ΔΕΘ: Ζητείται Όραμα για τη Χώρα

helexpo.gr

Θα παρακολουθήσουμε πάλι την κλασική διελκυστίνδα Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης. Θα είναι το ίδιο σκηνικό δεκαετιών ή θα τολμήσει μία εκ των δύο να μιλήσει για την Χώρα και το Αύριο;

Αντιπαραθέσεις “επιδομάτων” με εστίαση στα αναγκαία αλλά ελάσσονα ή Κατάθεση Οράματος για το μείζον: “Τι Ελλάδα θέλουμε”; Παραδοσιακά, στόχος των ομιλιών στην ΔΕΘ ήταν τα κομματικά ακροατήρια και τα “ψηφαλάκια”.

Κουραστήκαμε …

Μετρήστε την τηλεθέαση και των δύο ομιλιών και θα βγάλετε το ίδιο συμπέρασμα: οι Πολίτες γυρίζουν την πλάτη στα χιλιοειπωμένα και ξαναζεσταμένα.

Διότι έχουν πλήρη συναίσθηση πλέον, πως δεν μπορώ να λύσω τα ελάσσονα εάν δεν λύσω το μείζον! Τόσα πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα, δείχνουν κατ’ ευθείαν πως υπάρχει πρόβλημα επί της αρχής.

Η αξιωματική Αντιπολίτευση έχει να λύσει τα εσωκομματικά της. Με λύπη άκουσα τις θέσεις και των 5 υποψηφίων Προέδρων. Ούτε μία αναφορά στην Χώρα, όλα για το Κόμμα! Ναι, ποιο Κόμμα θέλουμε, αλλά σε ποια Ελλάδα; Ούτε λέξη! Μα πως θα “σχεδιάσω” ένα Κόμμα, εάν δεν ξέρω σε “ποια Χώρα” θα δραστηριοποιείται;

Η Κυβέρνηση έχει να απαντήσει στα άμεσα και χρονίζοντα, κατανοητό. Αλλά θα αρθρώσει και μια λέξη για το Αύριο; Εάν αντιμετωπίσω τα άμεσα και χρονίζοντα με μόνο κριτήριο το “Τώρα”, ΔΕΝ τα λύνω, απλά τα “μπαλώνω”. Και τα μπαλώματα έχουν ημερομηνία λήξης.

Ηγεσία ΔΕΝ είναι η Διαχείριση, είναι η Σύλληψη και Μετάδοση ενός Οράματος!

Που βέβαια, δεν υλοποιείται βραχυπρόθεσμα, αλλά έχει βάλει όλες τις βάσεις και παραμέτρους για την Κοινή Προσπάθεια. Με σαφείς Σκοπούς-Στόχους, ρεαλιστικούς αλλά και φιλόδοξους, επιτεύξιμους  μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Τι Ελλάδα θέλουμε το 2030, το 2040;

  • Ελλάδα των τραπεζοκαθισμάτων και της ομπρελοξαπλώστρας;
  • Ελλάδα του πεζοναυτικού τουρισμού;
  • Ελλάδα της παρωχημένης Γεωργίας;
  • Ελλάδα της Τεχνολογίας και της Καινοτομίας;
  • Ελλάδα του Πολιτισμού και του Πνεύματος;
  • Ελλάδα του “brain drain” ή Ελλάδα του “brain gain”;
  • Ελλάδα της Βιώσιμης Ανάπτυξης ή Ελλάδα του “ότι κάτσει”;

Ναι, αλλά το Αύριο δεν εξασφαλίζει ψήφους για το Σήμερα!

Εάν αυτό είναι το κριτήριό σας Κυρίες και Κύριοι της Κυβέρνησης και της Αντιπολίτευσης, δικαίως σας αποκαλούμε “πολιτικάντηδες”. Δεν είστε ούτε Πολιτικοί ούτε πολύ περισσότερο Ηγέτες. Επαγγελματίες είστε, όπως κάθε επαγγελματίας στους άλλους τομείς της κοινωνίας μας.

Ναι, αλλά ο δικός σας έχει μια μικρή ιδιαιτερότητα: καθορίζει τις ζωές όλων μας!

Θα το σεβαστείτε αυτό κάποτε; Θα τιμήσετε την αυτάρεσκη δήλωσή σας πως ασκείτε “Λειτούργημα”;

Εάν ναι, “Ιδου η ΔΕΘ”…

Θα σας ακούσουμε να μιλάτε για την Χώρα και όχι για το Κόμμα; Θα σας ακούσουμε να μιλάτε για Όραμα και όχι για μπαλώματα; Θα μας πείτε τι ρόλο βλέπετε για την Ελλάδα μας στην Νέα Εποχή; Θα μας πείτε τι ρόλο βλέπετε για την Ελλάδα μας στους Νέους Συσχετισμούς;

Εύκολο να μιλάτε για την Ιστορία κα την Σωστή Πλευρά, αλλά πολύ δύσκολο να το τεκμηριώσετε χωρίς το αντίστοιχο Όραμα. Τι θέση θέλουμε στην Ιστορία; Τι θέση θέλουμε στην Σωστή Πλευρά της; Τη θέση του νεροκουβαλητή ή την θέση του Ισότιμου Εταίρου; Εάν επιλέξουμε το δεύτερο, Πως θα το καταφέρουμε;

Ποιες είναι οι προσαρμογές που πρέπει να κάνουμε Σήμερα για να είμαστε έτοιμοι Αύριο;

Μάλλον θα μας διαψεύσετε πάλι. Μπορείτε να δημιουργήσετε Όραμα για την Χώρα, αλλά δεν το θέλετε. Θα έχει βραχυπρόθεσμο Πολιτικό Κόστος, αυτό είναι το μόνο ενδιαφέρον σας και ο εφιάλτης σας.

Δικαούμεθα λοιπόν από την πλευρά μας να σας αντιμετωπίζουμε ως “υπαλληλίσκους” μιας Κομματοκρατίας, που μας την επιβάλετε ετσιθελικά και φροντίζετε μεθοδικά και σε πλήρη συνεργασία μεταξύ σας, μόνο για την διαιώνισή της.

Αν σας ενοχλεί αυτό, δώστε μας δείγμα γραφής και υποχρεώστε μας να σας αποκαλέσουμε Ηγέτες και Οραματιστές.

Τολμήστε να αρθρώσετε από βάθρου ΔΕΘ τις λέξεις Όραμα, Αύριο, Νέα Εποχή, Ελλάδα. Τολμήστε να αντιπαρατεθείτε με την Ιστορία.

Τις δημοσκοπήσεις πολλοί ηγάπησαν, τον δημοσκοπολάγνο ουδείς. Τον ξεγράφει και τον ξεχνά ακόμα και ο θυρωρός του!

Γιώργος Βλάχος
Μέντωρ Ανάπτυξης Επίδοσης-Απόδοσης & Καριέρας - Performance & Career Growth Master - Πρώην CEO HELLAMAT Lafarge Group, Μέλος Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού της Δημοτικής Παράταξης “ΠΕΝΤΕΛΗ 2020 - ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΞΥΠΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΟΛΗ", με υποψήφιο Δήμαρχο τον Άγγελο Παλαιοδήμο