Ανοίγουμε πανιά: Τουρισμός & επενδύσεις ακινήτων στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος

Photo My Foto Canva on Unsplash

Ο ελληνικός τουρισμός από τις  15 Μαΐου άνοιξε πανιά και σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου τουρισμού προσδοκία όλων είναι, μέσα από στοχευμένες καμπάνιες, η περαιτέρω ενδυνάμωση του “brand” της χώρας.  Παράλληλα, με υγειονομικά πρωτόκολλα και συγκεκριμένους κανόνες που θα ισχύουν χωρίς αλλαγές, η Ελλάδα ποντάρει στην δημιουργία ενός ασφαλούς και καθόλα λειτουργικού περιβάλλοντος, ώστε να δεχτεί όσο το δυνατόν περισσότερους τουρίστες, αγοραστές και επενδυτές.

Η πραγματικότητα κατέγραψε πως παρά την πανδημία, τα ποσοστά των ενδιαφερόμενων παραμένουν υψηλά και μάλιστα με ανοδικές τάσεις. Πιο συγκεκριμένα, τόσο οι τουρίστες που θέλουν να επισκεφθούν την χώρα μας, όσο και οι διεθνείς αγοραστές και επενδυτές, επικεντρώνουν σε μεγάλο βαθμό το ενδιαφέρον τους στην Ελλάδα και τα νησιά της.

Περιοχές όπως οι Κυκλάδες και ειδικότερα, η Μύκονος και η Σαντορίνη, η Πελοπόννησος, η Κρήτη και νησιά του Ιονίου, όπως η Λευκάδα και η Κέρκυρα αποτελούν υψηλής προτίμησης τουριστικούς προορισμούς, αλλά την ίδια στιγμή συγκεντρώνουν και όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που έχει μια αξιόλογη επενδυτική ευκαιρία με σημαντική απόδοση. Πρόκειται για μέρη με ακίνητα εξαιρετικής κατασκευής, εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα, πεντακάθαρες αμμουδιές και υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών. Επίσης, τα εν λόγω ακίνητα βρίσκονται σε περιοχές που συνεχώς εκσυγχρονίζονται μιας και πραγματοποιούνται νέα έργα ανάπλασης και υποδομών που ενισχύουν την οικονομική τους ανάπτυξη και εξασφαλίζουν ένα αξιόλογο βιοτικό επίπεδο.

Πιο χαρακτηριστικά και σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών, αναμένεται αύξηση της ζήτησης για τις δεύτερες κατοικίες μιας και όλα δείχνουν ότι το καλοκαίρι του 2021 θα είναι το ξεκίνημα μιας νέας περιόδου σταθερότητας για την εγχώρια αγορά. Έτσι, έχει δημιουργηθεί ένα αξιόλογο ποσοστό δυνητικών αγοραστών, όπου σε μεγάλο βαθμό πρόκειται για αγοραστές από το εξωτερικό και κυρίως από την Κεντρική Ευρώπη, οι οποίοι αναζητούν την ιδανική ευκαιρία για να αγοράσουν κατοικίες στην χώρα μας και περισσότερο στα ελληνικά νησιά.  Ο στόχος τους είναι, είτε να χρησιμοποιούν τα ακίνητα αυτά ως δεύτερη κατοικία, είτε να τα ενοικιάζουν για μια συγκεκριμένη περίοδο που θα τους επιφέρει μια ευνοϊκή απόδοση.

Ωστόσο, σημαντική προϋπόθεση για να συμβούν όλα τα παραπάνω και να μην παραμείνουν καλές προθέσεις είναι η κυβερνητική αρωγή. Εξίσου σημαντικά με τα τουριστικά πρωτόκολλα και τα έργα ανάπτυξης είναι και τα  οικονομικά μέτρα που θα υποστηρίξουν την συνολική προσπάθεια. Χρειάζεται δηλαδή, από πλευράς κυβέρνησης να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα στήριξης και ανάπτυξης του τουρισμού. Είναι απαραίτητες οι φορολογικές ελαφρύνσεις και τα μέτρα εκείνα που θα τονώσουν την τουριστική αγορά και ταυτόχρονα θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την ανταγωνιστικότητα του ήδη αξιόλογου προϊόντος που έχει να προσφέρει η χώρα μας.

Διότι, πράγματι τα ελληνικά νησιά αποτελούν μια από τις ελκυστικότερες προτάσεις για διακοπές, αλλά και εξαιρετικό προορισμό υψηλής ζήτησης για αγοραστές και επενδυτές. Ο τουριστικός τομέας λόγω πανδημίας έχασε το 78% των εισοδημάτων του και η κυβέρνηση φρόντισε με πακέτο μέτρων οικονομικής στήριξης, αναστολές πληρωμών και διάφορα άλλα σημαντικά μέτρα να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις. Προς την ίδια κατεύθυνση οφείλει να κινηθεί για να στηρίξει ουσιαστικά και τις επενδύσεις σε ακίνητα που βρίσκονται σε ολόκληρη την χώρα και ιδιαίτερα στα νησιά μας. Φορολογικά μέτρα, σταθερότητα, λιγότερη γραφειοκρατία και απλοποίηση διαδικασιών είναι μόνο κάποια από όσα μπορεί να κάνει η κυβέρνηση για να καλλιεργήσει ακόμη περισσότερο το ήδη έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Θωμάς Γαζής
Οικονομολόγος – Σύμβουλος Επιχειρήσεων - Δραστηριοποιείται στον χώρο του Real Estate (ΠΕΙΡΑΙΩΣ REAL ESTATE) - Πρώην Operations Manager ΚΕΦΙΜ