Αγγλοσαξωνικά … “ναζάκια”

New Amsterdam in 1664 / en.wikipedia.org

Γιαγιά/μαμά η Ολλανδία, κόρη/μαμά η Αγγλία, εγγονή … οι ΗΠΑ. Περί αυτού πρόκειται, αυτή είναι η εξέλιξη στους τελευταίους 5 αιώνες. Κακώς της δώσαμε το όνομα “Δυτικός Πολιτισμός”.

Στην ουσία είναι μια “Αγγλοσαξωνική Ηγεμονία”

Οι Ολλανδοί φίλοι μας έβαλαν τα θεμέλια του σημερινού οικονομικού μοντέλου (τράπεζες, χρηματιστήρια κ.α) σε επίσημη μορφή.

Το χρηματοοικονομικό εμπόριο το ασκούσαν σε “τραπέζια”, που έστηναν έξω από τα τείχη της κάθε πόλης και μάλιστα σε όχθη ποταμού.

Έτσι η Τράπεζα ονομάστηκε Bank (όχθη) και η περιβόητη Wall Street διατήρησε την ονομασία του “δρόμου έξω από το τείχος”, τον τόπο των οικονομικών συναλλαγών.

Άλλωστε, μην ξεχνάμε πως ο Ολλανδός Peter Stuyvesant, Διοικητής  της αποικίας “Νέα Ολλανδία”, είναι ο άνθρωπος που έφτιαξε την Νέα Υόρκη, όπως γράφεται και στο ομώνυμο πακέτο τσιγάρων, “the man who founded New York”!

Και τι μας προέκυψε;

Ο Προτεσταντικός Ορθολογισμός, όλα μετρήσιμα και μάλιστα μόνο σε χρήμα! Και ειδικά, περισσότερο από “όλα” ο Άνθρωπος! Έχεις χρήμα, έχεις τα πάντα! Γνώση, ευφυϊα, ταλέντο, επίδοση, επιστήμη, μεταφράζονται και μόνο σε χρήμα!

Να και τα copyrights, να και τα Πνευματικά Δικαιώματα.

Εάν ο Όμηρος, ο Πλάτων, ο Ντα Βίντσι, ο Νεύτων, ο Αϊνστάιν είχαν εκδότη και copyrights, φαντάζεστε τι κόσμο θα είχαμε φτιάξει;

Τελευταίο και χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Νίκολα Τέσλα. Τον περιφρόνησαν, τον  κατέτρεξαν, αφού βέβαια είχαν κλέψει τις περισσότερες από τις εφευρέσεις του, ώστε να πεθάνει μόνος και ξεχασμένος σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου!

Μήπως το ίδιο δεν έγινε και με τον κορυφαίο Άλαν Τούρινγκ, τον άνθρωπο που έφτιαξε τον πρώτο υπολογιστή, έσπασε τον κώδικα/μηχανή “Enigma” των Ναζί, δίνοντας την νίκη στους συμμάχους στον Β’ ΠΠ; Τον “αυτοκτόνησαν”, διότι έκανε το βαρύ έγκλημα να είναι, άκουσον άκουσον … ομοφυλόφιλος!.

Οι φίλοι μας Γάλλοι δεν συνήλθαν ποτέ, χάνοντας την μάχη της αποικιοκρατίας από τους Άγγλους στην Β. Αμερική. Οι φίλοι μας Ισπανοί και Πορτογάλοι μια χαρά “βολεύτηκαν” στην Ν. Αμερική.

Και αφού το πείραμα της Β. & Ν. Αμερικής πέτυχε, γιατί να μην το κοπιάρουμε σε Ασία και Αφρική;

Αυτό ακριβώς το μοντέλο αποκαλώ Αγγλοσαξωνική Ηγεμονία. Πολιτισμός, με την Ιστορική έννοια του όρου και μάλιστα Δυτικός δεν υπήρξε.

Πρώτον, διότι οι τεχνολογικές επαναστάσεις από μόνες τους, δεν συνιστούν πολιτισμό, χρειάζεται και Παιδεία και Ήθος και Ανθρωπισμός.

Δεύτερον, διότι ΗΠΑ-Αγγλία-Ολλανδία δεν είναι η Δύση, αλλά ένα μόνο κομμάτι της και μάλιστα με την πιο ρηχή Ιστορική / Πολιτισμική βάση στην διαδρομή των χιλιετιών των Πολιτισμών.

Και τώρα;

Τώρα έμαθαν όλοι το παιγνίδι και ζοριζόμαστε. Ούτε την τράπουλα μπορούμε να στήσουμε, ούτε τα ζάρια να σημαδέψουμε.

Τι θα κάνουμε;

Μα ότι κάναμε σε δύο Παγκόσμιους Πολέμους: “Να βάλουμε τους Ευρωπαίους να φαγωθούν μεταξύ τους”. Διότι χρόνια τους παίζουμε ως Ανατολική-Δυτική-Βόρεια-Νότια.

Η γνωστή μέθοδος του σαλαμιού!

Ο στρατηγός Ντε Γκωλ είχε πει: “Ονειρεύομαι μια Ευρώπη από τον Ατλαντικό μέχρι τα Ουράλια”.

Όλως τυχαίως, ένα μήνα μετά την δήλωσή του, βγήκαν τα τανκς στους δρόμους με τον Μάη του ’68, … άκλαυτος ο στρατηγός!

Έλα όμως που ξύπνησαν και οι Ασιάτες! Με την Ρωσία τα είχαμε βολέψει κουτσά στραβά: “πάρε εσύ την Ανατολική, να πάρω εγώ την Δυτική” και όλα μέλι γάλα μεταξύ μας.

Με την Κίνα και την Ινδία πως να καθαρίσουμε; Είναι και ο μισός πληθυσμός του κόσμου, κάνανε και τους BRICS, ξεγράψανε και το δολάριο, κάνανε και δικά τους swift, απαράδεκτα πράγματα!

Ή τώρα ή ποτέ!

Αν δυναμώσουν κι άλλο, θα τρέχουμε και δεν θα φτάνουμε! Άσε που πήγαν και στο διάστημα και μας κοντράρουν άσχημα. Παλιά μου τέχνη κόσκινο: “Καθαρίζουμε Ευρώπη και Ρωσία, κερδίζουμε 20-30 χρόνια και βλέπουμε μετά”.

Άλλωστε θα έχουμε μπει τότε στην 5η τεχνολογική επανάσταση, την Κβαντική, τους Κβαντικούς Υπολογιστές και την Τεχνητή Νοημοσύνη, δεν μπορεί, θα την έχουμε την ρημάδα την υπεροχή!

Και μεταξύ μας, όταν λέμε υπεροχή, εννοούμε φυσικά Σκληρή Ηγεμονία, αλλά δεν κάνει να το λέμε και δημόσια.

Αφιερωμένο στους Ευρωπαίους “Ηγέτες”, ειδικά στις παρεούλες των Βρυξελλών, που πρέπει επιτέλους, να αποφασίσουν και να μας εξηγήσουν: “Είναι βλάκες ή συνένοχοι”;

Γιώργος Βλάχος
Μέντωρ Ανάπτυξης Επίδοσης-Απόδοσης & Καριέρας - Performance & Career Growth Master - Πρώην CEO HELLAMAT Lafarge Group, Μέλος Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού της Δημοτικής Παράταξης “ΠΕΝΤΕΛΗ 2020 - ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΞΥΠΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΟΛΗ", με υποψήφιο Δήμαρχο τον Άγγελο Παλαιοδήμο