειψη ίσων όρων ανταγωνισμού.”

Vestager: η Apple παραβίαζε την κοινοτική νομοθεσία περί ανταγωνισμού

Νωρίτερα η κ. Vestager έγραψε στο Twitter ότι το προκαταρκτικό συμπέρασμα της EC ήταν ότι “η Apple παραβίαζε την κοινοτική νομοθεσία περί ανταγωνισμού” και “χρεώνει υψηλά τέλη προμήθειας σε αντιπάλους στο App Store και τους απαγορεύει να ενημερώνουν για εναλλακτικές λύσεις”.

Οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΚ και των ΗΠΑ συνεχίζουν τις έρευνες τους για το App Store της Apple, συμπεριλαμβανομένης της ευρύτερης εξέτασης εάν η προμήθεια 30% που χρεώνει για αγορές εντός εφαρμογής είναι δίκαιη.

culpanews.gr με πληροφορίες από BBC