Bundesbank: Aνάπτυξη στο 3,7% για τη γερμανική οικονομία

Photo Johannes Plenio / Pexels

Οι οικονομολόγοι της Bundesbank αύξησαν σημαντικά τις οικονομικές τους προβλέψεις για το τρέχον έτος. Σύμφωνα με αυτές, η οικονομία της Γερμανίας θα μπορούσε να επιστρέψει στα επίπεδα πριν από την κρίση, ήδη από το καλοκαίρι, καθώς βρίσκεται στην αρχή μιας ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης.

Οι ειδικοί αύξησαν τις οικονομικές τους προβλέψεις για ανάπτυξη το 2021, από το 3% το Δεκέμβριο του 2020, σε 3,7%. “Η γερμανική οικονομία ξεπερνά την κρίση που σχετίζεται με την πανδημία“, δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank Jens Weidmann. «Η οικονομική παραγωγή θα μπορούσε ήδη να φθάσει στα επίπεδα πριν από την κρίση και πάλι αυτό το καλοκαίρι».

Ισχυρή ανάπτυξη και το 2022  στη Γερμανία

Πολλοί οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η γερμανική οικονομία θα ανακάμψει ακόμη περισσότερο το τρέχον έτος, λόγω των δισεκατομμυρίων κρατικών ενισχύσεων. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Peter Altmaier αναμένει οικονομική ανάπτυξη έως 4% για τη χώρα φέτος. Η Γερμανία αντιμετώπισε την ύφεση καλύτερα από ό, τι πολλοί αναμενόταν, σημειώνει χαρακτηριστικά ο πολιτικός του CDU.

Στα τέλη Μαΐου, η κρατική τράπεζα ανάπτυξης KfW αύξησε επίσης τις οικονομικές της προβλέψεις για το τρέχον έτος από 3,0 σε 3,5%. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της KfW, η ανάπτυξη θα μπορούσε επίσης να είναι υψηλότερη, εάν επιλυθούν γρήγορα τα προβλήματα στον μεταποιητικό τομέα.

Η Bundesbank είναι επίσης πολύ πιο αισιόδοξη για το 2022 από ό, τι πριν από έξι μήνες.  Αντί για ανάπτυξη 4,5% που προέβλεπε, οι οικονομολόγοι της μεγαλύτερης κεντρικής τράπεζας της Ευρώπης, προβλέπουν τώρα αύξηση 5,2% το επόμενο έτος. Το 2023, επομένως, η αύξηση του πραγματικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) θα αποδυναμωθεί, αλλά θα εξακολουθήσει να είναι 1,7%.

Ο πληθωρισμός προβλέπεται επίσης υψηλότερος

Με την ισχυρότερη ανάπτυξη, ανεβαίνουν και οι τιμές. Η Bundesbank αναμένει τώρα πληθωρισμό 2,6% για το τρέχον έτος αντί 1,8% όπως είχε προβλέψει παλαιότερα. “Στο τέλος του έτους, ο πληθωρισμός είναι πιθανόν να φτάσει το 4%”, δήλωσε ο Weidmann.

Μέχρι στιγμής, πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν ότι η πληθωριστική τάση είναι μια προσωρινή που τροφοδοτείται από ειδικούς παράγοντες. Ο ΦΠΑ, ο οποίος μειώθηκε για μισό χρόνο κατά την περίοδο της πανδημίας, έχει επιστρέψει στα προηγούμενα επίπεδα από τον Ιανουάριο. Επιπλέον, από την αρχή του 2021, επιβλήθηκε εισφορά 25 ευρώ ανά τόνο διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που εκπέμπεται. Σύμφωνα με τους ειδικούς της Bundesbank, μετά την κατάργηση των ειδικών μέτρων, προβλέπεται ο πληθωρισμός τον επόμενο χρόνο να κυμανθεί γύρω στο  1,8%.

Ωστόσο, η αύξηση του πληθωρισμού είναι ένα διεθνές φαινόμενο. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, τον Μάιο αυξήθηκε στο 5% στις ΗΠΑ, ενώ και η  ΕΚΤ αναμένει πληθωρισμό 1,9% στη ζώνη του ευρώ το 2021.

culpanews.gr με πληροφορίες από tagesschau.de