Ανοίγει 26/3 η πλατφόρμα για τις ηλικίες 70 έως 74 ετών – Η διάμεση ηλικία κρουσμάτων τα 44 έτη

Vaccination against COVID-19 State Fair, Lefkosia, Cyprus/pio.gov.cy

Στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου η Κυβερνητική Εκπρόσωπο μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας που εξακολουθεί να είναι επιβαρυμένη, εντείνει την πίεση στο Ε.Σ.Υ. και αυξάνει τη κούραση όλων.

Σε αυτά τα δεδομένα, η  Κυβέρνηση απαντά συνεχίζοντας την ενίσχυση του  Ε.Σ.Υ. και επιδεικνύοντας την αναγκαία ευελιξία η Ελλάδα προχωρά από τις αρχές Απριλίου, σε δωρεάν παροχή self-test σε όλο τον πληθυσμό, γίνοντας έτσι η πρώτη χώρα που κάθε πολίτης θα μπορεί να προμηθεύεται δωρεάν από το φαρμακείο της γειτονιάς του ένα τεστ ανά εβδομάδα.

Για τους εμβολιασμούς η κ. Αριστοτελία Πελώνη ανέφερε ότι  Ελλάδα βρίσκεται σταθερά ανάμεσα στις 6-7 ευρωπαϊκές χώρες που έχουν τους υψηλότερους ρυθμούς εμβολιασμού και επισπεύδει ανάλογα με τις ροές των εμβολίων που φτάνουν. Ήδη, έχουν γίνει πάνω από 1.430.000 εμβολιασμοί και μέσα στον Απρίλιο θα γίνουν  επιπλέον 1,5 εκατομμύριο.

Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους συμπολίτες μας με νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου.

Στις 26 Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα  για  τα  ραντεβού  της ηλικιακής ομάδας 70-74 ετών και τις αμέσως επόμενες μέρες -στις αρχές Απριλίου– η πλατφόρμα για  τα  ραντεβού της ηλικιακής ομάδας, 65-69 ετών. Στόχος είναι  μέχρι το τέλος Απριλίου, αρχές Μαΐου, να έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου όλοι οι 60 άνω και οι ευπαθείς ομάδες με νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου. Τον Μάιο και τον Ιούνιο θα προστεθούν οι ευπαθείς ομάδες της κατηγορίας Β, ειδικές επαγγελματικές ομάδες, αλλά και ο γενικός πληθυσμός.

Το απόγευμα της Δευτέρας (22/3) ανακοινώθηκαν από το ΕΟΔΥ τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου Covid-19. Σύμφωνα με αυτά, τις τελευταίες 24 ώρες που καταγράφηκαν 1.707 κρούσματα, εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 238.830 (ημερήσια μεταβολή +0,7%), εκ των οποίων 51,5% άνδρες.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 69, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.531 θάνατοι. Το 95,8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 681 (66,4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 80,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 472 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 44 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι τα 79 έτη.

Από τα 1.707 επιβεβαιωμένα κρούσματα covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, τα περισσότερα εντοπίστηκαν στην Αττική 801 (212 στο Κεντρικό Τομέα Αθηνών) και ακολουθούν η Θεσσαλονίκη με 130, η Αχαΐα με 116 & η Λάρισα με 74 κρούσματα.

Δείτε εδώ την Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης Covid-19 του ΕΟΔΥ