Ανεργία… Υπάρχει Λύση; ΝΑΙ

Φυσικά θα χαιρετήσουμε το καλό νέο της μείωσης του αριθμού (ποσοστιαία) των ανέργων κατά 12.8%, συγκριτικά Μάιος 2021-Μάιος 2020.

Ανατριχιαστικό όμως!

Πως γίναμε τόσο απαθείς στον Ανθρώπινο πόνο;

Ακούμε για 30-40 νεκρούς την ημέρα από την covid-19 και ξεφυσάμε με ανακούφιση, διότι δεν είναι 100-150! Πάμε καλά;

Ακούμε για 1.000 νεκρούς τον χρόνο από τροχαία και λέμε “καλά, πριν την κρίση ήταν 2.000 τον χρόνο”. Πάμε καλά;

Και ξαφνικά ένα έγκλημα, ειδεχθές και αποτρόπαιο, όλη η Ελλάδα στο πόδι! Με τα άλλα “εγκλήματα” πορωθήκαμε; Πάμε καλά;

Αφού “συμβιβαστήκαμε” με την απώλεια της Ζωής, με την ανεργία θα ασχοληθούμε τώρα; Αφού δεν “χτυπάει την πόρτα μας” γιατί να μας ενδιαφέρουν οι “άλλοι”; Αυτό ακριβώς δεν κάνουμε και με τον θάνατο;

Υπάρχει όμως και λεπτή ειδοποιός διαφορά: ο θάνατος είναι σίγουρα βαρύς, αλλά είναι “στιγμιαίος”, η ανεργία είναι “θάνατος διαρκείας”. Σκεφτήκαμε ποτέ ως “άνεργοι”; Βάλαμε ποτέ τον εαυτό μας στην θέση του κάθε Ανθρώπου, που βιώνει καθημερινά τις πολλές διαστάσεις και συνέπειες της ανεργίας;

Όχι φυσικά, εφησυχάζουμε, αφού υπάρχει και το περιβόητο “επίδομα ανεργίας”.

Πρέπει να κάνουμε και άλλα; ΝΑΙ!

Το μόνο παραδεκτό ποσοστό ανεργίας είναι το μηδέν%!

Καλά τώρα, που ζεις, άλλωστε “δεν είναι δική μας δουλειά”, ας ενδιαφερθούν τα κόμματα, οι κυβερνήσεις και οι Ολιγάρχες γι αυτά!

Πόσο άδικο έχετε, η ανεργία είναι ένας σοφά χτισμένος “ιστός της αράχνης”, με τον ένα ή άλλο τρόπο έχει αντίκτυπο σε όλους μας!

Από εμάς ξεκινά, εμείς μπορούμε να την ανατάξουμε, εμείς έχουμε την λύση!

Ανεργία είναι ο “πλαστός όρος”, που εφευρέθηκε για να εμποδίσει το αναφαίρετο δικαίωμα όλων, για λιγότερη, ποιοτικότερη και καλύτερα αμειβόμενη εργασία, ως αποτέλεσμα των Τεχνολογικών Επιτευγμάτων, που όλοι μαζί Δημιουργήσαμε!

Πως είπατε; Παλαβομάρες; Για πάμε να το δούμε με απλά δεδομένα:

Ο αξιοσέβαστος κ. Bill Gates δήλωσε πρόσφατα, πως εάν robot αντικαθιστά εργαζόμενο, θα πρέπει το robot να “καταβάλει” ασφαλιστικές και εργοδοτικές εισφορές, ώστε να μην καταρρεύσουν τα Ταμεία Ασφάλισης και Σύνταξης. Σωστός!!! Γιατί όμως κύριε Bill δεν έλεγες το ίδιο, όταν εσύ καθιέρωνες την χρήση των προσωπικών Υπολογιστών; Δύο μέτρα και δύο σταθμά; Να γίνουμε εμείς στο ΔΣ της Microsoft βαθύπλουτοι και μετά τα λέμε για τους “άλλους”;

Εάν “πλήρωνα” για να αντικαταστήσω εργαζόμενους με PC, θα το έκανα με τέτοια άνεση; Όχι βέβαια!

Μέχρι και πολλά-πολλά χρόνια μετά την Βιομηχανική Επανάσταση, υπήρχαν άνεργοι; Ούτε καν ο όρος ανεργία ήταν γνωστός. Γιατί; Μα γιατί τα ανθρώπινα χέρια δεν επαρκούσαν, για όλα τα καταπληκτικά, που έπρεπε να παράγονται! Γιατί έπρεπε μαζί με την ύπαρξη όλο και καλύτερων, όλο και περισσότερων μηχανημάτων, συσκευών, αυτοματισμών να εμφανισθούν οι πρώτοι “άνεργοι”;

Διότι η ανθρώπινη εργασία θεωρήθηκε “κόστος”, όχι “αμοιβή”! Η επίσκεψη σε έναν γιατρό είναι κόστος ή αμοιβή; Προσωπικά πιστεύω πως είναι ¨επένδυση”, αφού επενδύω στην Υγεία μου, για καλύτερη ποιότητα ζωής.

Εντάξει, αλλά ο κάθε εργαζόμενος δεν είναι ιατρός! Ορίστε; Σοβαρά μιλάτε;

Πως εξασφαλίζουμε συνθήκες για καλύτερο περιβάλλον, καλύτερες συγκοινωνίες, καλύτερη παραγωγή των πάντων; Με μηχανήματα; Ασφαλώς ναι, αλλά με Ανθρώπους, που και τα επινοούν και τα φτιάχνουν και τα χειρίζονται!

Ναι αλλά έτσι είναι δομημένη πλέον η παγκόσμια οικονομία, δεν μπορούμε να αλλάξουμε κάτι!

Πάλι λάθος κάνετε! Για να δούμε πάλι το κοντινό παρελθόν:

  • δουλεύαμε 6 μέρες την εβδομάδα! Με το βάρβαρο “σπαστό ωράριο” μάλιστα!
  • μετά καθιερώθηκε το 5νθήμερο, 48 ώρες την εβδομάδα!
  • μετά καθιερώθηκε το 5νθήμερο, 40 ώρες την εβδομάδα!
  • χωρίς καμία μείωση αποδοχών (κομψός όρος, ούτε κόστος, ούτε αμοιβή)!

Σήμερα η λύση για την οικονομία, τις κοινωνίες, τους Ανθρώπους, είναι απλή και λέγεται “4ήμερη εργασία, 35 ώρες την εβδομάδα, χωρίς μείωση αποδοχών”!

Το Όφελος για την Οικονομία: επιδόματα ανεργίας, αντικαταθλιπτικά, γιατροί και θεραπείες, ζημιές από πορείες-διαδηλώσεις, συν οι εισφορές που θα πληρώνουν οι τέως άνεργοι, συν ο τζίρος που θα κάνουν με τον μισθό πια, πρέπει να είναι σχεδόν “μία η άλλη”. Εάν δεν είναι, μικρό το κακό, το μείζον είναι ο Άνθρωπος!

Οι σοφοί των αγορών συμφωνούν: η κυκλοφορία χρήματος δημιουργεί Πλούτο!

Το Όφελος για την Κοινωνία: ξανά το χαμόγελο, η αισιοδοξία, η θετική ψυχολογία, ενδυνάμωση της Κοινωνικής Συνοχής, μείωση της εγκληματικότητας, χρόνος για την οικογένεια και κυρίως για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους, χρόνος για Αγάπη!

Το Ανθρώπινο Όφελος: επιστροφή στην αυτοπεποίθηση, βάση για κάθε Πολιτισμό, μετατροπή του ανταγωνισμού σε συναγωνισμό, άνθηση της Δημιουργικότητας, άνοιξη της Σκέψης! Εάν πρωταρχικός και βασικός σκοπός των κοινωνιών δεν είναι η Ανθρώπινη Ευμάρεια, γιατί ζούμε σε οργανωμένες κοινωνίες;

Ποιοι φοβούνται το 4ήμερο-35άωρο;

Μόνο οι εθισμένοι στην “εξουσία-δύναμη” του υπέρμετρου πλουτισμού. Αυτοί οι σύγχρονοι Φαραώ, που βεβαίως ξέρουν πως όλα θα αλλάξουν εις βάρος τους. Αργά ή γρήγορα. Η Τεχνολογική Επανάσταση θα τους αφήσει στα αζήτητα!

Μου είχε εξηγήσει αυτόν τον φόβο φίλος, παράγων μεγάλων Ομίλων και Οργανισμών στην Γαλλία, όταν συζητείτο εκεί η προοπτική του 4ήμερου:

Γιώργο, κάθε άνθρωπος, που θα εργάζεται 4 ημέρες την εβδομάδα, θα έχει 3 ημέρες για να ασχοληθεί με τον εαυτό του, να ηρεμήσει και να ΣΚΕΦΘΕΙ!

Σε έναν χρόνο, δεν θα έχει ψυχολογία εργαζόμενου, τον έχασες”!

Πόσο ανόητα/ανεπίκαιρα αντικοινωνικό, αντιοικονομικό, απάνθρωπο σκεπτικό. Η ευμάρεια, κοινωνική-οικονομική-πολιτισμική, ξεκινά πάντα και τελειώνει πάντα.

ΑΠΟ – ΜΕ – ΓΙΑ Προστατευμένους – Ευτυχισμένους Ανθρώπους!

Να μάθουμε από τους Λύκους;

Γιώργος Βλάχος
Μέντωρ Ανάπτυξης Επίδοσης-Απόδοσης & Καριέρας - Performance & Career Growth Master - Πρώην CEO HELLAMAT Lafarge Group, Μέλος Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού της Δημοτικής Παράταξης “ΠΕΝΤΕΛΗ 2020 - ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΞΥΠΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΟΛΗ", με υποψήφιο Δήμαρχο τον Άγγελο Παλαιοδήμο